SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Yleisurheilumme tasokehitys herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia

Tässä viikonvaihteessa ( lauantaina  20.06 ja sunnuntaina 21.06.2015)  on käyty yleisurheilun Eurooppa -cupin superliigassa joukkuemestaruuskilpailut  Venäjän Cheboksaryssä. Kilpailut ovat juuri päättymässä. Maiden välisissä loppupisteissä kolme pohjoismaata (Ruotsi, Suomi ja Norja)  ovat tekemässä mahalaskun eli putoavat yhtä aikaa kaikki sarjaa alemmaksi. Tämä oli tosin ennakoitavassa  kauden Euroopan tämän hetken kärkitilastojenkin perusteellakin. Suomen keihäsmiehet eivät yksin riitä ylläpitämään suomalaista yleisurheilua Euroopan kärkimaiden joukossa. Keihäsmiesten varassa on ollut yksinomaan yleisurheilun arvokisamitalit  viime vuosina.

Suomen tämän hetkinen  yleisurheilumme taso ja kehitys vetää mietteliääksi  samaan aikaan tason maailmalla koventuessa koko ajan. Vertailuksi voidaan  ottaa Suomen   kärkitulokset vaikka vv.  1995 ja 2005   sekä kärkitulokset tällä hetkellä 21.06.2015. Toki kauden tilasto komistuu paljonkin vielä kauden aikana. Mutta sitä tosiasiaa ei muuksi  muuta, että Suomi on jäljessä   lähes joka lajissa 10-20 vuoden takaisesta tasosta.   

Vuonna 1975 siis 40 vuotta sitten käytiin Helsingissä elokuun lopussa Suomen ja Neuvostoliiton välinen yleisurheilumaaottelu kaksimiehisin joukkuein. Suomi voitti miesten ottelun pistein 109–103. Se kuvaa Suomen yleisurheilun laajaa tasoa  kultaisella 1970-luvulla.

Suomen urheiluliitolla on (oli) ) strategia-asiakirja, muttei sitä enää kokonaisena  löydy netistä.  Suomalaisessa yhteiskunnassa puhutaan tällä hetkellä  maan hallitustasoa myöten strategiasta ja  rakennemuutoksen  välttämättömyydestä. Oliskohan tältä osin aihetta yleisurheiluväellä  pohdintaan  suuntaan jos toiseenkin, miten esim. voimavaroja seurojen välillä voitaisiin nykyistä rohkeammin ja tehokkaammin yhdistää sekä tiivistää. Ei kai esim.  seurojen välinen Kalevan Malja kilpailu tai vastaava muu syy  pidä seuroja vanhoissa poteroissaan.

Suomen yleisurheilu on järjestö- ja seurarakenteeltaan vielä menneitten vuosikymmenten  rakenteissa. Pystyykö yleisurheilu riittävästi kilpailemaan lajin harrastajia muiden lajien kanssa muuttuvassa maailmassa?  Suomessa kyllä  riittää  valmennustietoutta ja asiantuntemusta yleisurheilussa. Kysymyksiä herää kuitenkin enemmän kuin vastauksia. Suomalaista huippu-urheilua on pohdittu  vuosikausia  urakalla. Ettei vain kävisi, että huippu-urheilustrategian toimeenpano  (implemetointi)  seuratasolla jää pölyttämään keskus- ja liittotason työryhmäraporttien kansien väliin.

Kansallisten päätapahtumien osalta on onnistuttu  pääosin kilpailutoimintaa koordinoimaan kansainvälisen ( IAAF:n kilpailukalenteri  /EA:n kilpailukalenteri) kilpailukalenterin puristuksessa. Saman juoksu- tai kenttälajin harrastajia toivoisi enemmän kilpailevan yhtä aikaa  kansallisella tasolla. Lajikarnevaalit ja Kalevan kisat eivät mielestäni riitä.

Ensi  torstaina 25.06.2015 käydään Suomessa kauden  kansainvälisemmät ja tasokkaimmat yleisurheilukisat – Paavo Nurmi Games- . Kisat ovat saaneet lisää näkyvyyttä, kun  Eurosport 2 välittää kisat moniin maihin. YLE välittää   myös kisat

 

List of world records in athletics

Yleisurheilun  Suomen ennätykset

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Yleisurheilun kestävyyslajeihin pitää saada uutta liekkiä.

Taannoin tuli katseltua elokuva:"Mies hevosena". Mitäs se se sitten tähän asiaan yhdistyy. Siten, että aloitetaan Suomessa tasoitusjuoksukisat raviurheilun tapaan. Oy Veikkaus AB, tai joku muu ottaa ihmistoton valikoimaansa. Ihmistotoa voidaan järjestää itsenäisinä kisoina, tai muiden YU kisojen yhteydessä.

Lajista tulisi todella suosittuja ja ennen kaikkea kehittäisivät kestävyyslajien harrastajiamme tasoa huimasti. Samalla voidaan kilpailoijoiden taloustilannetta kohentaa vanhoilla kunnon ruskeilla kirjekuorilla, kylläkin verottajan säädösten mukaisesti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllähän tämä keski- ja pitkänmatkan ratajuoksujen tulostaso Suomessa on tällä hetkellä "alle asteikon".

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Paavo Nurmi Games on käyty ja tulostaso oli hyvää kv-luokkaa.
http://live.time4results.com/yu/2015/png/

Illan kohokohta oli miesten keihäänheitto.

1. Tero Pitkämäki FIN 89,09 (maailmantilaston toinen)

2. Ihab Abdelrahman EGY 85,50

3. Teemu Wirkkala FIN 84,39

4. Antti Ruuskanen FIN 84,32

5. Ari Mannio FIN 83,83

6. Thomas Röhler GER 82,94

Muissa lajeissa eivät suomalaiset ole tehneet tänä kesänä kv-luokan tuloksia -tähän mennessä- .
http://www.iaaf.org/records/toplists/throws/javeli...

Sunnuntaina heitetään perinteiset Pihtiputaan keihäskarnevaalit.
http://www.keihaskarnevaalit.com/sivut/etusivu/