SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Maailman suurin ja hienoin hiihtotapahtuma Vasaloppet kruunasi viikonvaihteen talviurheilun

  • Maailman suurin ja hienoin hiihtotapahtuma Vasaloppet kruunasi viikonvaihteen talviurheilun

Viikonvaihteen runsaan  talviurheilutarjonnan kruunasi perinteinen maaliskuun 1. sunnuntaina hiihdettävä 90 km:n  Vasaloppet (Vaasahiihto).  Vasaloppet kuuluu Worldloppet sarjaan, johon myös kotomaamme Finlandia –hiihtokin kuuluu. Vaasahiihto hiihdettiin ensimmäisen kerran vuonna 1922. Ruotsissa tämä maaliskuun ensimmäinen  sunnuntai on melkein kansallispäivään verrattava kansallinen suurtapahtuma ja osa Ruotsin historiaa. Vaasahiihdon historia ulottuu aina 1500 -luvulle saakka

Tänä vuonna hiihtoa  suosi aurinkoinen sää. Lähtötapahtuman aikaan klo 9 (Suomen aikaan ) Sälenissä Bergan kylässä oli pakkasta n. 15 astetta. Kun itse kävin pari tuntia ennen kilpailun alkua hiihtämässä Helsingin Paloheinässä, sain hiihtää paljon lauhemmassa -6 asteen hienossa pakkaskelissä. Kilpailun kestäessä sää lauhtui niin, että Morassa oli jo lämpötila lähellä nollaa ja iltapäivällä jo plussan puolella.

Nämä suuret Worldloppetin kilpailut ovat monet muuttuneet tasatahtihiihtokilpailuiksi eli pitää  olla hartioissa ja käsivarsissa voimaa ja kestävyyttä. Menneinä vuosikymmeniä hiihdettiin enemmän vuorotahti –tyylillä . Vielä 1960-luvulla 1970-luvun puoliväliin saakka miesten  sarjan voittoaika liikkui tunti puolitoista hitaanpana. Miesten sarjan voittoaika tänään oli reittiennätys voittaja Ruotsin Jörgen Brinkillä 3.38,41 ja naisten sarjan voittaja Norjan maajoukkuehiihtäjä Vibeke Skofterudilla 4.08,24.

Vaasahiihdon suuria voittajia ovat Nils "Mora-Nisse" Karlsson yhdeksällä voitolla ja Janne Stefansson seitsemällä voitolla. Suomalaisista Vaasahiihdon voittoon ovat yltäneet Pekka Kuvaja vuonna 1954 ja Pauli Siitonen vuonna 1973. Tästä linkistä löytyvät Vaasahiihdon voittajat kautta aikain vuodesta 1922.

Tulokset 04.03.2012

Talviurheilun tarjonta on ollut  talven vilkkainta  tässä viikonvaihteessa. En käy muita  tapahtumia enempää tässä läpi kuin luettelon muodossa.

 

Salpausselän kisat

http://www.lahtiskigames.com/fi/

Alppihiihto

http://www.worldcup.kvitfjell.no/

http://www.weltcup-ofterschwang.de/ 

Ampumahiihdon MM-kisat

http://www.ruhpolding2012.com/en/

Freestyle ja lumilautailu

http://www.fis-ski.com/uk/604/1228.html?cal_suchsector=SB&event_id=30274

http://www.fis-ski.com/uk/604/1228.html?cal_suchsector=FS&event_id=29765

Pikaluisten maailman cup Heerenveen

http://schaatsen.nl/essent-isu-world-cup-heerenveen 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset