*

SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Norjan maastohiihto paljon muita maita edellä

 

 

Miesten maastohiihdossa on tällä hetkellä maailmancupin 15 parhaan joukossa 8  norjalaista ja naisten maastohiihdossa 6 norjalaista. Norjan ylivoima maastohiihdossa on puhuttanut jo vuosia hiihtomaailmaa. On esitetty väitteitä, että Norjan menestyksen takana olisi jotain sääntöjen vastaista. Huhuille on antanut lisää pontta, kun Norjan TV ei suostunut esittämään dopingdokumenttia. Mutta tosiasia on myös, että Norjassa hiihtourheilun harrastus on esim. Suomea ja Ruotsia paljon  laajempaa ja huiput harjoittelevat muita kovemmin (esim. Martin Johnsrud Sundby).

Viikonvaihteen Lahden ensi  vuoden MM-hiihtojen esikisoissa Norja otti  miesten yhdistelmähiihdossa  tänään viitosvoiton  ja naisten hiihdossa nelosvoiton  sekä lauantaina miesten sprintissä   kolmoisvoiton ja naisten sprintissä kaksi palkintosijaa.

Onko muilla mailla mitään tehtävissä Norjan ylivoimaa vastaan ennen Lahden MM-hiihtoja? Kyllä on Suomi mukaan lukien. Muutama  muun maan huippukuntoinen hiihtäjä pystyy sotkemaan Norjan tulevia kultajuhlia. Esimerkkejä viime vuosilta  löytyy paljonkin (esim. Dario Cologna, Johan Olsson, Justyna Kowalczyk, Charlotte Kalla jne). Joka kerta on muista maista onneksi löytynyt muutamia voittajayksilöitä ja luulen, että niin löytyy myös Lahdessa ensi vuonna.

* * * * *

Suomen mitalinäkymät ensi vuoden MM-kisoissa Lahdessa eivät nyt näytä kovinkaan moninaisilta. Tällä kaudella ovat palkintosijoille yltäneet yhdistetyssä Ilkka Herola ,  naisten hiihdossa Anne Kyllönen ja Krista Pärmäkoski sekä  sitten vielä naisten viestijoukkue. Jokainen mitali tulee vuoden päästä olemaan äärimmäisen tiukassa.

Lahti järjestää ensi vuonna jo seitsemännen kerran MM-hiihdot (1926, 1938, 1958, 1978, 1989, 2001 ja 2017). Kertaakaan aiemmin Suomi ei ole jäänyt kotikisoissa ilman maailmanmestaruutta. Inhorealistinen näkemys nyt on, että maailmanmestaruus jossakin lajissa ensi vuonna Lahdessa olisi jo suuri yllätys.  . Muutoinkin Suomea uhkaa kaikkiin edellisiin MM-kotikisoihin verrattuna  historian pienin mitalisaalis, vaikka kuinka sinivalkoisin lasein asiaa katsoisi. Suomen mitalisaalis MM-kisojen historiassa on toiseksi suurin Norjan jälkeen.

* * * * *

 

Lahdessa on monien mielestä maailman hienoin hiihtostadion ja muutenkin puitteet MM-kisojen läpiviemiseen parhaasta päästä. Lahden MM-esikisat eivät vetäneet  tänä vuonna yleisöä. Taisi olla jopa historian  pienin yleisömäärä kautta aikain Lahdessa .  Olen varma, että Hiihtoliitossa tehdään kaikki mahdollinen Lahden MM-kisojen onnistumisen ja Suomen menestyksen eteen.

* * * * *

Kansainvälinen Hiihtoliitto FIS joutuu kauden jälkeen pohtimaan maastohiihdon lajivalikoimaa tuleville kausille. Mikä on vapaan hiihtotyylin ja perinteisen hiihtotyylin asema, kun tasatyöntö on tullut sekoittaman hiihtotyylit .Onko perinteinen hiihtotyyli jopa kokonaan poistumassa. Pitkän matkan ( Ski Classics –sarja)  hiihdot voitetaan nykyisin yksinomaan tasatyöntötyylillä.  Minusta tasatyöntökilpailut eivät ole enää perinteistä hiihtämistä.

 

FIS Nordic World Ski Championships History

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sundby i smerter: – Jeg krasjet voldsomt og brukte tid på å komme meg igjen
http://www.nrk.no/sport/sundby-knuste-alle---femdo...

Suverene Johaug nærmer seg Bjørgen-rekord
http://www.nrk.no/sport/suverene-johaug-naermer-se...

Yllä Norjan suurimman päivälehden otsikoita eilisistä Norjan voitoista.

--------
FIS:n vastaavia uutiotsikoita

http://www.fis-ski.com/cross-country/news-multimed...

http://www.fis-ski.com/cross-country/news-multimed...

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Onko luopumisen aika, vai pitääkö vielä yrittää jollakin tavalla pysytellä mukana kilvoittelemassa pohjoismaisissa lumilajeissa.

On tarkkaan mietittävä, mille ikäluokalle tuotetta tarjotaan ja millä eväillä.
Me elämää kauemmin kokeneet pysymme varmuudella mukana, kunhan välillä voidaan kellitellä vanhoissa menestysajoissa.Etupäässä toimimme kuitenkin vain TV:n kautta.
Varhaisnuoriin ei saa millään otetta, elleivät lastetekoiässä olevat elä aktiivisesti lastensa mukana talvilajien toteuttajina.

Mitkä sitten olisivat ne lumilajit, joilla olisi edes jonkinlaiset hengissäsäilymisen mahdollisuudet muiden tulokastalvilajien joukossa. Riittääkö meille kotimainen kisailu, kansainvälinen toiminta, vaiko pelkästään harrastustoiminta.

Onko mahdollista löytää lähialueen maista yhteistyökumppaneita, jotka painivat samoissa ongelmissa, kuin mekin. Mitä synergiaa olisi löydettävissä yhteistyössä, jotta voisimme saavuttaa meitä edelläolevat maat.

Onko enään mahdollista jatkaa eri pohjoismaisten lajien pikkuviilauksilla, vai pitääkö saadaan aikaan jotain, jolla voidaan alkaa imuroida uusia harrastajia ja menetettyjä sieluja takaisin pohjosimsaisten lajien mukaan.

Valmentajien ja toimijoiden vaihdoksilla ei saada aikaan muuta, kuin sekaannusta ja rahan menetystä, ellei ensin saada vastauksia edellä esitettyihin kysymyksiin.

Jos ja kun toimitaan ammattilaisuuden tasolla, on raha kaiken alku, tai rahan puute kaiken loppu. Ammattiin hakeutuva ja ammattia harjoittava urheilija odottaa ja haluaa, että talous pysyy hyvällä tolalla nyt ja myös myöhemmässä elämän vaiheessa. Elleivät näkymät ole tällaisia, niin puuhastelun voi lopettaa välittömästi.

Todella vaikeaa. Ehkä jostakin löytyvät ne urhot, joilla on voimaa ja valtaa saattaa asiat nautittavaan olomuotoon.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Parhaillaan näkyy Eurosportilla naisten ja miesten MC-pujottelua Tukholmasta.
Yleisöä on kymmeniätuhansia TV-kuvan perusteella, kuningas myös paikalla.

http://www.fis-ski.com/alpine-skiing/events-and-pl...

http://www.fis-ski.com/alpine-skiing/events-and-pl...

Kuopiossa on tänään vielä MC-mäkikilpailu, jossa yleisöä lienee enemmän kuin viime perjantai-iltana Lahden suurmäen mäkikilpailussa.
http://www.fis-ski.com/ski-jumping/events-and-plac...

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Meinaakko Seppo-Juha, että vaihdetaan perinteiset pohjoiset lumilajit puikkariin, syöksyyn ja mitä niitä nyt onkaan. Miksei, onhan nuo jo joteskin toimineet meillä finskeilläkin.

Sitä nimenomaan kyselin rivien välissä. Jätetään historiaan vanhat menestystarinat ja siirrytään sinne, missä löytyy populaa ja pätäkkää lajin ympärillä niin kotimaassa, kuin maailmallakin.

Noita uusia menestyslajeja on yltäkylläisesti tarjottimella. Hiihtoniilot ovat häviävä luonnonvara, mutta sitkeitä tulevat olemaan muutosvastarinnassaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #6

Vertasin vain tuossa yleisömäärää, joka viime viikonvaihteessa Lahdessa oli suuri pettymys Hiihtoliitolle. Mäenlaskussa ei kaikki ole hyppääjien vika, vaan valmennusjohdon ei pitäisi edes nostaa palkkaa nykymenestyksellä.
Ulkomainen valmentaja nosti jääkiekossa maailmanmesrariksi ja samaa on nyt haettava mäenlaskussa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #7

Kyllä vika piilee jossain muualla, kuin valmennuksessa.
Yksikään suomalainen mäkihyppääjä ei nouse kansainväliselle tasolle, ellei hänelle suoda samanlaisia tukitoimia, kuin muilla kanaivälisillä kilpaveljillä on.
Tie on pitkä ja mutkainen. Tulevia mäkimiehiä ei ole jonossa näillä lähtöarvoilla mitä meillä on tänään. Ilmastomuutksille emme voi mitään. Pitääkö mäkihypyn muuttaa olomuotoaan tyystin, kenties jopa kesälajiksi.

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että Suomen, Viron ja Ruotsin pitää lyödä hynttyyt yhteen. Siitä saattaa löytyä niin paljon synergiaa, että yhteistyöllä kullekin yhteistyökumppanille alkaa löytyä kansainvälisiä kykyjä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Joo, kaipaan perinteistä vuorohiihtoa.
Minulla on idea: uusi hiihtotyyli: perinteinen hiihto ilman sauvoja perinteisen latu-uralla. On pakko hiihtää jaloilla. Sen voisi tietysti yhdistää muihin lajeihin: esim niin, että hiihdetään puolet perinteistä sauvoilla (eli tasatyöntöä), sitten puolessa välissä heitetään sauvat menemään ja jatketaan jaloilla.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Voisko olla, notta rajotettaisiin sauvojen pituutta suhteutettuna hiihtäjän hartioiden etäisyyttä seisonta-asennossa maapallon pinnasta. Eli jos hartialinja maasta on 1.8 m, niin max sauvapituus on 1.5 m.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset