SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Ampumahiihdon MM-kisat alkoivat kömmähdyksellä

  • Ampumahiihdon MM-kisat alkoivat kömmähdyksellä

Tänään käynnistyivät Saksan Ruhpoldingissä ampumahiihdon MM-kisat sekaviestillä. Vielä ennen ankkuriosuuden viimeistä pystyammuntapaikkaa  näytti siltä, että Saksa vie maailmanmestaruuden. Mutta Saksan ankkuri Arnd Peiffer hermoili viimeisellä pystyampumapaikalla ja joutui yhdelle sakkokierrokselle. Päivän suurin yllätysjoukkue Slovenia ankkurinsa Jakov Fakin toimesta  ampui nopeasti kaikki taulut alas ja siirtyi johtoon. Kolmantena  viimeiseltä ampumapaikalta  pääsi lähtemään Norjan ankkuri Emil-Hegle Svendsen vajaan 10 sekunnin päässä Saksan joukkueesta ja vajaat 15 sekuntia johtaneen Slovenian perässä.

Jo ankkuriosuuden kestäessä tuli tietoon, että Norjan kolmannen osuuden viestinviejä ampumahiihtolegenda Ole Einar Björndalen oli kiertänyt aiheetta yhden sakkolenkin ampumataulun virheellisen näytön johdosta. Ole Einarin arvokisamitalien määrää ei tässä pysty enää nopeasti laskemaan. Maailman cupin osakilpailujen voittoja hänellä on yli 90.

Slovenian ankkuri Jakov Fak  piti johtonsa maaliin saakka ja saapui ensimmäisenä maaliin. Mutta Norjan ankkuri Emil-Hegle Svendsen kyttäsi vain Saksan ankkuri Arnd Peifferin hiihtoa tietoisena siitä, että Norja tulee olemaan maailmanmestari , vaikka Norja tulisi toisena maaliin. Niin sitten kävi, että Norjaa hyvitettiin Björdalenin  sakkokierroksen verran ajassa ja Norja oli sekaviestin maailmanmestari. Ja kyllähän Norjan lehdet pääsi taas hehkuttamaan.

Olipahan erikoinen kilpailu, eikä heti muistu mieleen vastaavaa tapahtumaa, ettei viestissä ensimmäisenä maaliin tullut joukkue olekaan maailmanmestari (Lahti 2001 omat hiihdon MM-kisat ja Suomen hylkäys miesten viestissä myöhemmin).

MM-kisanäyttämö Ruhpolding on Saksan ampumahiihdon mekka, jossa koko hiihtostadion on uusittu. Kilpailua seurasi 25-30 000 katsojaa. Itse seurasin kisaa mm. saksalaisen ZDF kanavan kautta.Suuren Saksan pettymyksen pystyi aistimaan,  kun ankkurisuudella selvältä näyttänyt maailmanmestaruus vaihtuikin laihaan pronssimitaliin.

Suomen joukkue  Mäkäräinen, Laukkanen, Toivanen, Antila oli 16.

Kisat jatkuvat lauantaina sprinttimatkoilla.

 

Tulokset

Mixed 2x6+2x7.5 km Relay

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Jo ankkuriosuuden kestäessä tuli tietoon, että Norjan kolmannen osuuden viestinviejä ampumahiihtolegenda Ole Einar Björndalen oli kiertänyt aiheetta yhden sakkolenkin ampumataulun virheellisen näytön johdosta."

Oli, miten oli, mutta skandaali on se, ettei virheellisen näytön osumaa näytetty katselijoille, vaikka se kuvatiedostoitissa varmasti on.

Jo näytetäisiin saattaisi nousta myrsky.

Mielestäni Slovenia on kilpailun voittaja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ampumataulun tekninen vika esti laikan putoamisen, jonka kilpailujen tuomaristo totesi melko pian. Slovenian ankkuri ei asettanut Norjan voittoa kyseenalaiseksi.

Ilkka Järvelä

"Jo ankkuriosuuden kestäessä tuli tietoon, että Norjan..."

Vai "tuli tietoon"? Eiköhän hommassa käynyt niin että Norja teki protestin, joka hyväksyttiin.

Muutama sana varsin mielenkiintoisesta kisasta. Slovenia ja Ruotsi lähtivät liikkeelle heikolla avaajalla mutta jatkossa otteet olivatkin huikeita, etenkin Slovenialla. Saksan naiset eivät erityisemmin onnistuneet mutta kolmannen osuuden Birnbacher oli käsittämättömän hyvä ja nähdyn perusteella tulee nappaamaan useita henkilökohtaisia mitaleja näistä kisoista. Ranska oli naisten osuuksien jälkeen kärjessä mutta vahvat Fourcaden veljekset pettivät, etenkin Simon.

Suomen joukkueesta Mäkäräinen ja Laukkanen pettivät tasoonsa nähden, Ahti Toivanen hiihti luultavasti uransa parhaan kisan joka lupaa hyvää jatkossa. Timo Antilalta ei kukaan odottanut yhtään mitään ja mitään ei myöskään saatu. Kauppisen sairastuminen on sääli. Ehdottomalla maksimisuorituksella Suomen ajasta saisi 3 minuuttia pois, jolla ei vielä taisteltaisi mitalista mutta kuitenkin sijasta 4-6.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Meidän katsojien tietoon tuli tämä tuleva Norjan aikahyvitys.
Tottakai kilpailujen tuomarineuvoston on pitänyt päättää aikahyvityksestä.

IBU:n säännöt
http://www.biathlonworld.com/en/downloads.html

Heikki Ojala

Saksan tai Norjan tulee voittaa, jos se on jotenkin junailtavissa, niin on pojat sopineet.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä siellä Norjassakin doping -käryjä tulee.
http://sport.aftenposten.no/sport/article226100.ece

Tuossa on jaettu tällä viikolla kilpailukieltoja potkunyrkkeilijälle, koripalloilijalle, voimanostajalle ja jääkiekkoilijalle.