SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Suomen olympiakomitealla ja urheilujohdolla oman toiminnan tarkastuksen paikka

Rio de Janeiron  olympiakisat ovat juuri  päättyneet (Closing Cerenomy). Brasilia  selvisi kisojen läpiviennistä, vaikka maan päällä olivat monet ongelmat (maan poliittinen ja taloudellinen  kriisi, korruptio ja rikollisuus , ympäristöongelmat ja  Zika -virus ym.). Seuraavat kesäolympiakisat vuonna 2020 pidetään Tokiossa.

RIO BIDS THE WORLD A FOND FAREWELL

Kansainvälinen olympialiike  (KOK)  osoitti jälleen olemassaolonsa  yli 200 jäsenmaan voimin. KOK:lla riittää kuitenkin paljon omassa  toiminnassaan kehittämistä, sen ovat osoittaneet monet lieveilmiöt olympiakisojen järjestämisen ja itse olympiaurheilun ympärillä (korruptio, doping).

USA vahvisti asemaansa urheilun suurvaltana

Rion kisojen mitalitaulukon  perusteella voi todeta, että USA vahvisti asemaansa urheilun suurvaltana Pekingin  vuoden 2008 ja Lontoon  2012 olympiakisoihin verrattuna. Kiina ja Britannia kävivät kovaa kilpaa Rion kisojen toisesta ja kolmannessa sijasta. Hieman yllättävää oli Venäjän hyvä menestys ilman yleisurheilijoita ja painonnostajia.

Tanska  oli paras pohjoismaa (2 6 7 yht. 15 mitalia) ennen Ruotsia (2 6 3  yht. 11 mitalia). Norja sai neljä pronssimitalia ja Suomi yhden pronssimitalin Islannin jäädessä kokonaan mitaleitta.

Miten Suomi tästä jatkaa

Paljon on käyty  viime päivinä polemiikkia siitä, että Rion kisat olivat Suomelle kaikkein heikoimmat kautta aikain. Suomi oli  kaksi kertaa jäänyt ennen Rion kisoja kultamitalitta kesäolympiakisoissa vv. 2004 ja 2012 ja jäi nyt kolmannen kerran.

Neljä vuotta sitten vúonna 2012 suomalaisen huippu-urheilun muutos -työryhmä jätti raporttinsa. Raporttiin kirjoitettiin seuraava visio:

"Visiona on olla paras Pohjoismaa 2020 urheilumenestyksen, urheilujärjestelmän toimivuuden ja urheilun arvostuksen osalta. Tavoite on kova. Onnistuminen edellyttää parempaa osaamista Urheilijan polun kaikissa vaiheissa, vahvistuvaa yhteistyötä huippu-urheilutoimijoiden kesken sekä intohimoista paneutumista Urheilijan polulle niin urheilijoilta, valmentajilta kuin muiltakin toimijoilta."

Suomen kansallisella olympiakomitealla ja urheilujohdolla laajemmaltikkin  on oman toiminnan tarkastuksen paikka, missä mennään vision tavoiteuralla ja, mitä neljän vuoden aikana on jäänyt tekemättä tai olisi pitänyt tehdä toisin.  Myös oman toiminnan läpinäkyvyyden lisäämisessä on vielä tekemistä. 

* * * * *

Ensi talvena on  Lahdessa pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat.  Edellisten Falunin MM-kisojen aikana visioitiin Suomelle tavoite  olla pohjoismaisten hiihtolajien paras maa seuraavan vuosikymmenen taitteessa. Falunin kisoissa kävi vähän samalla tavalla kuin nyt Rion kisoissa, saatiin vain yksi pronssimitali. Työsarkaa tulee riittämään siis suomalaisessa huippu-urheilussa, eikä sitä  helpota turha sisäinen riitely. Kyllä Suomi nousee tästä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Myös valtiollisen Ylen toiminta vaatii arviointia Rion kisojen osalta.
Sinänsä YLE hoiti kiitettävästi omalta osaltaan Rion kisat, mutta tarjonnan runsaus ja ehkä parempi jäsentäminen vaatii jatkoa ajatellen pohdintaa.
http://yle.fi/urheilu/rio_2016

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Minusta on turha syytellä urheilujohtoa. Kyllä syylliset huonoon menestykseen löytyvät peiliin katsomalla. Suomen kansa vaatii kyllä edustajiltaan suursaavutuksia, mutta ei tee mitään sen eteen. Nuorten liikunta on lähtenyt aivan väärille urille. Urheilullisesti lahjakkaista nuorista kasvatetaan lähinnä NHL-tähtiä tai vähemmän urheilullisista formulakuskeja. Muuten koululiikunta koetaan vain välttämättömänä pahana. Ei auta yhtään, että keski-iässä havahdutaan ja ryhdytään hölkkäämään tai käymään salilla. Asennekasvatus monipuoliseen urheiluun on aloitettava jo koulusta. Kyse ei ole rahasta tai sen puutteesta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos blogin lukee oikein, en syytä urheilujohtoa vaan kannustan tekemään analyysin, miksi Rion kisoissa kävi kuin kävi. Ja sen he tulevat tekemään.

Yksi asia, toiminnan ja järjestöllisen avoimmuuden lisääminen talousasioissa vaatii korjaustoimenpiteitä.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Blogisi oli aivan asiallinen eikä tarkoitukseni ollutkaan kritisoida sitä. Sen sijaan julkisuudessa on esiintynyt vaikka minkälaista besser-wisseriä, jotka ovat kohdistaneet syytöksensä esim. Kojonkoskeen. Yksi mies ei Suomen urheilua nosta, vaikka annettaisiin kuinka paljon tahansa rahaa käytettäväksi. Kyllä vika on nuorten ja heidän vanhempiensa asenteissa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Viime vuoden Pekingin yleisurheilun MM-kisoissa Pohjoismaat saivat vain yhden mitalin (Tero Pitkämäki pronssia keihäänheitossa.
https://en.wikipedia.org/wiki/2015_World_Champions...
Nyt Rion kisoissa yleisurheilussa Pohjoismaat saivat taas yhden mitalin
(Tanskan Sara Petersen 400 metrin aitajuoksussa hopeaa)
https://en.wikipedia.org/wiki/Athletics_at_the_201...

Suhteessa eniten romahti Ruotsin yleisurheilu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Viikonvaihteessa pidettiin Leppävaarassa nuorten Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailut. Tosin kotimainen media jätti uutisoinnin pimentoon, vaikka Suomi menestyi hyvin.

Keihäänheiton voitti muuan Jami -Kimmon poika -Kinnunen FIN 76,88 PB

http://u23nordicbaltic.sporttisaitti.com/tulokset-...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Mietin että onkohan tuo Kinnusen poika kypsytetty hitaasti, kuten Tero Pitkämäen kanssa mainitaan toimitun. Pitkis puhkonut kuitenkin 80m 21-vuotiaana, 84m 22-vuotiaana ja 91m 23-vuotiaana.

Ettei vaan ole Jami uhoiltu jo varhain punttisalilla piloille, eli jumiin [jam].

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #8

Olin vuonna 2003 Helsingissä pidetyissä Kalevan kisoissa toimitsijana mm. keihäänheittopaikalla. Muuan Tero Pitkämäki tuli hopealle tuloksella 80,45 ja muuan Tero Järvenpää tuloksella 80,43 tuli pronssille. Olipa kilpailussa mukana myös muuan Teemu Wirkkala (oli kuudes tuloksella 77,25). Suomen mestaruuden voitti Aki Parviainen tulosella 82,91.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Tuossa yhden kaverin 7v poika olisi innoissaan keihäänheitosta ja isä alkoi kysellä keihään perään.

Hups, ei lapsille ole keihästä, muuta kuin se auttamattoman lelu turbokeihäs.

Houston, we have a problem. Lapset hakevat lajeja hyvinkin seitsenvuotiaina, mutta kuinka voi valita lajin, johon ei ole edes välinettä??? He päätyvät kuolaamaan merkkinappiksia, lätkävarusteita ja viimeistä MM-jalkapalloa.

Ei ihme jos keihäänheiton taru alkaa olla lopussa. Kehittymättömämmissä maissa lienee ihan ok heitellä lapsena mitä käteen sattuu, samoin kuin täälläkin vielä takavuosikymmeninä oli.

Tämä on todellinen ongelma muutamien lajien kohdalla ja asia pitäisi sisällyttää rappioanalyysin tuloksiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Lasten kilpailusäännöt 1.1.2016-
http://www.yleisurheilu.fi/sites/default/files/las...

P.s. Menemällä mukaan paikalliseen yleisurheiluseuraan, siellä löytyy
varmasti apua myös lasten keihäänheittoon.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Eei..turbokeihäs on osasyyllinen keihään huonoon nykyjamaan. Lasten käteen tyrkätään lelu, joka painaa 300g! Mitä hittoa? 12v heittävät 400g ja lasten pitäisi heittää 300g järkälettä, joka näyttää kolmivuotiaiden lelulta?

Innostu siinä sitten, 10m heitoilla, keihäänheitosta. Minä sorvaan nyt tuolle kaverin muksulle 100g välineen, jota voi heittää 30 metriä ja saada heittäjän tunteen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tarkoitin kyllä metallikeihästä, enkä mitään lelua.

--------
Kaupoista on vähän vaikea löytää
https://www.google.fi/search?q=lasten+keih%C3%A4s&...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #14

Minä taas yritän sanoa, että 300g on ensimmäinen metallikeihäs ja että turbokeihäs on suunnattu lapsille, mutta on saman painoinen.

= Seitsenvuotiaille ei ole järkevää keihästä, vaikka maailma on muuttunut ja ihanteita etsitään aina varhemmin.

300g on sopiva ehkä kymmenvuotiaalle.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Mielestäni meidän on tehtävä selkeä valinta, joko olemme mukana huippu-urheilussa johon kuuluvat tuloksen teko ja tulostavoitteet. Tai sitten jatkmme nykyistä harrastelua ja puuhastelua ja laitamme tuet ja YLEn panostuksen minimiin. Harrastaa ja kukin omalla ajalla ja omilla rahoilla.

Tilanne on mennyt tähän suuntaan jo ennen nykyistä johtoa, mutta kyllä pitäisi seisoa omien puheiden takana ja omata selkärankaa. Eli mikäli sanottu itse, että tulos/ulos, kysessä projektityö ja jos ei tule tulosta niin vaihdetaan miestä, ja tulosta pitäisi tulla talvikisoissa 2012 tai viimeistään Riossa niin pitäisi itse osata vetää johtopäätökset, omata selkärankaa ja seisoa sanojensa takana. Vaikka ei tämä yhdestä henkilöstä ole kiinni, isompaa remonttia tarvitaan... Mutta ei välttämättä yli 500 täysipäiväistä urheilujohtajaa... Tai hotellien vuokrausta ym.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mielestäni on valittava ne lajit, joihin panostettaan ja, joissa on mahdollista saavuttaa kv-menestystä. Nyt hajotetaan resursseja yksilöurheilu vs. joukkuelajit, jälkimmäisessä ei ole tullut juurikaan kv-menestystä jääkiekkoa lukuunottamatta.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Niin tuo on vähän sellainen muna vs kana asia, että mennäänkö lajit edellä vai urheilija edellä, eli panostetaan niihin urheilijoihin ja siten lajeihin missä on mahdollisuuksia ja lupaavia nuoria... vai toisinpäin... enkä tiedä loppujen lopuksi onko se tuosta järjestyksestä kiinni, enemmän tekemisestä. Mutta siinä samaa mieltä, että panostuksia pitää kohdentaa tarkemmin, ja enemmän tulosvastuuta joka tasolla.

Nyt meillä paljon urheilijoita joilla ei ole tapahtunut useampaan vuoteen mitään kehitystä, mikä on minusta anteeksiantamatonta jos ei ole mitään isompia vammoja ollut. Kyllä pitäisi olla urheilijasta lähtien nälkää kehittyä ja parantaa vuosi vuodelta. Nyt aivan liikaa niitä jotka ovat ilmaisen tyytyväisiä nykytilaan ja nykysijoihin. Mikä ei ole tie menestykseen minun mielestäni.

Puheenaiheeseen liittyvää