SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Onko tasatyöntö jatkossa kilpahiihdon uusi tyylilaji ?

 

Kotimainen hiihtokausi on käynnistämässä tässä viikonvaihteessa Suomen cupin 1. osakilpailulla Vuokatissa.

Useana talvena on sprinttimatkoilla  ja myös pitkän matkan (esim. Worldloppet sarja)  hiihdossa nähty hiihtäjien käyttävän lähdöstä maaliin tasatyöntötekniikkaa.  Ehkä kuuluisimmassa pitkän matkan kilpailussa Vasaloppet  (90 km)  monena talvena voittaja on  hiihtänyt koko matkan ilman pitovoiteita  tasatyönnöllä. Myös esim. Marcialonga –hiihdossa  on tasatyöntö ollut kärkipään hiihtäjien  hiihtotyyli.

Tähän mennessä on maastohiihdossa erotettu hiihtotekniikaltaan eri kilpailumuodoiksi  vapaan tyylin (luistelutyylin) ja perinteisen tyylin kilpailut.

Ennustanpa vain, että saattaa tulla  säästönikkareille kv-hiihtoliitossa ennen pitkää pohdittavaa näitten hiihtotyylien kanssa. Rajanveto ei tule olemaan helppoa perinteisen tyylin ja tasatyönnön välillä. Vapaalla hiihtotyylillä kilpailtaessa ei ole kielletty hiihtämästä kaikilla tyyleillä.

Milloin sitten palataan hiihdon juurille  ja ryhdytä hiihtämään tällaisilla suksilla sekä  yhdellä sauvalla

Maastohiihdon kansainväliset säännöt

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Valmennuksessa otetaan tasatyöntö -tekniikka nyt systemaattisesti
huomioon
http://www.hiihtoliitto.fi/site/assets/files/16019...

Ja vähemmästäkin aiheesta tehdään opinnäytteitä
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/1234567...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei taida onnistua tuo tasatyöntötekniikka perinteisellä latuhiihtotyylillä. Se edellyttänee ns. "vapaata tyyliä", jolloin siis voitaisiin tehdä kolme sarjaa: perinteinen tyyli, vapaa tyyli ja vapaa tyyli tasatyönnöllä.

En kuitenkaan usko, että tähän mennään, sillä tuo tasatyöntöhän ei edellytä minkäänlaista muutosta radan olemukseen ja jo nytkin hiihtäjät voivat käyttää vuoroin sekä tasatyöntöä että vuorotyöntöä. Ei siellä radan vierellä joka paikassa valvojia riittäisi kuitenkaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Välinevalmistajille tulee uutta kehitettävää; sukset, sauvat, monot, siteet
ja varmaankin hiihtopuku.

P.s. Mäkipuolella on muuten saatu -ainakin osittain - hallintaan tämä
hyppyhaalarikikkailu, eikä vähiten Mika Kojonkosken ansiosta.
http://www.fis-ski.com/ski-jumping/news-multimedia...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Nykyinen "perinteinen" tasatyöntö näyttää olevan jatkuvaa ladunvaihtoa, jolloin päästään tekemään luistelupotkuja. Näistä päästäisiin, jos ladut olisivat todella perinteisiä eli yksi umpihankeen tehty latu (tai useampia tarpeeksi kauas toisistaan)ja tarpeeksi pitkiä ja jyrkkiä ylämäkiä.

Matti Siikala

Olisi kiva katsella hiihtoa ihan hiihtotyylillä.
Tasatyöntö vieraannuttaa meidät sohvaperunat hiihdosta.
Pertsaa lisää ja varusteet sellaisiksi, että pitää hiihtää eikä vaan luistaa sauvoilla vauhtia antaen. Se ei ole hiihtämistä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Arvoisa kommentoijja, tässä blogissa esiinnytään oman kuvan kanssa.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

No, jos ajatellaan että kaikille urheilulajeille löytyy tausta, jonka mukaan urheilulaji on muotoutunut, niin tasatyönnölle löytyy perusteet.

Että jos ampumahiihto, niin käsittämättömältä kuin se tänä päivänä tuntuukin, johtuu talvisodista ja estejuoksu kesäisistä metsäsodista, niin tasatyöntöinen hiihto on luonteva jatke selfie-kulttuurille. Sille siis, jossa yläkroppa treenataan salilla nätiksi ja siitä postataan kuva nettiin.

Jalkoja muutenkaan vähemmän mihinkään kohta tarvitaan, kun sähköisille "jalankulku"-vempeleille saadaan vuoden alusta lainsuoja.