SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Rion kesäolympiakisat yli 200 kansankunnan kohtaamispaikka

 

Rio de Janeiron kesäolympiakisat alkavat virallisesti perjantaina 05.08.2016 ja kestävät aina 21.08.2016 saakka. Monesta on tuntunut  – eikä aiheetta -, että Rion kisojen ympärillä on puhuttu lähes kokonaan muista aiheista kuin alkavien kisojen urheilullisesta puolesta (Selviytyykö Brasilia kesäolympiakisojen läpiviennistä ?)

Isäntämaa Brasilian kykyä saada läpivietyä kisat on epäilty, sillä onhan maa ollut ennen kisoja monien haasteiden edessä (maan epävakaat poliittiset olot, maan talous, rikollisuus ja korruptio, ympäristöongelmat kisakaupungissa ja Zika –viruksen terveydellinen uhka). Ja kaiken tuon päälle on viime viikot keskusteltu  Venäjän osanotosta maailmanpolitiikan pyörteissä.

Kisat alkavat kaikista ennakkoepäilyistä huolimatta sovitun aikataulun mukaisesti.

Kaksi maata käy kilpaa mitalitilaston kärkipaikasta

Rion kisojen parhaan maan paikasta käyvät kilpaa USA ja Kiina. Kiina oli omissa Pekingin kisoissa 2008 mitalitilaston ykkösmaa ja USA Lontoon kisoissa 2012. Nämä kaksi maata ovat muita edellä, mutta kuka on mitalitilaston kolmas maa, ilmeisesti Iso-Britannia, Japani, Etelä-Korea tai Australia. Venäjä osallistuu viime viikkojen dopingkohusta huolimatta moniin lajeihin, mutta tuskin Venäjä tällä kertaa yltää mitalitilastossa ihan kolmen kärkimaan  joukkoon.

Kaikkien aikojen mitalitilaston  ykkönen on USA (1896-2012 kisat erikseen )

Suomelle  jokainen mitali on tiukassa

Suomi osallistuu  Rion kisoihin yli 50-henkisellä joukkueella (joukkueen esittely lajeittain linkissä). Etukäteen parhaat mitalimahdollisuudet  Suomella on  painissa (Petra Olli) ja purjehduksessa (Tuula Tenkanen). Yleisurheilussa Suomen mitali on miesten keihäänheiton varassa. Kauden maailmantilastossa Antti Ruuskanen on jaetulla kaksostilalla ja Tero Pitkämäki sijalla 11. Mutta mikä on loukkaantumisista kärsineiden keihäsmiesten iskukyky.

Muitakin potentiaalisia mitaliehdokkaita voisi mainita tässä: Mira Potkonen nyrkkeilyssä, Tapio Nirkko purjehduksessa Satu Mäkelä-Nummella ammunnassa, Lotta Lepistö pyöräilyssä ja Suvi Mikkonen taekwondossa. Kuten huomataan, Suomen mitalit ovat enemmän tai vähemmän naisten varassa.

Suomi on kaksi kertaa jäänyt kultamitalitta kesäolympiakisoissa, nimittäin vv. 2004 ja 2012. Viime aikoina Suomen mitalisaalis on liikkunut  2-4 mitalin tasolla ja ilmeisesti nytkin liikuttaneen samoissa määrissä.

Tässä ulkomaisessa ennusteessa Suomelle veikataan kolmea mitalia.

Olympiakisat mediatalojen juhla-aikaa

Tuskin löytyy yhtään KOK:n jäsenmaata, jossa ei nähtäisi Rion kisoja tv:ssä  tai kuultaisi radiossa tai seurattaisi kisoja netin välityksellä.

Suomessa valtiollisen Ylen tarjonta on suorastaan ylitsevuotava. Ylen lisäksi tulen seuraamaan kisoja Ruotsin (TV3), Ranskan  (France2) ja Saksan (ZDF) kautta. Huomiota kiinnittää läntisen naapurimaan tilanne, ettei valtiollinen SVT välitä kisoja, vaan TV3.

Kisojen avajaiset yksi kohokohta

Olympiakisojen avajaiset ovat aina yksi kisojen kohokohta. Onpa laitettu listauksia (esim. Lista1Lista 2, Lista3)  mitkä avajaiset ovat olleet mieleenpainuvimmat. Me suomalaiset voimme olla ylpeitä siitä, että asukasluvultaan kautta aikain pienimpänä  maana Suomi on järjestänyt kesäolympiakisat vuonna 1952.

Tämä Pekka Tiilikaisen  selostus Helsingin olympiakisojen  avajaisista on legenda sinänsä uudestaan Ylen arkistosta taas kuultuna.

Kesäolympiakisat  yli 200 kansankunnan kohtaamispaikka

Näinä maailmanpolitiikan levottomina aikoina on kansainvälinen olympialiike  YK:n ohella harvoja organisaatioita maailmassa, joka pystyy yhdistämään samaan tilaisuuteen jopa keskenään sotaa käyviä maita.

YK:n nykyinen pääsihteeri Ban Ki-moon toivottaa tuossa kaikki YK:n maat tervetulleiksi Rion kisoihin ja toivoo samalla olympiarauhaa.

On mielenkiintoista kuulla, mitä sanottavaa viime aikaisista tapahtumista on avajaisten puheessaan KOK:n presidentti   Thomas Bachilla. Yksi erikoinen kohta tulee olemaan Bachin puheessaan, kun hän pyytää Brasilian vt. presidentti Michel Temeriä avaaman olympiakisat, sillä varsinainen presidentti Dilma Rousseff on puoleksi vuodeksi siirretty syrjään. Kesäolympiakisojen avaajalistassa on edustava listaus maailman historiaa.

