SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Urheiluliiton liittovaltuusto koolla ristiriitaisissa tunnelmissa

  • Urheiluliiton  liittovaltuusto  koolla ristiriitaisissa tunnelmissa

 Viikonvaihteessa on koolla Suomen Urheiluliiton (SUL) liittovaltuusto.  Kokousta sähköistää julkisuudessa olleet tiedot, että Uudenmaan Yleisurheilu vaati puheenjohtaja Antti Pihlakosken eroa. Aiemmin syksyllä monet yllätti , että toimitusjohtaja Kari Saarinen ilmoitti lokakuussa eroavansa ja siirtyvänsä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hallintojohtajaksi joulukuussa vajaa vuosi ennen Helsingissä pidettäviä EM-kisoja.

Nykyinen SUL:n hallitus on valittu toimikaudeksi 2011-2012. Nykyisellä liittovaltuustolla  on niinikään sama toimikausi.  En ole huomannut julkisuudessa, että kuka olisi sitten tavoittelemassa  nykyisen puheenjohtaja Pihlakosken paikkaa  kesken hänen toimikautensa. Urheiluliiton sääntöjen mukaan puheenjohtajan valinta kuuluu liittovaltuustolle.

On valitettavaa, että myös SUL:ssa on alkanut itää  riidan siemeniä, joita  me aktiiviset urheilun seuraajat olemme nähneet ja kokeneet Suomen Hiihtoliiton ympärillä. Kysymys ei ole pelkästään johtotason ilmiöstä, vaan myös lajitasolla on nähty kuppikuntaisuutta. Siitähän oli tämä viime kesän keihäsfarssi yksi ilmentymä ja asian puki sanoiksi Antti Ruuskasen valmentaja maailmanmestari Aki Parviainen. Hän valitti, ettei yhteistyö lajin sisällä kotimaassa ole parasta mahdollista.

Vahvin argumentti Pihlakosken erovaatimuksille  on Uudenmaan Yleisurheilun puheenjohtaja Juhani Rajamäen mukaan SUL:n  huono hallintotapa ja ikävät asiat julkisuudessa. Varmaan asiassa on perää, koska toimitusjohtaja Kari Saarisen yllättävä poislähtö vajaa vuosi ennen EM-kisoja viestii jostakin johtamiserimielisyyksistä liiton johdossa. SUL hakee parhaillaan toimitusjohtajan tehtävästä eronneen Saarisen seuraajaa.

 Onko nyt viisasta  lähteä erottamaan Urheiluliiton puheenjohtajaa kesken toimikauden, sopii kysyä. Nyt nimenomaan pitäisi puhaltaa yhteen hiileen, yleisurheilumme tason nostamiseksi  ja ensi kesän EM-kisojen järjestelyjen onnistumiseksi. Jos liittovaltuusto päätyisi erottamaan Pihlakosken puheenjohtajan tehtävistä, kuka on heti kelvollinen astumaan niihin myös kansainvälisiin tehtäviin, joita SUL:n puheenjohtajalla kosolti on. Näin pienessä maassa meillä ei oikein olisi varaa riidellä keskenään.

Tottakai tässä pitkän linjan yleisurheilun seuraajalla ja seuratason toimijalla on kaikenlaista pohdintaa käynyt mielessä , kun yleisurheilumme taso on laskenut viime vuosina kuin se kuuluisa lehmän häntä.  Varmastikin  SUL:n toiminnassa on  kehittämisen tarvetta, mutta unohtaa ei sovi seuratason toimintaa ja kautta maan  tuhatpäistä  talkooväkeä toiminnan pyörittämisessä. Kehnosti menneiden Daegun MM-kisojen jälkeen SUL päätti tehostamistoimenpiteistä yleisurheilumme tason nostamiseksi. Hyvä niin. Vuodessa ei paljon ehdi tapahtua, mutta nykytilasta päästään vain ylöspäin.

Yleisurheilu on kautta aikain Suomen menestynein laji olympiakisoissa. Lajin harrastus on  eri maissa kuitenkin 100 vuodessa laajentunut moninkertaiseksi, eikä Suomi enää voi yltää sellaisiin 1920-30-lukujen menestyksiin. Mutta kyllä Suomi on 2000-luvullakin  rohmunnut arvokisamitaleja, kun otetaan kaikki lajit huomioon.

