SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Milloin palaavat Suomen menestyksen ajat mäkiviikolle ?

Keski-Euroopan (Saksan-Itävallan) neljän osakilpailun mäkiviikko  (Vierschanzentournee ) on taas edessä 67. kerran.

Aiheeseen liittyvä kuva    (Logon lähde Wikipedia)

*****

Ensimmäisellä mäkiviikolla vuonna 1953 oli osallistujia vain  kuudesta maasta. Suomi tuli mukaan seuraava vuonna. Eino Kirjonen hyppäsi kokonaiskilpailussa tuolloin heti toiseksi. Mäkiviikolla 1954-1955 Suomen hyppääjät (Hemmo Silvennoinen, Eino Kirjonen ja Aulis Kallakorpi) toivat ainoan kolmoisvoiton.  Risto Laakkonen ja Matti Nykänen puolestaan  ylsivät mäkiviikolla 1988-1989 kokonaiskilpailussa kaksoisvoittoon.

*****

Mäkiviikon kaikkien aikojen menestynein hyppääjä on Suomen Janne Ahonen. Viisi kokonaiskilpailun voittoa ja lisäksi viitenä muuna  vuonna sijoittuminen kokonaiskilpailussa  kolmen parhaan joukkoon (sijat 2-3) tekevät Janne Ahosesta mäkiviikon legendan.

Katso tästä, miten Janne Ahosen  viides mäkiviikon voitto vuonna 2008 ratkeaa  Bischofshofenissa.

Tuosta alla olevasta linkistä “osakilpailujen ja kokonaiskilpailun voittajat “  näkyvät kaikki suomalaiset mäkiviikon ja jonkun osakilpailun voittajat. Suuria suomalaisnimiä ovat mäkiviikolla olleet Janne Ahosen lisäksi em. Eino Kirjonen ja sitten Veikko Kankkonen sekä Matti Nykänen ketään muitakaan  suomalaisia  tässä unohtamassa (Hemmo Silvennoinen , Pentti Uotinen , Kari Ylianttila, Pentti Kokkonen,  Risto Laakkonen ja Toni Nieminen).

*****

Koulupoikana 1960-luvulta alkaen olen  seurannut tiiviisti hiihtourheilua ja mäkiviikkoa aluksi radion ja mustavalkoisen tv:n sekä päivälehtien kautta. Nyt sähköiset seurantavälineet ovat moninaiset koti- ja ulkomaisen median kautta.  Uudenvuodenpäivän Garmisch-Partenkirchenin mäkilpailu  Srauss -konsertin jälkeen on jo käsite sinänsä. Mäkiviikko kerää valtavat yleisömäärät itse paikan päälle puhumattakaan kilpailujen seurannasta tv:n välityksellä.

*****

Hiihtourheilua seuraavat talviurheilun ystävät kysyvät,  koska palaavat Suomen menestyksen ajat mäkiviikolle. Suomen mäkiurheilussa on eletty monia laihoja vuosia.  Tuntuu, että Suomen viime vuosien hiihtourheilusta maastohiihdon ja yhdistetyn tueksi on vuosia puuttunut yksi olennainen osa,  menestys mäenlaskussa.

 

Suomen joukkue mäkiviikolla käsittää vain  vain kolme hyppääjää (Antti Aalto, Jarkko Määttä, Eetu Nousiainen).  Karsintakilpailu on jo kova paikka, saatikka pääsy itse kilpailussa toiselle kierrokselle. Antti Aalto on hyppääjä, jonka varassa on ollut täysin Suomen näkyminen kauden jo käydyissä kilpailuissa. Toivotan hänelle hyppyvarmuuden  edelleen vahvistumista ja pikkuhiljaa pääsyä jopa palkintosijojen tuntumaan.

Ketkä ovat sitten nyt suosikkeja mäkiviikon voittajiksi ? Vastausta voi hakea  maailmancupin kärkinimistä sijoilta 1-15, etenkin Puolan, Saksan, Japanin, Slovenian ja Norjan sekä Venäjän entisen yhdistetyn hyppääjän nimistä.

Mäkiviikon voittaa hyppääjä,  joka on tasaisesti  kärkipäässä kaikissa neljässä osakilpailussa . Kahdeksan kertaa on käynyt, ettei mäkiviikon yhteiskilpailun voittaja ole voittanut yhtään osakilpailua.  Hyvää tuuria hyppääjä myös tarvitsee, jos tuuliolosuhteet kovin vaihtelevat kilpailun aikana. Tuulikompensaatiopisteet eivät tv-katsojalle kilpailun aikana avaudu, vaan tuntuvat olevan välillä lottoarvontaa. Myös nämä sääntötulkinnat hyppääjän pituudesta ja painosta sekä varusteista (hyppysukset ja hyppyhaalari) vaativat kohta   lakimiehen mukana oloa hyppääjän apuna.

*****

Osakilpailujen ja kokonaiskilpailun voittajat

Mäkiviikon historiakatsaus

*****

Mäkiviikon lisäksi hiihtourheilua seuraavien huomio on  13. kerran kilpailtavalla Tour de Skillä (29.12.2018-06.01.2019).  Suomen joukkue Tour de Skille käsittää vain 8 hiihtäjää.

Tähän Tourin voittajaluetteloon  on Krista Pärmäkoskella hyvät mahdollisuudet saada nimensä Virpi Sarasvuon (os. Kuitunen) seuraksi.  Maailmancupin kärkinimistä jää pois mm. Therese Johaug ja Charlotte Kalla. Miesten puolella odotan venäläisten antavan norjalaisille kunnon vastuksen.

****

Hyvää alkavaa uutta vuotta 2019  hiihtourheilun ystäville !

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

FIS:n uutissivulla nostetaan mäkiviikon suosikiksi maailmancupin johdossa oleva Japanin Ryoyu Kobayashi.

https://www.fis-ski.com/en/ski-jumping/ski-jumping...

Viimeinen osakilpailu Bischofshofenin luonnonmäessä on tuottanut monille hyppääjille vaikeuksia ja kokonaskilpailun voitto on karannut käsistä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mäkiviikko tulee Ylen kanavilla niinkuin maastohiihto ja ampumahiihto ym.

Ruotsin SVT hehkutti sykyllä olevansa maailman paras urheilukanava.
https://www.svt.se/sport/artikel/svt-varldens-bast...

--> http://www.sportmoviestv.com/2018/11/18/tv-sport-e...

Enpä tuota SVT:n paremmuutta ihan allekirjoita
SVT:n saamaa kansainvälistä huomiota ei Yle ole liiemmin uutisoinut.

----

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kommentoin tässä samalla mäkiviikkoa ja Tour de Skitä.

Suomella on vain kaksi hiihtäjää maailman kärkijoukossa: Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski. Muut maajoukkuehiihtäjät ovat täysin - r o m a h t a n e e t - maailman kärjen vauhdista.

Tourin tilanne
https://www.fis-ski.com/DB/general/event-details.h...

Venäläisten panos on osaksi yllättänyt. Miesten puolelle ei niinkään, mutta
naisten hiihdossa enemmän.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vuosia on ihmetyttänyt Suomen joukkeeseen valittujen hiihtäjien löysä velvoite hiihtää koko Tour. Tourille pitää vastaisuudessa valita hiihtäjiä jotka hiihtävät koko Tourin kaikki osakilpailut.Pulinat pois. Siitä alkaa tason nousukin.

Menneinä vuosikymmeninä ei tullut kysymyksen nykyinen tapakulttuuri.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Täydellisen tietämättömyyden antamalla varmuudella rohkenen kuitenkin epäillä tuota täyden Tourin hiihtämisen ja tason nousun välistä korrelaatiota. Ihminen ei ole kone. Meissä on yksilöllisiä eroja. Kaikille ei itsensä puhki kuluttaminen viikon aikana anna mitään lisäpotkua seuraaviin kisoihin. Myöskään rämpiminen 20 - 40 sijaa omia odotuksia huonommilla sijoituksilla ei kaikille lisää taistelutahtoa ja itseluottamusta.

Eivät suomalaiset ole ainoita, jotka jättävät Tourin kesken. Keskeyttäneitä oli Pyeongchangin mitalistienkin joukossa, sekä niitä, jotka eivät edes startanneet.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #7

Varmaan on osaksi noin. Haluan vain viestiä tässä, että valitaan
alunperin joukkue hiihtämäään koko Tour.

Tuntuu, että jo etukäteen nostetaan kädet pystyyn joukkueen valinnassa.
Nykyinen tilanne ruokkii enemmän alistumista huonoon menestykseen kuin
pyrkimistä uusilla nimillä jatkossa menestykseen.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko Vastaus kommenttiin #9

Onkohan joku maksimimäärä, paljonko maa saa lähettää Tourille hiihtäjiä? Vai pitääkö olla tietyn tasoiset näytöt alla? Jos rima ei ole liian korkealla, voisi tietysti löytyä nuoria ja nälkäisiä tulevaisuuden toivoja, jotka taistelisivat ennen kaikkea itseään vastaan. Tämä voisi olla sijoitus tulevaisuuteen. Tietysti sohvaperunat kritisoisivat kisaturistien lähettämisestä ym. rakentavaa.

Tänään oli mukava kuulla Laura Monosen haastattelu, kun hän kertoi, että pohjien jäätyminen sai ajattelemaan kesketyttämistä, mutta sitten tuli mieleen ajatus, että kun en ole vielä koskaan keskeyttänyt, niin en tee sitä nytkään. Siinä oli asenne kohdallaan, vaikka ns. suuri yleisö ei osaakaan arvostaa sitä, että joku on vain 24. paras (maailmassa!).

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #11

Maakohtainen enimmäismäärä määräytyy maan menestyksen mukaan

https://res.cloudinary.com/fis-production/image/up...

http://medias1.fis-ski.com/pdf/2019/CC/4220/2019CC...

Norjalla esim. lienee enimmäismäärä tänäkin vuonna, tuleekos tuosta 10 naista ja miestä

https://www.skiforbundet.no/langrenn/nyhetsarkiv/2...

Norge i Touren:
Kvinner:
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Kari Øyre Slind, Oppdal IL
Kathrine Rolsted Harsem, IL Varden Meråker
Heidi Weng, IL BUL
Lotta Udnes Weng, Nes Ski
Tiril Udnes Weng, Nes Ski
Mari Eide, Øystre Slidre IL
Anna Svendsen, Tromsø skiklubb langrenn/Team Veidekke Nord-Norge

Menn:
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Didrik Tønseth, Byåsen IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Sjur Røthe, Voss IL
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer Skiklub
Eirik Brandsdal, Kjelsås IL
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Maailmancupin johdossa oleva Japanin Ryoyu Kobayashi voitti Oberstdorfin kilpailun. Mitään ei koko mäkiviikon osalta ole vielä ratkennut.

Antti Aalto selvisi kunnialla.

Garmisin kisan jälkeen pitää vaihtaa heikoin hyppääjä (Määttä tai Nousiainen) ja kutsua tilalle Andreas Alamommo Itävallan puolen kahteen kisaan.
https://www.hiihtoliitto.fi/makihyppy-yhdistetty/u...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Oikeanlaisia ajatuksia Seppo-Juha. Valitettavasti!

Joku mättää nyt pahasti Suomen hiihdossa. Kuinka on mahdollista, että vieläkin luullaan yks´kaks kesken kilpailukauden suoritettavalla viikon-kahden harjoittelulla saatavan kunto kilpailukykyiseksi maailman valioiden joukossa, jos sitä ei ole hankittuna jo toukokuusta-marraskuuhun kestävällä harjoittelukaudella??

Eikö miestemme ja naistemme fysiikka yksinkertaisesti kestä, Pärmäkoski pois lukien, kilpailukauden rääkkiä? Kyllä se muiden maiden hiihtäjillä ja hiihtäjättärillä kestää. Ne, ketkä tulevat voittamaan mitalit kevään MM-hiihdoissa ovat kärjessä kaikissa Mc-kisoissakin.

Suomalaiset jättävät liian helposti leikin kesken ja lähtevät kotiin HARJOITTELEMAAN!? Toivotaan, toivotaan, että kunto putkahtaa siellä esiin. Ei putkahda, ellei sitä ole hankittu riittävästi jo kesäkaudella.

Voittajia syntyy lajissa kuin lajissa vain kovan kilpailemisen kautta, silloin kun kilpailemisen aika on. Yhteen kilpailuun huippukunnon tähtäämiseen en oikein menestystä tuovana luota. Toki poikkeuksiakin on.

Hommatkaa hiihtojohtajat nyt ihmeessä sitä kuuluisaa norjalaista ruskeaa juustoa hiihtojoukkueellemmekin! Ellei se auta, niin...

Nyt on kertakaikkisen umpisurkea tilanne kohdaltamme tämän päivän latutaistoissa. Jotain on luultavasti tehty ja tehdään väärin? Tai meiltä ei vaan yksinkertaisesti löydy nuorisosta enää voitokasta latujen lykkijäporukkaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mollivoittoiseksi meni Suomen menestys sekä Tourilla että
mäkiviikolla.

Krista Pärmäkosken mahdollisuudet kokonaiskilpailun voittoon ovat haastavat. Pahimmat kilpailijat USA:n Jessica Diggins ja Norjan
Ingvild F. Östberg ovat jo 50 sekuntia edellä 3/7 tilanteen jälkeen. Pärmäkosken edellä ovat myös Venäjän Natalia Neprjajeva ja Julia
Belorukova.

Saapa nähdä, onko yhtään suomalaista mieshiihtäjää enään tämän päivän jälkeen Tourilla. Ristomatti Hakola on sijalla 42, kun on laskettu yhteen 3/7 tilanne. Matti Heikkinen keskeytti Tourin jo edellisen kilpailun jälkeen.

Mäkiviikolla tänään Garmisin kisassa Antti Aalto joutui huonoon tuulirakoon, eikä selvinnyt toiselle kierrokselle. Nousiainen ja Määttä eivät ole kahdessa kisassa selvinneet edes karsinnasta itse kilpailuun.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tour de Ski on päättynyt:

Naiset:

1. Ingvild F. Östberg NOR
2. Natalia Neprjajeva RUS
3. Krista Pärmäkoski FIN
11. Laura Mononen FIN

Miehet:

1. Johannes H. Kläbo NOR
2. Sergei Ustjugov RUS
3. Simen Hegstad Krüger NOR +

Vaikka Norjan hiihtäjä voitti molemmat Tourit, huomiota kiinnitti
venäläisten nousu jopa Norjaakin laajemmalla rintamalla kärjen tuntumaan.

Suomesta Tourille osallistui 3 mies- ja 5 naishiihtäjää, joista
loppuun selvisi vain kaksi naishiihtäjää. Naapurimaissa on ihmetelty
Suomen romahdusta alkukauden maailmancupeissa.

Otepäässä parin viikon päästä maailmancup jatkuu. Se antaa suuntaa, millä mahdollisuuksilla Suomi lähtee Seefeldin MM-hiihtoihin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mäkiviikko

1. Ryoyu Kobayashi JPN 1098,0 (voitti kaikki neljä osakilpailua)
2. Markus Eisenbichler GER 1035,9
3. Stephan Leyhe GER 1014,1

30. Antti Aalto FIN 653,7
59. Andreas Alamommo FIN 165,0 (2 osakilpailua)

Mäkiviikolla mukana olleet Määttä (2 osakilpailua) ja Nousiainen eivät selvinneet karsinnoista itse kilpailuun.

Suomen mäkihyppy on edelleen alamaissa, se on tosiasia. Antti Aalto
on yksin keräänyt MC-pisteitä, kuin koko Suomen joukkue yhteensä viime kaudella.