* * * * *

Huomasin tätä blogia  kirjoittaessa brittilehdestä kysymyksen, mikä minullakin oli vielä tätä kirjoittaessa Rion kisojen avajaisista. Koskas ne kisojen avajaiset tarkalleen ovat . Avajaiset  alkavat lauantaina 06.08.2016 klo 02,00 Suomen aikaa.

 

Rio Olympics Links

------------------

 

Politiikkaa olympiakisojen ympärillä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Venäjän joukkueen koko ratkeaa viime tipassa, kun vielä kolmihenkinen paneeli pohtii sitä vielä
http://edition.cnn.com/2016/07/31/sport/olympics-t...

Paneeli tekee päätöksensä ennen kisojen alkamista perjantaina.

Moni kv-lajiliitoista on näyttänyt venäläisille vihreää valoa lukuunottamatta yleisurheilua ja painonnostoa.

Venäjän yleisurheiluliitto ARAF järjestää omat kisat venäläisille yleisurheilijoille.

En ole huomannut julkisuudessa, että Venäjän johto olisi myöntänyt olympiahengen vastaiset toimet Sotshin kisojen aikana saatikka satojen dopingnäytteiden hävittämisen muualla. Kysymys on kuulemma lännen poliittisesta ajojahdista.

https://www.theguardian.com/sport/2016/jul/27/vlad...

http://www.reuters.com/article/us-sport-doping-put...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kyllä nämä doping-sotkut ovat vieneet maun koko olympialaisista. Nyt kisat ovat vain doupattujen urheilijoiden tynkäkisat. Reiluinta olisi ollut kieltää osanotto kaikilta kärynneiltä urheilijoilta eikä sallia esimerkiksi Gatlinin ja Gayn tai valkovenäläisten heittäjien osanotto moninkertaisista käryistä huolimatta. Kaikkein pahinta hurskastelua edustaa painonnostoliiton toiminta. Kisoihin osallistuu vaikka kuinka monta itäeurooppalaista tai aasialaista nostajaa, jotka ovat kärynneet. Voisi melkein sanoa, ettei painonnostossa voi menestyä ilman dopingia.

Eikä varmasti Venäjä ole ainoa maa, jossa on systemaattisesti peitelty käryjä ja varsinkin vältetty harjoituskauden testausta. Venäjä on oikeassa siinä, että kyseessä on maailmanpolitiikka, sillä heidän toimintaansa alettiin tutkia USA:n ja Kanadan vaatimuksesta. Hyökkäys on paras puolustus!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Yleisurheilupiireissä puhuttiin jo 1980- ja 90-luvuilla, ettei USA:n kansallinen liitto ilmoittanut eteenpäin IAAF:lle kaikkia kärytapauksia.

Britannian kansallisella olympiakomitealla oli Lontoon 2012 kisoihin saakka sääntö, ettei maata voinut edustaa dopingista kärynyt urheilija. Mutta siitä sitten lipsuttiin, että esim. naisten 400 m:n maailmanmestari edusti Britanniaa.

Seuraamukset dopingkärystä pitäisi olla kovempia, esim. 4 vuoden kilpailukielto heti kättelyssä ja toisesta kärystä elinikäinen, mutta ainakin kaksinkertainen kilpailukielto (8v.).

Tämä yleisurheilupuolen dopinglista ei ole ajantasalla
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_doping_cases...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Australian urheilijat joutuivat tulipalon ja varkaiden uhreiksi Rion olympiakylässä

http://edition.cnn.com/2016/08/01/sport/fire-theft...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Brasilian hallitus on huolissaan mahdollisesta terrori-iskusta Rio de Janeiron perjantaina alkavissa olympialaisissa, kertoo The New York Times.

http://www.nytimes.com/2016/08/02/world/americas/r...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

KOK sai vihdoin päätettyä Venäjän joukkueen osallistumisen Rion kisoihin.
https://www.olympic.org/news/ioc-review-panel-deci...

P.s. Ei mitenkään pieni joukkue, vaikka mm. yleisurheilijat puuttuvat.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuore KOK:n jäsen Sari Essayah otti kantaa Rion kisojen järjestelyihin:

"Tällä hetkellä ajateltuna oli KOK:lta emämunaus, että olympiakisat myönnettiin Riolle."

http://www.iltalehti.fi/rion-olympialaiset-2016/20...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Brittilehti Guardianin mukaan Suomi on paras kesäolympiakisojen maa.

https://www.theguardian.com/sport/2016/aug/04/finl...

Lehti laski yhteen maan kaikissa kesäolympialaisissa voittamat mitalit ja jakoi mitalimäärän kesäolympialaisten määrällä.

Tämän jälkeen lehti jakoi mitalimäärän vuoden 2015 asukasluvulla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Rion kisojen avajaiset ovat käynnissä, maiden marssi Stadionille on vielä käynnissä.

Onhan nämä upeat avajaiset -aina olympiakisoissa.

Muutama uutislinkki

Suomen joukkueen tulo
http://yle.fi/urheilu/3-9077125

BBC
http://www.bbc.com/sport/live/olympics/36706107

CNN
http://edition.cnn.com/2016/08/05/sport/olympics-l...

Rion virallinen sivu
https://www.rio2016.com/en/live-blog