SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Suomen joukkue jäämässä pieneksi yleisurheilun MM-kisoissa

 

Kuukauden kuluttua 22.08.2015  alkavat  yleisurheilun MM-kisat Pekingissä. Suomen joukkue on jäämässä pieneksi. Edellisissä Moskovan vuoden 2013 MM-kisoissa Suomella oli  tähän saakka  pienin MM-joukkue, kahdeksan miestä ja kolme naista.  Runsaan viikon päästä Porissa pidettävien Kalevan kisojen jälkeen valitaan lopullinen MM-joukkue.  IAAF uusi viime syksynä MM-kisojen tulosraja- ja valintaperusteita.

Suomen joukkueen koko jäänee 12-15 urheilijaan. On lajeja, joihin Suomelta voi tulla vielä edustus (esim. miesten moukarinheitto ja  400 metrin aitajuoksu sekä  naisten pika-aidat, estejuoksu, moukarinheitto. keihäänheitto). Miesten keihäänheittoon ja  50 km:n kävelyyn Suomelta lähtee täysi kolmen miehen joukkue.

Vain yhdessä lajissa –miesten keihäänheitossa - Suomella ovat  realistiset mitalimahdollisuudet. Suomen kolme keihäänheittäjää on tällä hetkellä  maailmantilaston kuuden parhaan joukossa. Taso miesten keihäänheitossa on tänä vuonna noussut edellisvuosiin verrattuna. Mitaliheittoon vaadittaneen vähintään 86-87 metrin heitto ja maailmanmestaruuteen  vieläkin enemmän.

Yleisurheilumme taso on koko ajan laskenut. Se on tosiasia. Tuossa alla olevista linkeistä voi verrata tämänhetkistä tasoa 20 vuoden ajalta . Yleisurheilumme johto ei nykyisin julkisuudessa paljoa esiinny. Asia,  jota moni on alkanut ihmetellä. Johtamiseen kuuluu nykypäivänä myös esilläolo julkisuudessa oman lajin puolesta. Puhutaan, mitä puhutaan, mutta Kalervo  Kummola  lienee  eri lajien urheilujohtajistamme  omassa luokassaan mm. viime vuosien menestyksellä mitattuna.

Ennen MM-kisoja on puhuttu paljon  Venäjän yleisurheilun dopingista Saksan tv:ssä esitetyn kohuohjelman seurauksena. Viime viikolla uutisoitiin, että Venäjän liitto vetää mahdollisesti kävelijät kokonaan pois kisoista. Viime aikoina on huomio myös kohdistunut  mm.  Jamaikan ja Kenian dopinguutisiin massiivista Kiinan urheilua unohtamatta,

Kotimaan kärkitulokset  2015  

( vertaa esim.  vv. 1995,   2000,    2005   ja   2010)

Maailman kärkitulokset  2015

 IAAF World Championships in Athletics History   (Helsinki 1983 - Moskova 2013)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

On valitettavaa, että kunnia on lähes täysin keihäsmiesten harteilla. Vanhaa keihäsmiestä asia tietenkin hivelee, mutta entä jos sitä rupeaa oikein miettimään? Miksi juuri keihäässä Suomi pärjää?

Kulttuuri, ok. On on. Mutta tuota. Yleisurheilussa ovat tyypillisiä maakohtaiset hetken nousut ja laskut. Brittiläiset sprintterit. Amerikkalaiset. Jamaikalaiset. Amerikkalaiset kuulantyöntäjät. Itäeurooppalaiset moukarinheittäjät. Suomalaiset kuulantyöntäjät.

Kuinka tyhminä meitä pidetään. Vai onko sillä kansakuntien röyhistelyissä mitään painoarvoa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Urheilu on välillä aaltoliikettä. Minua itseäni suuren yleisurheiluseuran toiminassa mukana olleena huolestuttaa kauttaaltaan Suomen yleisurheilun tason laskun laajalla lajirintamalla. Se on tosiasia.

Doping ei ole poistunut yleisurheilustakaan, sen osoittaa mm. blogissani mainittu saksalainen tv-dokumentti Venäjän liiton toiminnasta. Yksin Venäjän liittoa ei voi syyttää, vaan joka ilman suunnasta löytyy fuskaajia, edelleenkin.

Silmäilin tuossa Ruotsin tämänhetkisiä kärkituloksia. Suomea on syyskuun maaottelussa odottamassa jopa murskatappio.

Män
http://www.friidrott.se/rs/arsbasta.aspx?season=37...
Kvinnor
http://www.friidrott.se/rs/arsbasta.aspx?season=37...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Päivän IS kertoo/muistelee Rooman vuoden 1987 MM-kisojen pituushypyn pronssimitalifarssista
http://www.iltasanomat.fi/yleisurheilu/art-1437452...

P.s. Helsingin 1983 MM-kisojen näytteistä ei löytynyt yhtään doping-tapausta, vaikka mukana oli mm. DDR viittaamatta muihin maihin...
https://en.wikipedia.org/wiki/1983_World_Champions...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mielenkiintoisia taulukoita Seppo-Juha. Kiitoksia!

***

Kalervo Kummolan kehuminen on turhaa. Tämä johtaa lajiliittoa, jota lajia harrastetaan tosissaan vain 7 - 8 maassa. Kyllä silloin jo todennäköisyydenkin mukaan tulee Suomellekin useammin hyvä tulos.

***

Kun keski-kesän urheiluruuduissa on jatkuvaa uutisointia jääkiekosta (!),kuka pelaaja on vaihtanut mihinkin seuraan ja kuka lopettaa uran, ja kuka kiekkoilija on käynyt pizalla, tai ajanut ralliautolla, niin uutisoidaanpa samalla intensiteetillä tulevana talvena kesälajeja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Nostin tuon Kummolan nimen esille lähinnä talousjohtamisen vuoksi.
Suomi ja Ruotsi järjestivät yhdessä jääkiekon MM-kisat vv. 2012-2013.
Helsingissä kisat tuottivat voittoa, Tukholmassa tappiota.

Jääkiekkoliiton taloudelliset mahdollisuudet tukea nuorisojääkiekkoa ovat eri tasolla kuin SUL:n tukea kädestä suuhun eläviä ylesurheiluseuroja. Urheilullinen menestys on näkynyt katsojamäärien laskuna Suomi-Ruotsi maaottelussa ja liiton taloudessa. Jotenkin
aistin -jos sanon tässä yleisurheiluihmisenä hienovaraisesti ketään loukkaamatta- ettei SUL:n johtaminen ml. liiton palkolliset ole tällä hetkellä parhaassa kuosissa

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Viime vuosina on tullut keihään valintoihin sekavuutta, kun viime tipassa annetaan uusia valintaperusteita.
http://www.iltasanomat.fi/yleisurheilu/art-1437714...

Aiemmin puhuttiin, että katsotaan kautta kokonaisuutena.

Mitäs jos tuleekin uusi mies, joka on Kalevan kisoissa Manniota ja Wirkkalaa edellä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kyllä kautta on syytä katsoa pidemmältä ajalta kuin vain yhtä kilpailua. Ei ainakaan sen yhtä heittoa. Kolmannen paikan ratkaiskoon Mannio ja Wirkkala ellei joku heitä Kalevan kisoissa USEAMPAA tosi pitkää heittoa.