SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina hiihdetään taas Sälenistä Moraan

Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina hiihdetään taas Sälenistä Moraan maailman suurin maastohiihtokilpailu Vaasahiihto  (Vasaloppet) 90 km.

Kuvahaun tulos haulle vasaloppet karta

Lähde: Wikipedia

Vaasahiihto hiihdettiin ensimmäisen kerran vuonna 1922.  Ruotsissa tämä maaliskuun ensimmäinen  sunnuntai on melkein kansallispäivään verrattava kansallinen suurtapahtuma ja osa Ruotsin historiaa. Vaasahiihdon historia ulottuu aina 1500 -luvulle saakka (HISTORIA).

Vaasahiihdon suuria voittajia ovat  Nils "Mora-Nisse" Karlsson  yhdeksällä voitolla ja Janne Stefansson seitsemällä voitolla. Suomalaisista Vaasahiihdon voittoon ovat yltäneet Pekka Kuvaja vuonna 1954 ja Pauli Siitonen vuonna 1973.

Tästä linkistä löytyvät Vaasahiihdon voittajat (ml. naisten sarja) kautta aikain vuodesta 1922.

Vasaloppet kuuluu Worldloppet sarjaan.   SVT  ja  YLE Areena  välittävät tapahtuman suorana .

Täällä kotimaassa  Salpausselän kisat  ja maailmancupin osakilpailut ovat luonnollisesti tärkein urheilutapahtuma.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Katson suoraa SVT:n kuvaa, kun lähtöön on vielä aikaa n. 35 minuuttia,.
Sää on pilvinen ja lunta sataa hiljakseen.
https://www.yr.no/sted/Sverige/Dalarna/Berga/

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Katselin tuota linkistä avautuvaa luetteloa voittajista ja havainto on että muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta ruotsalaiset ja norjalaiset voittaneet. Arvaisikohan Seppo-Juha pohtia mikä on syy että sisukkuudestaan ylpeät suomalaiset hiihtäjät niin huonosti menestyneet tässä pitkänmatkan hiihdossa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Aika usein Salpausselän kisat ovat olleet samaan aikaan ja siellä ovat
olleet Suomen parhaat hiihtäjät.

Käyttäjän SeppoHaavisto1 kuva
Seppo Haavisto

Minulla on uusi megavarma konsti hiihtomenestyksemme parantamiseksi astmalääkkeen käytön lisäämisen ohella.
Kuten jo tiedettyä norjalaiset rohmusivat suuren osan kaikista mitaleista. Meidän vaatimaton menestyksemme paljasti meidän huonon geenipoolin norjalaisiin nähden. Ettei tällainen häpeä jatkuisi ja tekisi meeistä naurunalaisiksi maailman silmissä, kun maailman arktisin maa ei pärjää edes talviolympialaisissa. Meidän pitää tehdä uusi valtioliitto Norjan kanssa, uuden valtion nimeksi tulee Norland. Parempien maayhteyksien saamiseksi meidän tulee vallata Pohjoisruotsi länteen merenkurkusta. Nykyruotsilla siihen tuskin olisi mitään sanomista, kun koko huomio ja energia menee ählämien kanssa painimiseen, ja sitä paitsi, miksi taistella syrjäseudusta, josta on melkein pelkkää rahanmenoa kaikenlaisten syrjäseututukien muodossa. Sitäpaitsi uusi valtion nimi olisi uusille asukkaille melkein sama kuin entisen maakunnan, yksi r vain pois otettaisiin. Voitaisiin vielä hyvitykseksi ostaa uudet hävittäjät Ruotsista, kun vielä ovat halvempiakin kuin jenkkiläiset. Tästä voitaisiin koko hommasta päästä hyvään neuvottelusopuun ruotsalaisten kanssa. Mehän emme ruotsalaisten kanssa oikein ole toisistamme koskaan tykänneet ehkä rantaruotsalaista vähemmistöä poislukien. Tästä yksi hyvä esimerkki miljoonien samankaltaisten joukossa oli, kun olin kesähommissa Tukholman naapurikaupungissa, niin kävi niin, että yksi ruotsalaistyttö löysi minut Folkparketin paikallistansseista ja ihastui minuun, finjäveliin. Tytön puolustukseksi pitää kertoa, että olin hyvin nätti poika ja puhuin hyvin ruotsia. Kun tytön vanhemmat saivat kuulla asiasta, he lähettivät tytön välittömästi jonnekin hemmetin kauas isovanhempien luoksi turvaan. Norjalaisten kanssahan me aina olemme hyvin juttuun tulleet. Tämä Norlanti olisi talviurheilun mahtimaa, ja menestys kesäkisoissakin olisi kohtalainen asukuslukuun varsinkin verrattuna. Tämä olisi varsinainen vinvin ratkaisu, kaikki voittaisivat. Kieliongelmista päästäisiin sillä, että Norlannin viralliseksi kieleksi valittaisiin englanti. Se olisi hyvä ja viisas valinta muutenkin. Hihat vaan heilumaan !! Seppo H, diplomi-insinööri.