SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Vuodenvaihteen maastohiihdon ja mäenlaskun suurtapahtumat alkavat

 

Lauantaina käynnistyvät  jälleen vuodenvaihteen maastohiihdon (Tour de Ski )  ja mäenlaskun (Saksan-Itävallan mäkiviikko)  suurtapahtumat.

Tour de Ski  kilpaillaan nyt 12. kerran. Kokonaiskilpailun voittajaluettelosta löytyy naisten puolella  Virpi Sarasvuon   ( os. Kuitunen)  nimi kaksi kertaa (kaudet 2006-2007 ja 2008-2009). Lisäksi Sarasvuo oli kaudella  2007-2008 toinen.  Aino-Kaisa Saarinen  ylsi kaudella 2008-2009 toiseksi ja Krista Pärmäkoski   niin ikään toiseksi vuosi sitten. Miesten puolella eivät  suomalaiset ole kokonaiskilpailussa yltäneet kärkikolmikkoon.

Tämänkertaisesta kilpailusta ovat  poissa sekä naisten ( Charlotte Kalla) että  miesten   (Johannes Hoesflot Klaebo ) maailmancupin kärkinimet. Muitakin kärkihiihtäjiä jättää kilpailun väliin. Norjassa asiasta nousi kovakin häly.                  .

Mutta muutenkin  monena vuonna on käynyt  – kuten Suomenkin  joukkueessakin, ettei koko kilpailusarjaa hiihdetä loppuun. Ennustan, ettei Tour de Ski –kilpailun arvostus  montaa vuotta kestä laajaa huippunimien poisjääntiä tai kilpailun jättämistä kesken jo etukäteen.

Krista Pärmäkoski taistelee  tälläkin kertaa koko Tourin kokonaiskilpailun kärkitiloista – jopa voitosta.  Myös Kerttu Niskaselta odotan nousua 10 parhaan joukkoon. Mari Laukkanen hiihtää Lenzerheiden osakilpailun  sprintin.  Ristomatti Hakola, Martti Jylhä  ja Iivo Niskanen  hiihtävät  vain Oberstrdorfiin saakka.  

*****

Hiihtoväki meillä ja muualla on seurannut kuluneena vuonna norjalaisen Therese Johaugin dopingrikkomuksen käsittelyä ja Norjan kansallisen liiton venkoilua asiassa.

Maailmanpolitiikan tasolle puolestaan on yltänyt Kansainvälisen olympiakomitean (IOC) päätös sulkea Venäjä maana  PyeongChangin talviolympiakisoista ja sulkea samalla  lukuisa määrä venäläisiä urheilujohtajia, valmentajia ja  hiihtäjiä olympiakisoista. Olympialipun alla nähdään kuitenkin melko suuri määrä venäläisiä urheilijoita ensi talven olympiakisoissa.

Ketkä ovat sitten Tour de Skin voittajasuosikkeja tällä kertaa. Naisten puolelta nostan kolmen nimeä   Heidi Weng  ja Ingvild Flugstad Østberg sekä Suomen Krista Pärmäkoski. Miesten puolella voittajasuosikkeja on useita  mm. Sergey Ustiugov, Maurice Manificat, Martin Johnrud Sundby, Mario Cologna ja Alex Harvey.

*****

Mäkiviikko, joka käynnistyi ensimmäisen kerran vuonna 1953,  ei kärsi huippunimien poisjäännistä. Mäkiviikolla on valtaisa mediahuomio monissa tämän hetken kärkimaissa (Saksa, Norja, Puola, Itävalta, Slovenia ja Japani). Suomen sijoitus (9. sija)  tällä hetkellä maiden välisessä cupissa on surullista luettavaa

Kaikki maailmancupin kärkinimet ovat paikalla. Voitattajasuosikit tämänkertaiselle mäkiviikolle löytyvät suoraan maailmancupin kärkinimistä  Richard Freitag,  Andreas Wellinger,  Daniel Andre Tande,  Kamil Stoch  ja  Stefan Kraft.

Kokonaiskilpailun aikaisempi voittajaluettelo (ks. linkistä myös muut suomalaiset osakilpailujen ja kokonaiskilpailujen voittajat) on suomalaisittain komea luettavaa, onhan Janne Ahonen voittanut mäkiviikon  viisi kertaa ja ollut myös toiset viisi kertaa kokonaiskilpailussa kolmen parhaan joukossa .

Suomalaisten  menestys jäänee tälläkin kertaa vaisuksi, kuten niin useasti  valitettavasti viime vuosina.   Suomen hyppääjillä  on tekemistä päästä karsinnasta varsinaiseen kilpailuun saatikka selviytyä itse kilpailussa toiselle kierrokselle.

Tuntuu siltä, että olympia- ja MM-kisojen osalta Suomen  mitalisaalis noudattaa 16 vuoden sykliä. Veikko Kankkosen vuoden 1964 Innsbruckin kulta- ja hopeamitalien jälkeen Suomi sai vasta vuonna 1980 Lake Placidin Jouko Törmäsen ja Jari  Puikkosen tuomina kultaa ja pronssia. Nyt näyttää tulevan samanlainen ainakin 16 vuoden mitaliton sykli  vuoden 2006 Torinon kisojen jälkeen (Matti Hautamäki hopeaa ja Suomen joukkue joukkuemäessä hopeaa) .

