*

SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Joukkuelajit hallitsevat radio- ja tv-tarjontaa, mutta yksilölajit tuovat arvokisamitalit

Seurasin TV1:n aamutv:n jälkihikikeskustelua, jossa tuntuu olevan joukkuelajien  hehkutus enemmän sääntö kuin poikkeus yksilölajien  kustannuksella. Jos lasketaan  yhteen, mitä radion ja tv:n kautta vuoden mittaan lähetetään urheiluohjelmia,  niin joukkuelajit voittavat yksilölajit lähetysajassa  murskaavasti. Mutta entäpä sitten, mistä lajeista ovat tulleet   arvokisamitalit ? Kyllä ne ovat  tulleet pääosin  yksilöurheilulajeista. Vuosina 2000-2010 Suomi saavutti  Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) laatiman tilaston mukaan 319 maailmanmestaaruutta, joista yli 90 % saavutettiin yksilöurheilulajeissa.

Tottakai aktiivisena urheiluhenkilönä  seuraan sekä yksilöurheilulajeja että joukkuelajeja. Suomen menestys etenkin jääkiekossa ja salibandyssä on ollut  erinomaista.  Urheilun harrastajamäärien osalta joukkuelajit saavat enemmän nuorisoa ja kuntoliikkujia liikkeelle. Suomessa pitäisi tehdä, kuten aiemmin olen sanonut, strategisia painopistevalintoja, mihin Suomessa panostetaan yksilö- ja joukkueurheilussa. Näin tekee mm. Norja.  

 

TV1:n jälkihikikeskustelua tuntuu pikkuisen vaivaavan sama, mikä urheilujournalismiakin melko paljon päivälehtien urheilusivuilla.  Puhutaan ja uutisoidaan siitä, mistä ollaan itse eniten kiinnostuneita. Maailman mittakaavassa  seuratuimpia urheilutapahtumia ovat mm. jalkapallon, kriketin ja rugbyn MM-kisat.  Suosituimmat urheilulajit eri maissa National Geographic -lehden tekemän tutkimuksen mukaan ilmenevät tästä kartasta. Jääkiekko on Kandassa ja Suomessa suosituin urheilulaji.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jkas kuva
Joonas Salminen

Yksilöurheilulajeissa on pienemmät harrastajamäärät, suurempi mahdollisuus pärjätä, jos kisassa huipulle on vain 200 entä jos olisikin 20 000 tai 200 000 tai 2 000 000. Joukkueurheilussa menestyminen on sitä paitsi paljon monimutkaisempaa, kuin keihäänkeihton maailmanmestaruus, näin uskallan väittää. Lisäksi yksilölajeissa on varmaan miljoonia eri osa-alueita, joissa voi voittaa mitalin. Joukkueurheilussa on yleensä ainoastaan EM-kisat, MM-kisat ja olympialaiset.

Kyllä pikkuisen noilla luvuilla ja prosenteilla juksataan lukijaa, ei siinä ettenkö itsekin arvostaisi myös yksilöurheilua pois lukien muutama urheilu-käsitteen kanssa ristiriidassa olevan lajin suhteen.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset