SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Penkkiurheilijan jälkipuintia ja polemisointia

Viikonvaihteessa oli taas penkkiurheilijalle runsaudenpula urheilutarjonnasta. Keskityn muutamiin tapahtumiin ja uutisiin.

TV-tarjonta muuttuneissa olosuhteissa

Viimeistään tässä ja ensi viikonvaihteessa penkkiurheilija huomaa  (ellei ole  varautunut), että urheilutapahtumien televisiointioikeuksilla käydään kovaa kauppaa myös kotimaassa YLEn ja MTV3:n välillä. Häviävinä osapuolena ovat olleet YLE ja suomalainen penkkiurheilija. YLE näyttää kyllä arvokisat ja SM-kisat ym. , mutta eipä ole ihme, että YLE on ollut menettävänä osapuolena ammattitaitoisten  toimittajien rekrytoinnissa.

Jääkiekon MM-kisat viideksi vuodeksi eteenpäin tulevat MTV3 ja Canal+ kanavien kautta. Myös hiihtourheilun  maailman cup tapahtumat välittyvät jo ensi viikonvaiheessa MTV Max kanavan kautta. Yleisurheilun  Kultaisen liigan kisat ja FI –formulakisat  ovat tulleet jo aiemmin Canal+ Ja MTV3 Max kanavien   kautta. Lisäksi  koti- ja ulkomaista  jääkiekkoa, jalkapalloa, koripalloa, lentopalloa ja salibandyä tulee mm. maksullisten Viasat, Urhotv ja Nelonenpro kanavien kautta. Lisäksi mm.  Eurosport1 ja 2 kanavat kuuluvat maksullisiin kanavapaketteihin.

Aktiivisen ja jopa ammattimaisen penkkiurheilijan kannalta harrastus tulee kalliiksi, jos ja kun pitää hankkia monia kanavapaketteja ja taulutv:tä. Joillakin kaupallisilla tv-yhtiöillä on tietoista valintaa sirotella em. kanavia  eri kanavapaketteihin, vaikka useilla palvelun tarjoajilla on tarjonnassa (hyvä niin) nk. itsevalintapaketti tiettyyn kanavamäärään saakka.

EHT:n Karjala –turnaus

Venäjä voitti turnauksen ja Suomi jäi toiseksi. Kaikki maat voittivat jonkun ottelun. Turnauksen päätösottelussa  Suomen ja  Ruotsin välillä oli sähköä ja tapahtumia  täynnä. Tällä kertaa oli Ruotsin voiton vuoro. En käy tarkemmin turnausta arvioimaan, mutta kuin sen odotusfiiliksen osalta, joka on kaadettu Leijona –miehistön päälle jo puoli vuotta ennen ensi kevään MM-kisoja. Eikä vähiten yliodotuksia ole luonut  MTV3 kanavan  överiksi mennyt  kanava ja -leijonamainonta.  Ymmärrän hyvin päävalmentaja Jalosen tokaisun, että media voisi antaa työrauhan maajoukkueelle.

Ralliautoilun  MM ratkesi ennen aikojaan

Ei ollut vaikea  ennakoida, että Ranskan  Sebastian Loeb vie maailmanmestaruuden jo kahdeksannen kerran ja täysin oikeutetusti. Molemmat  MM-tavoittelijat Loeb ja Mikko Hirvonen joutuivat keskeyttämään. Suomi on ollut ralliautoilun kärkimaita vuodesta toiseen ja  huippukuskeja on löytynyt tilalle entisten lopettaessa. Itse pidän Suomen parhaimpana rallikuskina Walesin rallin voittaja Jari-Matti Latvalaa väheksymättä yhtään Mikko Hirvosen taitoa ja monia saavutuksia ja MM-mitaleita. Ensi kaudella Hirvonen nähtäneen Loebin kanssa samassa tallissa ja onpa mielenkiintoista nähdä, minkälaiset tallimääräykset sitten nähdään .

FIA   voisi kehittää MM-rallia jatkossa, ettei osallistuvat merkit ole kohta yhden käden sormilla luettavissa. Walesin rallin 10 parhaan joukossa oli 8 Fordia  ja kaksi Miniä. Kotimaassa näyttää käytävän keskustelua oman  60 vuotta tänä vuonna täyttävän kansallisen liittomme toiminnasta.