Myös MM-kisojen osalta löytyy 16 vuoden mitaliton  sykli (esim. 1962  -> 1978). Kuinka pitkäksi sitten vuoden 2007 jälkeen MM-kisojen mitaliton putki venyy, jää nähtäväksi.

Suomen mäenlasku kaipaa tällä hetkellä   ennen kaikkea lajin pariin lisää nuoria harrastajia. Vasta  2020-luvulla voidaan odottaa entisaikojen menestystä. Nousu maailman kärkeen vaatii vuosikausien työn ja taloudellisen lisäpanostuksen.

****

Nuorten jääkiekon MM-kisat  alkavat tänään, joten penkkiurheilijalle seurattavaa ja katsottavaa riittää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tour de Ski ja mäkiviikko näkyvät Suomessa maksullisella C More Sport -kanavalla.
https://www.mtv.fi/sport/hiihtolajit/maastohiihto/...

Eurosport välittää mäkiviikon kilpailut
https://www.eurosport.fi/tvschedule.shtml

Ruotsin SVT1 lähettää Tour de Skin osakilpailut
https://www.svt.se/sport/vintersport/sa-sander-vin...

Myös mm. Saksan tv ZDF lähettää molempia kilpailuja
https://www.zdf.de/sport/wintersport-ergebnisse-un...

FIS:n sivulla on live tulosseuranta molemmista kilpailuista
https://data.fis-ski.com/cross-country/live-timing...
https://data.fis-ski.com/ski-jumping/live-timing.html

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tässä mukana olevia hiihtäjiä (SUI, NOR, SWE, FIN, FRA, ITA, USA,AUT, RUS)

http://www.fis-ski.com/cross-country/news-multimed...

Norjan joukkueessa ei ole myöskään mukana mm. Marit Bjørgen ja Petter Northug

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tour de Ski ja mäkiviikko katsotaan ilman muuta, mutta jääkiekko on Suomessa täysin yliarvostettu laji, se jääköön minulta sivuun.

Lätkässä olisi pitänyt tulla jo todennäköisyyslaskelmankin mukaan maallemme vaikka kuinka monta maailmanmestaruutta, niin pienessä mitassa sitä ammattimaisesti harjoitetaan: 6-7 maata on rinki, joka mitalit jatkuvasti ratkoo. Ja joka vuosi. Miksi Suomella tässä ringissä on vain kaksi ykkössijaa?? Niitä olisi pitänyt tulla tusinoittain, sellaista on jääkiekon hehkutus maamme urheilumedioissa. Aivan liiallista!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Maaailman mittakaavassa hiihtolajien suosio ei ihan kärkeen yllä (muitakin listoja toki on netissä).

http://www.biggestglobalsports.com/

Oma suosikkilajini ovat

1-2) Talvi-ja yleisurheilu 3) moottoriurheilu 4) jääkiekko 5-6) suunnistus- ja ampumaurheilu

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Minulla suosikkilajit ovat: 1.pesäpallo, 2.hiihtolajit, 3.yleisurheilu, 4.jalkapallo...124.jääkiekko ja 125.moottoriurheilu

Lajien suosio perustuu paljolti luonnonoloihin, ja maiden urheilukulttuuriin (esim. sumopaini).
Kyllä Suomessa hiihtolajien kannatus on suurta vaikka maailmanlistalla suositummuisuudessa ei aivan kärjessä olisikaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kaikki urheilulajit huomioon ottaen moottoriurheilu tuo eniten Suomelle näkyvyyttä maailmalla tällä hetkellä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Sekö on lajin arvokkuuden mittari? Siitäkö maamme tunnettuus on huipussaan jos maailmalla ihannoidaan 1-2 ympyrää kiertävää suomalaista päristelijää??

Niin, ja Teemu Selänne, joka esiintyy lähes päivittäin medioissa, vaikka on lopettanut peliuransa jo aikaa sitten!? Annetaan palstatilaa heille, jotka parhaillaan urheilevat. Ja Sinähän sitä blogissasi juuri annoit hiihtourheilijoille. Hyvä!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #7

Kirjoitan täällä eniten hiihdosta ja yleisurheilusta, mutta myös F1 -formuloista ja WCR -rallista, että motogp-sarjastakin silloin tällöin. Eli noissa sarjoissa tällä hetkellä ajavista suomalaisista. Teemu Selänteestä en muista erikseen kirjoittaneena blogia.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Asia jonka olen jo aiemmin ottanut esille on hiihtosauvojen katkeilu, lähinnä sprinttihiihdossa. Miksi ei käytetä hiilikuitusauvojen sijasta katkeamattomia metallisauvoja??! Alumiinisia, seosmetallisia tai compound-rakenteisia.
Niiden mahdollisesti pienempi kimmoisuus ja ehkä hiukan suurempi paino eivät lyhyellä matkalla merkitse mitään sen rinnalla, kun välineet kestävät kovassa rypistyksessä. Se voidaan ottaa jo lähtiessä huomioon, ja olisi hiihtäjälle melkoinen henkinen apu.

Hyvä (huono) esimerkki kyseisestä asiasta oli Jessica Diggins toissapäivän Tour de Skiillä. Kahdessa eri erässä häneltä katkesi sauva!?

Kun hiihtäjä esimerkiksi valmistautuu neljä vuotta olympialaisten sprinttiin, pitäisi olla selvää, että varmistetaan ainakin hiihtosauvojen kestävyys kun se on mahdollista.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset