SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Saako Suomi miesten maaottelussa juoksulajeissa yhtään lajivoittoa ?

 

 

Perinteinen yleisurheilumaaottelu Ruotsia vastaan käydään Tukholmassa viikonvaiheessa.

Ensimmäinen Suomi–Ruotsi-maaottelu pidettiin 5.–9. syyskuuta 1925 (siis  90 vuotta sitten) Helsingin Eläintarhan kentällä. Vuoden 1931 jälkeen oli maaotteluissa 8 vuoden tauko.  Taukoon vaikutti suomalaisten osalta yhtenä  ruotsalainen Sigfrid Edström. Hän vaikutti keskeisenä henkilönä   Paavo Nurmen julistamiseen ammattiurheilijaksi, joka  esti Nurmen osallistumisen vuoden 1932 Los Angelesin olympialaisiin.

Maaottelun historiassa Suomi on voittanut Ruotsin miesten  maaottelun luvuin 45-29  ja Ruotsi naisten maaottelun luvuin 35-24.

Vanhaan tapaan on paperimaaottelua (Pappersfinnkampen) jo käyty etukäteen. Otan Ruotsin puolen laskelman. Kauden tulosten perusteella Ruotsi voittaa naisten maaottelun  numeroin 210-200 ja miesten ottelun murskaluvuin  236-174.

Vertasin täällä aiemmin  kotimaan kärkituloksia  2015  edellisiin kausiin esim.  vv. 1995,   2000,    2005   ja  2010.  Yleisurheilumme taso on koko ajan laskenut. Se on tosiasia, jonka voi todeta em.  linkeistä  20 vuoden ajalta .  Milloin viimeksi Suomi on ollut miesten maaottelussa keski- ja pitkillä juoksumatkoilla näin heikolla joukkueella Ruotsia vastaan maaottelussa.

Katsoin koulupoikana käsin pitämistäni tulosvihkoista vuoden  1965 maaottelusta  – siis maaottelusta 50 vuotta sitten –, että  hiilimurskaradalla juoksivat monet Suomen miehet  tuolloin 800-10 000 m matkoilla parempia aikoja, mitä nyt tulevat juoksemaan keinopäällysteisellä radalla tämän vuoden maaottelussa. Estejuoksussa vuonna 1965 heikoimman suomalaisen aika oli maaottelussa  8,48,6  Jouko Kuhan voittaessa ajalla 8.37,6.  Nyt on vaikeuksia Suomen miehillä päästä alle 9 minuutin. Voi käydä miesten maaottelussa nyt jopa niin köpelösti, ettei juoksumatkoilla  Suomelle tule yhtään lajivoittoja.  Monella matkalla uhkaa pahimmassa tapauksessa kolmoistappio.

Suomi-Ruotsi maaottelu on yleisurheilumaailmassa kulttitapahtuma.  Maaottelussa eivät tulokset ole tärkeitä, vaan taistelu mies miestä ja nais naista vastaan. Naisten maaottelussa tuo voi hyvinkin viikonvaihteen maaottelussa  todentua. Mutta miesten maaottelussa voi toissavuotinen - siihen saakka suurin tappio  235–173 -   saada  tuotakin suuremmat tappioluvut historian lehdille.

Suomen yleisurheilu lähtee kyllä nousuun, niin kävi myös 1960-luvun loppupuolella tultaessa 1970-luvulle. Tätä kirjoittaessa 10.09.2015 muistuu mieleen tapahtumat tasan 43 vuotta sitten 10.09.1972  Münchenin  olympiakisoista. Suomi saavuttu kaksi kultamitalia (5 000 m  ja 1500 m)  juoksuradalla puolen tunnin sisällä.

Yleisurheilumme tasokehitys herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Koko maaottelun kirkkain maailmantähti Suomen Tero Pitkämäki kilpailee tänään illalla Brysselissä Timanttiliigan kisoissa.
http://www.iaaf.org/competitions/iaaf-diamond-leag...

Tero Pitkämäki on Brysselissä voittanut aiemmin neljä kertaa, ollut kaksi kertaa toinen ja kerran kolmas. Pitkämäellä on mahdollisuus voittaa keihäänheitossa kauden kokonaiskilpailu, jos hän voittaa illan kilpailun, eikä Tsekin Vítezslav VESELÝ sijoitu tänään kolmen parhaan joukkoon.

Jos tämän lehden vuosittainen ranking vaikka 10:ltä viimeiseltä vuodelta (vv. 2005-2014) pisteytään, Tero Pitkämäki on ollut miesten keihäänheitossa maailman varmin keihänheittäjä.
https://www.trackandfieldnews.com/images/stories/R...

