SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Jatkuuko Suomen kultakanta omissa Lahden MM-kotikisoissa?

 

Lahti toimii jo seitsemännen kerran pohjoismaisten hiihtolajien MM -isäntänä. Lahden MM-kisoihin on aikaa enää parisen kuukautta (kisojen avajaiset 22.02.2017). On jo aika viritellä MM-kisojen odotuksia Suomen kannalta katsottuna.

Kysymys kuuluu, jatkuuko Suomen kultakanta omissa Lahden MM-kotikisoissa? Kaikissa aikaisemmissa (ks. linkit 1926, 1938, 1958, 1978, 1989  ja 2001) Lahdessa pidetyissä MM-kisoissa isäntämaa Suomi ei ole jäänyt kultamitalitta.

FIS Nordic WSC 1926 poster.jpg

Logon lähde: Official poster for the FIS Nordic World Ski Championships 1926. (Finnish)

Tänä vuonna tuli kuluneesi 90 vuotta Lahdessa  pidetyistä ensimmäisistä MM-kisoista vuonna 1926.

*****

Alkaneen kauden pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupin osakilpailuja  on käyty jo kuukauden  verran. Tämänhetkisistä maailmancupin  pistetaulukoista  muodostuu jo vahvasti suuntaa-antava nimilista, ketkä ovat suosikkeja Lahden MM-kisoissa (Naisten maastohiihto, miesten maastohiihto, yhdistetty, miesten mäenlasku, naisten mäenlasku). Maailmancup jatkuu Lahden MM-kisojen kynnykselle saakka ja maaliskuussa heti MM-kisojen jälkeen.  

Alkaneella kaudella Suomi on saanut menestystä lähinnä miesten ja naisten hiihdossa. Yhdistetyssä on saatu myös lupaavia näyttöjä. Mäenlaskussa tuntuu, ettei monien vaisujen kausien jälkeen vieläkään ole taidettu kokea pohjakosketusta. Suomen mäkihypyn nykytilaan ei enää sanoja  löydy. Enää ei saada  täyttä joukkuetta edes  perinteiselle perjantaina  alkavalle mäkiviikolle .

*****

Kaksissa edellisissä MM-kisoissa vuonna 2013 Val di Fiemmessä  ja 2015 Falunissa Suomen menestys on jäänyt vaatimattomaksi, molemmissa kisoissa vain yhteen pronssimitaliin. Oslon vuoden 2011 kisoista saatiin neljä mitalia, joista yksi kultamitali  Matti Heikkisen hiihtämänä 15 km:llä.

Merkit parempaan menestykseen  kuin yhteen pronssimitaliin vv. 2013-2015 ovat nyt olemassa. Parhaimmat mahdollisuudet  mitaleille ovat Matti Heikkisellä ja Krista Pärmäkoskella sekä naisten viestijoukkueilla. Heikkinen ja Pärmäkoski ovat Suomen valttikortit ensi viikonvaihteessa alkavalla Tour de Skillä.  Muitakin potentiaalisia menestyjiä  Suomelta löytyy, esim.  sisarukset Iivo Niskanen ja Kerttu Niskanen. Yllätysmahdollisuuden tarjoan nuorelle yhdistetyn joukkueellemme itse konkari Hannu Mannisen tuella lisättynä. Toivotaan, että Suomen joukkueen terveystilanne  säilyy hyvänä. Suomen joukkueen runko alkaa olla koossa, viestijoukkueet nimettäneen päivän kunnon perusteella kisojen aikana.

Mikä maa tulee olemaan  kisojen paras maa. Huolimatta  dopingkohusta, paras maa on jälleen Norja. Norjan menestys pohjautuu laajaan tasoon kaikissa MM-kisojen lajeissa. Norjalla on ainoana maana mitalisuosikkeja  niin maastohiihtoon kuin yhdistettyyn että  mäenlaskuun. Norja on kaikkien aikojen  mitalitaulukossa ylivoimainen ykkönen ja Suomi yhtä selvä kakkonen ennen Ruotsia.

*****

Lähipäivinä selvinnee, suljetaanko Venäjä kokonaan Lahden MM-kisoista tai keitä maan  hiihtäjiä tullaan sulkemaan kisoista Sotshin olympiakisojen  dopingrikkomusten  johdosta.

Kymmenen maan hiihtotähdet (myös suomalaiset) ovat lähettäneet  KOK:n puheenjohtajalle Thomas Bachille ja FIS:n puheenjohtajalle Gian Franco Kasperille vetoomuskirjeen. Kirjeessä vaaditaan, että Richard McLarenin raportissa paljastamaan Venäjän valtiojohtoiseen dopingiin pitää reagoida vahvasti. 

 

*****

MM-kisojen historia ja mitalitaulukkoja

Historia 1925 -

Naisten hiihto      Miesten hiihto  

Mäenlasku            Yhdistetty

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

FIS:n tiedote ennen joulua koskien kuutta Venäjän hiihtäjää.
http://www.fis-ski.com/news-multimedia/news/articl...

Expressen uutisoi tietävänsä, ketä hiihtäjiä tuo koskee
http://www.expressen.se/sport/langdskidor/ryska-os...

Ketä vai onko ketään mukana sitten Venäjän joukkueessa Tour de Skillä ?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Otsikon kysymykseesi vastaan, että vaikeaa on. Kertakaikkisesti!

Mäkihypystä ei ole odotettavissa yhtään mitään. Hyvä kun joku hyppääjistämme pääsee edes karsinnasta läpi. En luota Juuliaankaan.

Kovan työ takana on ottaa mitali hiihdostakin. Norjalaiset ovat kovia ilman Johaugiakin. Uskon kuitenkin, että mitali naisille tulee. Ehkä parikin.
Tuoko yhden mitalin Mari Laukkanen sprintissä?

Yhdistetyssä saksalaisia on lähes mahdoton voittaa. Ja mitalin esteeksi tunkee vielä jokunen norjalainen.

Mahdollinen venäläisten hiihtäjien poissaolo saattaa miesten mitalin tuoda jonkin verran lähemmäksi.

***

Jatkoa mäkiviikon 1.kilpailun jälkeen.

Että yksi ja ainoa hyppelehtijämme hyppäsi lyhyimmän hypyn kisassa. Ja tämä on kuulema paras hyppääjämme. Voiiih!!
Kyllä asia on niin, että ei ole syntynyt sellaista valmentajaa, joka pystyy suomalaisista saamaan tänä päivänä mitään irti. Nykyinenkin itävaltalainen päävalmentaja väittää, että eteenpäin mennään. Harjoitukset ovat sujuneet hyvin. Missä se näkyy? Ei ainakaan tuloksissa. Tosin vähän aikaa on herra ollut remmissä.

Nyt ei auta poikiemme päätä kenenkään silitellä, vaan on heille taottava kalloon, että ellei tulosta synny, niin sukset naulaan. Meitä huonommin mäkihypyssä pärjää kohta enää Ruotsi.

Televisiokommentaattori Toni Nieminenkin jaksaa jankuttaa, että mehän tiedämme, että se ja se suomalainen hyppääjä pystyy parempaan. Ei vaan näytä pystyvän. Ei sitten millään! Kuinka monta vuotta täytyy vielä tätä "parempaa" odotella?

Tämä on rankkaa tekstiä, mutta rankkaa on tämän päivän urheilukin. Tuloksia vaaditaan. Me katselijatkin vaadimme urheiluun uhraamiemme verorahojen vastikkeeksi mitaleja, ei "mennään nyt nauttimaan kisasta"-meininkiä. Nautiskella voi kotona tyttöystävän kanssa, kilpailussa tehdään tulosta.

Mutta ei hätää; urheilupomojen palkat nousevat sitä enemmän mitä vähemmän tuloksia syntyy!?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Ei voi muuta, kuin toivoa talviurheilun messiaan tulemista Suomeen. Tämän ajan suomigurut eivät ole toistaiseksi oivaltaneet maailman muuttuneen totaalisesti.

Ensinnäkin kelit ovat mitä ovat ja missä ovat.
Talvi-, tai lumilajikirjo on niin valtava, ettei kukaan tiedä, mikä on huomisen valtalaji.

Kaikki suomen talvilajiliitot ovat persaukisia. Ei ole ymmärretty mistä raha tulee, minne menee ja millä konsteilla.

Ei ymmärretä mitä tämän päivän hiihtoniilo haluaa nähdä ja kokea.

Vastavoimaa on löydettävä, eikä se ole pertsaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tämä päivä osoitti, ettei Suomen menestys Lahden MM-kisoissa ole kahden hiihtäjän Matti Heikkisen ja Krista Pärmäkosken varassa. Nuori yhdistetyn joukkue konkari Hannu Mannisen tuella on nousemassa myös mitaliehdokkaaksi. Myös naisten hiihdossa voi olla (A Kyllönen ja K Niskanen sekä viestit) mitalimahdollisuuksia laajemallakin rintamalla. Ja mitä tekee Iivo Niskanen.