SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

On niitä mitalisijoja jaettu hiihdon arvokisoissa aiemminkin

Naisten vapaan tyylin 10 km:n hiihdossa  jaettiin pronssimitali  (Ladies' 10km Free) Suomen Krista Pärmäkosken ja Norjan Marit Björgenin  kesken.

Miksi asiasta on noussut kohu  -tietysti  Ruotsin lehdissä.  Tosin myös  Juha Iisakki  Mieto näyttää jaettua mitalisijaa ihmetelleen.

On niitä mitalisijoja jaettu hiihdon arvokisoissa aiemminkin. En lähtenyt kaikkia tuloksia  penkomaan, kun muistin heti vuoden 1982 MM-hiihdot.

Vuoden 1982  MM-hiihdoissa Oslossa jaettiin miesten  4x10 km:n   viestihiihdon kultamitali Norja ja silloisen Neuvostoliiton kesken. Edes maalikameralla  ei löytynyt maiden välille eroa. Varmasti olisi löytynyt, mutta olisi tainut jäädä isäntämaa hopealle. Myös pronssitila jaettiin Suomen ja DDR:n kesken.

Tuntuu, että etenkin Ruotsille tuntuu yksikin Suomen hiihtomitali olevan liikaa. Onnitella täytyy Norjaa ja Ruotsia hyvästä menestyksestä käynnissä olevissa talviolympiakisoissa. Molemmat maat ovat saavuttaneet kultamitaleja maastohiihdossa, ampumahiihdossa ja alppihiihdossa  (Medal Standings - Pyeongchang 2018). Ja lisää on molemmille maille tulossa.  Me täällä Suomessa olemme jäämässä noita kahta pohjoismaata huomattavasti laihempaan mitalimäärään.

Jännittäviä talviolympiakisojen  jatkoa kaikille lukijoille.

P.s. Odotan naisten 30 km:n ja miesten 50 km:n  hiihtoja  sekä miesten jääkiekon  jatkopelejä luottavaisesti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Muistui mieleen myös toinen erikoinen kultamitalin jako kahden norjalaisen välillä (Frode Estil ja Thomas Alsgaard) vuoden 2002 Salt Lake Cityn olympiakisoista, tosin kisojen jälkeen.

Miesten yhdistelmähiihdossa kultamitali jaettiin kahden norjalaishiihtäjän kesken.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cross-country_skiing...

Alunperin voittajaksi hiihti Espanjan Johann Mühlegg , mutta kuten tunnettua, hänen kaikki suoritukset hylättiin dopingin käytön johdosta.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

En minä ainakaan tuossa linkatussa Expressenin jutussa nähnyt mitään erityistä kohun nostatusta enkä asennetta, että "Ruotsille tuntuu yksikin Suomen hiihtomitali olevan liikaa". Ihan asiallisesti kirjoitettu, paitsi että kymmenesosat, sadasosat ja tuhannesosat menivät moneen kertaan sekaisin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ruotsin SVT:n Jakob Hård ei pitänyt mitalin jakamista oikeana tapana.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Mutta sanoiko jotain siitä, kummalle se olisi pitänyt antaa? Ainakaan tuosta Expressenin jutusta en sellaista löydä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #6

Suomen tv:skin punaisestakin väristä näki 0,00 eron. Mutta , kun aikoja otetaan sekunnin kymmenenosan tarkkuudella , tuli sama aika Pärmäkoskelle ja Björgenille.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Mitä vuoden 1982 hiihtoihin tulee, silloin ei muistaakseni yksinkertaisesti ollut maailkameraa käytössä ja pelkän videokuvan perusteella ei voittoa haluttu ratkaista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Joo, ei ollut nykyisen kaltaista ajanottojärjestelmää, jalkaan kiinnitettävää
tunnistinta, transponderia. Muistelin tuota 1982 MM-kisoja, että silloin kummastusta herätti voiton jakaminen. Pronssitilasta kamppaili myös yhtäaikaa Suomi ja DDR. Myös pronssitila jaettiin.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/03/20/oslon-mer...

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Mitaleista puheen ollen, Hollanti pärjää mainiosti. Tällä hetkellä kolmas sija: 6 kultaa, 5 hopeaa ja 2 pronssia.

https://www.telegraaf.nl/sport/winterspelen/medail...

Kun pantaisiin nuo luistelijat joskus vielä suksien päälle niin menestys voisi olla mahdollista vapaan hiihdon puolella?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Totta. Jos Hollanti on luistelumaa, niin Norja on laajalla rintamalla talviurheilumaa. Norjan tavoite on saavuttaa 30 mitalia ja eilen oli koossa jo 19 mitalia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... luistelijat joskus vielä suksien päälle..."

- Bingo! Kun luistelutyyli teki tuloaan hiihtämiseen, olivat suomalaisurheilijat omaksumassa uutta hiihtotapaa vasta viimeisten joukossa. Immo Kuutsa ja muut vanhan koulukunnan suksimiehet keskittyivät lähinnä paheksumaan "väärää" tyyliä, ja kilpakumppanit olivat mennä menojaan. Mutta:

Apu-lehti värväsi silloisen pikaluistelijatähden Pertti Niittylän kokeilemaan lajiaan sukset jalassa, siis testaamaan kuinka luisteluhiihto sujuu. Ja sehän todella sujui! Niittylä pystyi testilenkillään pitämään hyvää vauhtia ja siten osoittamaan, että pelkkä luisteluun tähdännyt harjoittelu tekee myös nopean vapaan tyylin hiihtäjän.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Epäilin, että Suomelle tulee yksi hikinen pronssi. Nyt niitä on kaksi.

Lähetykset täyttyvät kukin vuorollaan epäonnistuneiden suomalaisten tilityksistä. Tai sitten "jännätään", voittaako norjalainen vai ruotsalainen.

Yhä enemmän töitä joudutaan tekemään, kun yritetään varjella myyttiä Suomen poikkeuksellisesta urheilulahjakkuudesta. Kuten emeritusproffa Heinilä kirjoitti Suomen kuvalehdessä, huippu-urheilun epäkriittisestä yliarvostuksesta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllähän totuus on se, ettei esim. Norjalle Suomi pärjää alkuunkaan eri talvilajien tasossa, harrastajamäärässä eikä taloudellisissa resursseissa.

Kaisa Mäkäräinen lopettanee tämän kauden jälkeen, eikä hänen veroisia muita huippuja ole Suomella tällä hetkellä. M Laukkanen jatkanee vielä

Naisten hiihdossa Pärmäkoski ja K Niskanen jatkavat. Muutama nuori tulokas on onneksi tulosssa.

Miesten hiihdossa M Heikkisen jatkosta ei ole tietoa. Suomella on I Niskanen ja Rm Hakola kv-tasolla, muut ovat kaukana maailman kärjestä.

Mäenlaskussa ei -ainakaan vielä - ole yhtään hyppääjää maailman kärkihypppääjien joukossa.

Kaikkien valoisimmat näkymät ovat yhdistetyssä, Hirvonen ja Herola ja muut nuoret takaavat Suomelle lähivuosina menestysmahdollisuuksia.

On pidettävä Suomen Hiihtoliitossa ja Ampumahiihtoliitossa realistinen inventaari, missä mennään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tänään miesten ampumahiihdossa (massalähtö) Ranskan Martin Fourcade ja Saksan
Simon Schempp tulivat yhtäaikaa maaliin. Saksan ARD-tv-kanavan mukaan näytti, että Schempp tuli maaliin ennen Foutcadea.

http://www.sportschau.de/olympia/sportarten/biathl...

Suomen tv:ssä näytti, että Fourcaden mono oli muutaman sentin edellä ja näin myös oli.
https://www.pyeongchang2018.com/en/game-time/resul...

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset