SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Norjalla taas jättimenestys ja Suomella talviurheilussa johtamisongelmia

Viikonvaihteen talvilajien maailman cupeissa Norjalla oli taas valtava menestys. Laitetaanpa ihan tähän listaus: a) DAVOS: naisten 10 km:llä nelosvoitto, miesten 30 km:llä voitto, naisten sprintissä kolmossija b) HARRACHOV: Suurmäessä kolmossija, joukkuemäessä voitto  c) RAMSAU: yhdistetyn kahdessa  Gundersen kilpailuissa voitto ja toinen sija  d)  HOCHFILZEN: miesten ampumahiihdon takaa-ajossa kaksoisvoitto, naisten ja miesten ampumahiihtoviestien voitto.

Norjan talviurheilusta ei raha puutu, kuten Suomella. Mutta onhan tuo taas häkellyttävää, että Norja menestyy noin laajalla rintamalla. Kun vielä muistetaan alppihiihto, jonka viikonvaihteen  MC-kisat peruttiin Ranskan Val d Iserestä, niin hyvällä syyllä voi sanoa Norjan olevan maailman paras talviurheilumaa nyt tässä esillä olevissa lajeissa.

Vuosien mittaan olen ihmetellyt tätä Norjan menestystä, että mihin kaikkeen se perustuu. Ei kaikki sentään tule rahan voimalla, vaan tarvitaan laaja harrastuspohja, pitkäjänteinen valmennustyö ja lahjakkaita urheilijoita.  Niin sitten vielä se näkymätön menestystekijä.

Onhan siellä Norjassa dopingista kiinnijääneitä urheilijoita. Kävelijä Erik Tysse jäi kiinni dopingista. Ja mieleen tulee myös toinen tapaus yleisurheilupuolelta , naiskeihäänheittäjä olympiavoittaja ja maailmanmestari   Trine Hattestad.

Ja jos mennään oikein asioita penkomaan ja tässä tapauksessa luotettavan hevosmiesten  uutistoimiston puolelle, niin Pekingin kesäolympiakisoissa ratsastajaTony André Hansenin hevonen  Camiro ei läpäissyt  dopingtestiä, eikä siksi saanut  osallistua yksilökilpailuun. Joukkueratsastuksessa Hansen oli ehtinyt saavuttaa pronssimitalin, jonka Norja sitten dopingkäryn johdosta menetti. Hansen valitti, kuten tapana nykyään on, kansainväliseen välitystuomioistuimeen (CAS), mutta päätös ei muuttunut. Tässä vain esimerkkejä edellä siitä, etteikö Norjan urheilussa ole  esiintynyt dopingia, kun ihmetellään Norjan  ”puhtoista”  menestystä talviurheilussa.

 

Suomen Hiihtoliiton osalta ihmettelin aiemmin Maastohiihto ry:n  ja maajoukkuehiihtäjien välillä ollutta  sopimuskiistaa. Sopimusneuvotteluissa vetkuteltiin syksyyn saakka, kun asia olisi pitänyt hoitaa pois pöydältä jo viime keväänä hiihtokauden jälkeen. No sopimus saatiin, mutta maajoukkuehiihtäjille jäi asiassa hampaankoloon.

 

Nyt ihmettelen  Finnjumping ry:n toimintaa maksattaa maajoukkuehyppääjillä ylimääräinen leiri.  Kehnosti menneiden viikonvaihteen kisojen johdosta maajoukkue menee harjoittelemaan Engelbergiin   ensi viikonvaihteen  kisoja varten. Engelbergin leiri ei ollut lokakuussa tehdyssä suunnitelmassa ja hallitus päätti sen, ettei sen kuluja voida maksaa. Haloo ! Missä on tilannejohtaminen, kun lumiolosuhteet ovat olleet poikkeukselliset, eikä Suomen maajoukkue ole päässyt juurikaan lumella harjoittelemaan, vaan suoraan mennyt kilpailemaan ja huonolla menestyksellä.  Nyt järki käteen siellä johdossa. Rahapula on tosiasia, mutta tämä johtaminen tökkii selvästi nyt Hiihtoliitossa ja sen lajiryhmissä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Kädet kyynärpäitä myöten ristiit että joku norski-hiihtäjä pamahtaa uskoon ja kertoo kaikki doping-jutut julki.

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

Mielestäni Suomalaisia ei vaivaa johtajuusongelma, vaan enemmän on kyseessä akuutti rahapula,rahapula ei hellitä ei ainakaan näytä olevan näköpiirissä EU on se sampo joka vie kaiken rahan Suomalaisilta jos nykymeno jatkuu, lisäksi urheilujärjestöjen riitaisuus ja eripura kun pitää taistella yhä vähenevistä rahoista.?
Pitkäjänteisyys puuttu urheiluseuroilta ja kokoaika laskeva talkoohenki, talkoohenki on ollut Suomalaisen urheilun yksi tärkeä tukipilari.
Lasten liikkumattomuus on eräs sellainen osatekijä joka rapauttaa lasten fyysistä kuntoa niin henkisellä kuin fyysisellä puolella.?
Toivottavasti asioista päättävät tahot alkaisi huomaamaan asioiden oikean tilan ennenkuin on liian myöhäistä, ja tietenkin lapset ja nuoret itse, ei liikkumiseta tullut hiki ole pahasta vaan hyvästä.?