Helsingin EM-kisojen  järjestelyt  ja lipunmyynti ovat täydessä vauhdissa. Kaikki Euroopan yleisurheiluliiton jäsenmaat ovat lupautuneet lähettämään Helsinkiin parhaan mahdollisen joukkueen, vaikka Lontoon kesäolympiakisojen avajaisiin on vajaa kuukausi EM-kisojen päättymisestä. Kisojen saannissa Helsinkiin on Antti Pihlakoskella ollut oma vaikuttava roolinsa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Eiköhän kaiken tausta ole se, että yleisurheilun pariin ei saa enää houkuteltua nuoria. Aktiivisimmat ja lahjakkaimmat pelaavat kiekkoa, futista ja muita joukkuepelejä, skeittaavat, skuuttaavat ja ovat talvella mäessä. Siinä ei Pihlakosken vaihto paljoa auttaisi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuo on totta, että yksilöurheilulajit kamppailevat harrastajamäärissä joukkuealajien kanssa ja ovat olleet menettävinä ospauolina. Toisalta viime vuosina ikäluokissa 7-11 vuotiaat on ollut havaittavissa nousua, mutten sitten se taas vanhemmissa ikäluokissa innostus laskee. Toisaalta harratusliikunnassa yleisurheilun puolella on ollut kasvua viime vuosina. Koululiikunnassa on erikoista tämä kehitys, miksi sen on annettu latistua ja nuorten kunnon heikentyä.

Kyllähän SUL puhuu strategiassa asiasta
http://www.sul.fi/sivut/faktaa

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

Suomen nuoret ihmiset liikkuu vähänlaisesti joten eipä taida jatkossa enää tarvita mitään huippu urheilujohtajaa jos näin jatketaan.?
Nuorten aika menee etupäässä tietokoneen ja videpelien seurassa, tai sitten kiekkokaukalon reunamilla, yksilöurheilu vaatii pitkäjänteisyyttä ja kovaa työntekoa jos aikoo menestyä kilparadoilla, Suomalainen elämänlaatu on enemmän mukavuutta rakastavaa kun itsensä rääkkäämistä lenkkipoluilla.
Koululaiset opetetaan jo lapsesta että koulutaxi vie kouluun ja hakee koulupäivän jälkeen, missä kohdassa siinä olisi fyysisen liikunan paikka.?
Armeijaan kun nuoret joutuu niin siellä on todettu se että sotilasaines on luvattoman heikkokuntoista, esim sellaiset normaalit liikkumisen muodot kuin hiihtäminen, polkupyörälläajo,uiminen jne joudutaan opettamaan nykynuorille koska ei ole tarvinnut näitä liikkumisen muotoja harrastaa lapsena.?

Aku Ankka

Varmasti monet SUL:kin toimijat tekevät työtään asiaan uskoen ja koko sydämellä. Silti, kaikesta huolimatta joku SUL vertautuu arvoltaan mielessäni johonkin Suomen keltaisten autojen bongareiden liittooon, jolla toki myös on ylevä tavoite, eli suomalaisen autokannan muuttaminen iloisemman väriseksi, mutta joka ei oikeasti tippaakaan auta ratkaisemaan suomalaisen yhteiskunnan oikeita ongelmia menneisyydessä, nyt tai vastaisuudessakaan!

Esim. väite siitä, että huippu-urheilu jotenkin tukisi kansan liikkumista, on täyttä potaskaa. Päin vastoin huippu-urheilu vapauttaa kansan liikkumasta tarjotessaan mahdollisuuden ns. penkkiurheiluun. Samaten lapsille suunnatun seuratoiminnan epärealistiset ja muuhun kuin hyötyliikuntaan tähtäävät tavoitteet itse asiassa enemmän tuhoavat kuin luovat liikkumisen iloa!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Etukäteiskohu ennen SUL:n liittovaltuuston kokousta taisi rajoittua
Uudenmaan Yleisurheilun puheenjohtajan omaan manooveriin.
http://www.sul.fi/uutiset/uutispalvelu/suomen-urhe...