SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Käydäänkö Kuortaneella kaikkien aikojen kotimainen keihäskisa ?

Lauantaina Kuortaneella käydään seuraavat Eliittikisat. Ohjelmassa on luonnollisesti myös miesten keihäänheitto , jossa mukana ovat Pekingiin matkaava Suomen keihäskolmikko  (Pitkämäki, Ruuskanen ja Mannio). Ulkomaisista osanottajista nimekkäin on Saksan Thomas Röhler .

Sekä  Tero Pitkämäki että Antti Ruuskanen ovat molemmat  90 metrin kunnossa. Kysymys kuuluu, käydäänkö Kuortaneella kaikkien aikojen kotimainen  keihäskisa nykymallilla? Voimassa oleva Aki Parviaisen nimissä oleva Suomen ennätys 93,09 on heitetty juuri Kuortaneella vuonna 1999.  Toiseksi paras tulos  91,53 kaikkien aikojen Suomen tilastossa on niin ikään heitetty Kuortaneella Tero Pitkämäen toimesta vuonna 2005.  Myös Juha Laukkasen 88,22 ja  Harri Hakkaraisen 87,92  tulokset on heitetty Kuortaneella.

Kesäolympiakisojen historiassa kovimmat kahden parhaan tulokset on heitetty vuonna 1972 Munchenissä  (2 parasta yli 90 m), Moskovassa 1980 ja  Sydneyssä  2000. Keihäsmallikin oli erilainen tuolloin kuin nykyään.

MM-kisojen historiassa kovimmat kahden parhaan tulokset on heitetty vuonna 1991 Tokiossa (K Kinnunen  ja S Räty) , vuonna 1999 Sevillassa (Parviainen voitti) , vuonna 2001  Edmontonissa  (kaksi parasta yli 90 m ja Parviainen toinen)  ja   vuonna 2007 Osakassa ( Pitkämäki  voitti) . 

Miesten keihään tämänhetkinen maailmantilasto (puuttuu Antti Ruuskasen viimeisin tulos)  ennakoi, että Pekingissä saatetaan käydä MM-historian kovin keihäskilpailu.

Nykyisellä keihäsmallilla eniten yli 90 metrin kilpailuja  on heittänyt ME-mies Jan Zelezny ja toiseksi eniten SE-mies Aki Parviainen.

-------

All-time men's best javelin throw (08.06.2015)

http://www.alltime-athletics.com/mjaveok.htm

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Saas nähdä joo. Ajatus siirtyy vähän väkisin Pitkämäen pakaraan ja kotikatsoja toivoo, etteivät mitalitoivot repisi itseään kappaleiksi tärkeämmän kisan alla. Ukkelit itse taas ehkä toivovat hyvää kenraaliharjoitusta ja tiukkaa kisaa. Parhailla on 90 metrin hinkuja molemmilla ja sellainen saatetaan pitkästä aikaa nähdä kotimaankin kamaralla. Mutta voi käydä niinkin, että parin heiton jälkeen on pakko hieman alkaa himmailla.

Manniolle tilaisuus on mainio tarkistaa hermoiluromahduksen jälkeinen kisakunto.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Miesten kenttälajeissa Kuortaneen kentän kenttäennätykset ovat
maailmanluokan tuloksia. Vuonna 1994 Sergey Bubka ylitti seiväshypyssä 600.
http://eliittikisat.kuortane.fi/
(ks.vasemmanlaidan linkistä)

Saapa nähdä, syntyykö tänään kenttäennätyksiä, eräissä juoksulajeissa ennakoisin syntyvän ja esim. naisten seiväshypyssä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Saksan Röhler pesi suomalaiset. Kolme parasta heitti tuloksen viimeisellä heitolla. Uuusi mondo -pinta tuotti ilmeisiä vaikeuksia .

Thomas Röhler 89,27 (oma ennätys ja nousi maailmantilaston sijalle 3)

Antti Ruuskanen 87,46

Tero Pitkämäki 85,84

Ari Mannio 82,61

-------
Mitalit eivät tule olemaan helpossa Pekingissä. Viime kesänä Saksan Röhler pesi suomalaiset voittamatta koko keihään Timanttiliigan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tv:n selostajakaksikko ehti jo pitää Ruuskasta voittajana, mutta "heitto se on se viimeinenkin heitto", kuten muistan Kimmo Kinnusen aikoinaan sanoneen. Tämä pätee myös Röhleriin!

Ennustan, että suomalaiskeihästäjistä miesten lajissa Pekingissä yksi jää karsintoihin, toinen finaalin alkukierroksille, ja kolmas... joko on tai ei ole mitaleilla.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Vähän pessimistinen ennuste. Tosin Tero ja Antti eivät kumpikaan olisi näillä kolmen kierroksen heitoilla päässeet jatkoon, mutta eivätköhän he onnistu skarppaamaan Pekingissä. Molemmathan ovat olleet hyviä kilpailijoita, etenkin Antti.

Pannaan toiseen suuntaan överiksi: veikkaan kahta mitalia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #6

Kyllä Pitkämäki on osoittanut myös varmuutensa arvokisakilpailijana ja on Ruuskasta edellä viidellä mitalilla ja muutamalla pistesijalla. Odotan molemmilta hyvää menestystä nytkin, mutta mihin se riittää, kun 86-90 metrin heittäjiä on tänä vuonna monta suomalaisten lisäksi.