FI Abu Dhabissa

FI sarjan maailmanmestaruus oli ratkennut  jo aikoja sitten Saksan Sebastian Vettelille. Yllätys oli eilisessä kisassa se, ettei kisaa voittanut Vettel, sillä hän joutui keskeyttämään jo 1. kierroksella ulosajon seurauksena. Kisan voitti kuluneella kaudella enemmän tai vähemmän  autollaan ”rähjännyt”   Lewis Hamilton.  Mutta yhdessä asiassa Vettel teki historiaa voittaessaan 14 kerran aika-ajot saman kauden aikana ja sivutessaan Nigel Manselin ennätystä.

Itse odotin, että viikonvaihteessa olisi tullut selvyyttä Kimi Räikkösen paluusta, mutta ei sitä tullut. Englannin lehdistöhän on pitänyt asiaa  esillä. Päinvastoin tuli julkisuuteen huhuja, että Kimi Räikkönen käy Williams tallin lisäksi myös  toisen tallin Toro Rosson kanssa neuvotteluja. Tarkemmin ajateltuna asia ei yllätä, jos muistaa, missä tallissa Räikkönen ajaa MM-rallia.

 

Huippu-urheilun muutostyöryhmä

Tähän lopuksi vielä polemiikkia lyhyesti työryhmän työstä ja eilen uutisissa kerrostusta ehdotuksesta. Sana pettymys isolla on lievästi sanottu omia tuntemuksiani peilaten. Onneksi työryhmän ehdotukset näyttävän olevan myös opetusministeriön hampaissa. Tuossa linkissä näkyvä kaavio ei tuo mitään uutta järjestörakenteeseen, vaan kasvattaa järjestökustannuksia. Urheilijanhan piti olla keskiössä arvoisa muutostyöryhmä. Sanon suoraan oman näkemykseni: vesuria tulee käyttää  suomalaisessa keskusjärjestökentässä ja tehdä ratkaisu, joka on useissa Euroopan maissa.

Päivän ikävä uutinen

Tuon uutisen mukaan Hiihtoliitto myöntää asian.  Hiihtourheilu on minulle  kansallisurheilua, kuten monille muillekin penkkiurheilijoille. Suomen hiihto on tarpeeksi ryvettynyt dopingista ja enää ei toivottaisi uutisia tältä rintamalta. Mutta urheilija on syytön niin kauan kuin B-näyte on tutkittu, sen vuoksi en mainitse omassa tekstissä hiihtäjän nimeä. Hiihtoliitolle tämä on ikävä tapaus. Naapurimaat lännessä tulevat huolehtimaan Suomen hiihdon esillä pidosta kv-ympyröissä , kuten aikaisempinakin talvina.

 a) http://svt.se/2.21247/1.2601715/finsk_skidakare_fast_for_dopning 

b) http://www.expressen.se/sport/2.701/langdskidor/1.2621715/finlandsk-skidakare-fast-for-doping

c) http://www.aftenposten.no/nyheter/sport/--Trist-for-Finland-6697387.html

d) http://www.nrk.no/sport/langrenn/1.7875627

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

En ymmärrä miksi MTV3 käyttää kiekkolähetyksissään ja jopa tulevissa MM-kisoissa Doug Sheddeniä. Olisi ollut sopivampaa käyttää sellaista asiantuntijaa, joka puhuu Suomea. Sellainenkin olisi varmaan löytynyt.

Canal urheilu näkyi ilmaiseksi koko viikonlopun. Meillä ainakin lähetys pätki ja pysähteli useamman kerran, koska IPTV-signaali katosi. Sellainen on sietämätöntä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Torstai-iltana ääni tuli kuin maa-alta Canal+ kanavan kautta. Tosin MTV3:n puolella näkyi samaan aikaan sama Suomen ottelu. Seuraavissa otteluissa ääni oli ok.

Paljon on MTV3 satsannut nk. asiantuntijoihin. Radio Suomi pärjää vähemmällä ja hyvin meni sillä puolella ja Kaj Kunnas petrasi selostustaan ottelu ottelulta, kun aikaisemmin hän on selostanut FST:n puolella.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Onhan tästä ennenkin ja muualla höpisty, mutta satsaus "tv-kommentaattoreihin" MM-kisoja varten on aika iso. Melkein lätkäjengiläinen itsetyytyväisiä ja - keskeisiä kiekkomiehiä on kovallekin fanille liikaa!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Yksi tai kaksi kommentaattoria riittäisi. Tälläistä jo pitempään urheilua seurannutta jermua välillä ihmetyttää, miten urheilutoimittajien keskuuteen on tullut -etenkin lehdistön keskuuuteen- melko kapealla yleistietämyksellä varustettuja toimittajia. Eräiden päivälehtien urheilu-uutisointi on välillä melkoinen ihmetyksen aihe, kun uutisointi on valittu toimittajan oman mieltymyksen mukaan, ei lukijoiden.