SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Suomen sijoitus MM-hiihtojen mitalitaulukossa ei yllätä

Suomen sijoitus ja asema   juuri päättyneissä Seefeldin MM-hiihtojen mitalitaulukossa  ei yllätä. Palattiin vuosien 2013  ja 2015 MM-hiihtojen tasolle, yhteen pronssimitaliin. Kaksi vuotta sitten Lahden vuoden 2017 MM-hiihdoissa saatiin tosin viisi mitalia. Norja oli -taas - murskaavan ylivoimainen mitalirohmu ja Ruotsikin sai naishiihtäjien ansiosta kohtuullisen mitalisaaliin.

Monenlaista  parran pärinää on Seefeldin MM-kisoista kuulunut  tuoreeltaan Suomen joukkueen ympäriltä. Osansa on saanut myös  suksihuoltoryhmä.  Hiihtourheilukin on nykyään pitkälle vietyä välineurheilua, jossa urheilijan menestykseen ei riitä urheilijan huippukunto.

Hiihtokautta on vielä jäljellä kuukausi, joten kauden inventaari Suomen hiihtourheilun nykytilasta on parasta käydä myöhemmin keväällä. Mutta huomisista lehdistä ja nyt jo netistä saadaan lukea otsikoita Suomen hiihtojoukkueen romahduksesta. Sitähän se toisaalta kieltämättä on.  Tulosluetteloita vaan ei enää pysty muuksi muuttamaan, ellei sitten muiden maiden dopingkäryt siihen anna aihetta.

Seefeld  2019 Results

 

****

Hiihtourheilua  ovat puhuttaneet  tuoreet ilmitulleet  dopingkäryt . Kuinka laajaksi  tuore  dopingkäry kaikkinensa laajenee, siihen  saataneen lisäselvyyttä lähiviikkoina.

Kansainväliselle hiihtoliitolle (FIS)  ja presidentti  Gian Franco Kasperille dopinguutiset  alkaa olla viimeinen niitti henkilövaihdoksiin. Vielä ei ole edes kokonaan   Sotshin vuoden  2014 Venäjän dopingpeittelyjä  selvitetty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ensi viikovaihteessa jatkuu maailmancup perinteikkäällä Homenkollenilla (hiihto, yhdistetty, mäki).

Iivo Niskanen jätti tämän päivän Seefeldin 50 km väliin, keskittyäkseen Holmenkollenin 50 km:lle.

https://holmenkollenskifestival.no/nordic/program/

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suomalaiset ovat viimeksi jääneet ilman pohjoismaisten hiihtolajien arvokisamitalia vuonna 1931. Jokohan kahden vuoden kuluttua olisi aika palauttaa tuo perinne kunniaan?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Nykyään on niin peevelisti lajeja, että mitalittomuus on vaikeampi saavuttaa. Vuonna 1931 oli neljä lajia yhteensä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ketähän siellä Oberhofissa vuonna 1931 oli suomalaisia mukana Esko Järvisen lisäksi.

https://de.wikipedia.org/wiki/Nordische_Skiweltmei...

Järvinen toimi Saksan hiihto- ja mäkivalmentajana vuosina 1930–1932.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Ei taida pettää vielä se myytti poikkeuksellisesta urheilulahjakkuudestamme, siis että oikeasti Suomen kuuluisi olla mitaleissa jossain Norjan ja Venäjän välissä. Että kun vain sattumoisin joku reistaa mikä missäkin kisassa. Nyt vuorossa oli voiteluhuolto.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Oli erikoista, että näissä Seefeldin MM-hiihdoissa koettiin eräänlainen toisinto Lahden 2001 MM-hiihdoista, joissa suomalaiset jäivät kiinni dopingistä - Itävallassa itävaltalaiset. Lahdessa muuten Hiihtoliittoa johti Esko Aho, joka sillä hetkellä halusi pysytellä poissa julkisuudesta.

Hiihtokisoissa suksien voitelu on tärkeä osa suoritusta. Nyt kun ei tullut menestystä, hiihtäjät ovat alkaneet haukkua suksien käsittelyä. Jos vika oli voiteissa, olisi voiton hetkellä kiiteltävä myös voitelua ja pantava esille voitelijan nimi. Osa menestyksestä on nimittäin silloin hänen ansiotaan.

Satu Heinonen

Juuri ennen Lahden kisoja Esko Aho luopui pj:n hommista ja Paavo M. Petäjä valittiin tilalle. Petäjä joutui sitten selittelemään tapahtumia ja lienee ollut ainoa, joka ei todella tiennyt mistään mitään. Ihmettelyä herätti, että Aho luopui puheenjohtajuudesta juuri ennen kotikisoja, jossa poliitikkona olisi päässyt paistattelemaan menestyksen auringossa. Aho on järjestelmällisesti kieltäytynyt kommentoimasta Lahden tapahtumia ja hiihtoliiton osuutta asiaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Lahdessa ei sentään ollut salaovea vaihtaa yöllä näytteet.
https://www.is.fi/muutlajit/art-2000001178455.html

"Rodtshenkovin mukaan ainakin sata testinäytettä vaihdettiin."

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Seefeldin käryjen polemisointi maailmalla laajentuu Suomenkin urheilumenestykseen.

https://www.nzz.ch/sport/doping-im-langlauf-so-fun...