Vuosi 2011 on erikoinen Suomen osalta, koska ketään suomalaisheittäjää ei kelpuutettu 10 parhaan koukkoon,vaikka Tero Pitkämäki oli IAAF:n tilasstoissa sijalla 6.
http://www.iaaf.org/records/toplists/throws/javeli...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Breaking News

Tero Pitkämäki on voittanut kauden miesten keihäänheiton Timanttiliigan.
Pitkämäki votti illan kilpailun Brysselissä tuloksella 87,37

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tasan 40 vuotta sitten maaottelussa oli välillä kiihkeää tunnelmaa, kun Pekka Päivärinnan juoksu hylättiin 5000 m:llä. Siitä puhuttiin vuosikausia ja hylkääminen pääsi mm. Speden elokuvaankin, tosin väärä vuosi siinä mainittiin.
http://www.iltasanomat.fi/yleisurheilu/art-1441951...

Suomi voitti tuonna vuonna miesten maaottelun numeroin 214–191. Suomi olisi saanut kolmoisvoiton 5000 m:llä ilman Päivärinnan hylkäämistä. Hylkäyksen syytä perusteltiin Päivärinnan käyttäytymistä radalla, kun hän leikki kissa ja hiirtä
ruotsalaisjuoksijan kanssa ja varmisti kahden muun suomalaisjuoksijan pääseminen karkuun, mutta kovakuntoisena tuli maaliin ensimmäisenä.

Ruotsalaisversio on kirjoitettu näin:
"Forna tiders konfliktnivåer uppnåddes inte men den finländske 5000-meterslöparen Pekka Päivärinta retade publiken genom att springa slalom runt sina svenska motståndare för att göra narr av dem för att sedan ge lagkamraterna en rejäl lucka bakåt för att avsluta med att retfullt slå svenskarna i spurten. Han diskades sedan för osportsligt uppträdande."

Pekka Päivärinta oli tuolloin hurjassa kunnossa. Vuonna 1975 Pekka Päivärinta juoksi 25000 metrin ratajuoksun maailmanennäätyksen 1.14.16,8.
http://urheilunhistoria.blogspot.fi/2015/05/pekka-...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Maaottelu on käynnistynyt perinteikkäällä Tukholman olympiastadionilla.

Avauslajissa Elmo Lakka teki tyhjäksi pahimmat ennusteet miesten juoksulajeista ja voitti avauslajin 110 m aitajuoksun.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

1. maaottelupäivän tulokset tästä
http://212.247.216.72/friidrott/Finnkampen15/Resul...

Tilanne

Naiset SWE 97 - FIN 107
Suomen naisten joukkue taistelee maaotteluvoitosta

Miehet SWE 132 - FIN 73
Suomi ei saanut miesten lajeissa yhtään pistevoittoa, ainoastaan pika-aidat saatiin 11-11 tasapisteisiin. Ettei vain tulisi miehille kaikkien aikojen murskatappio.Tosin ennakoin tätä blogissani.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Maaottelun 2.päivä on päättymässä:

Suomen naiset ottivat maaotteluvoiton pistein 213,5-193,5

Miehet kohensivat toisena päivä otteitaan, eikä piste-ero
kasvanut eilisestä ja Ruotsin voittonumeroiksi tulivat
231-179.

Toisen päivän tulokset
http://212.247.216.72/friidrott/Finnkampen15/Resul...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ruotsalaislehti ehti jo kirjoittamaan eilen, että mitä järkeä on maaottelussa, jos Ruotsi on ylivoimainen. Ei Ruotsi voittanut paremmuuttaan, vaan Suomen juoksulajien heikkouttaan. Olihan niitä pitkä jaksoja (esim. 1970-1984) , jolloin Suomi voitti miesten ottelun vuodesta toiseen.

P.s. Surkea oli yleisömäärä Tukholmassa, olikohan heikoin vuosikymmeniin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Viimeisessä lajissa miesten 800 m:llä yksi ruotsalaisjuoksija
kompasteli sisäkentän puolelle ja syyttävä sormi osoitti heti
suomalaisjuoksijaa.
http://www.svt.se/sport/friidrott/storbrak-avsluta...

SVT:s expert Anders Gärderud såg dock inget oschysst i det finländska uppförandet.

– Nej, det ser helt korrekt ut; han håller sin bana, säger Gärderud.

--------
Suomen tv:n selostajat pitivät varmana, että Tuomo Salosen juoksu hylätään, mutta näin käynyt.

Puheenaiheeseen liittyvää