SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Vain kolme mäkihyppääjää A-maajoukkueen valmennusryhmään

Kiinnitin viikolla huomiota, että vain kolme mäkihyppääjää on tässä vaiheessa A-maajoukkueen valmennusryhmässä (Janne Ahonen, Lauri Asikainen ja  Jarkko Määttä).  Muissa valmennusryhmissä (A-haastajat  ja Team Lidl 2017-ryhmä ) on sitten 5 + 13 hyppääjää. Tiedotteen mukaan  viime vuosien kärkinimistä Anssi Koivuranta pitää välivuoden. Sami Niemi ja Ville Larinto eivät puolestaan tässä vaiheessa halua sitoutua maajoukkuetoimintaan. Sitoutua  tai ei, mutta tuntuu huonon viime kauden (Maailmancupissa paras suomalainen sijalla 30)  jälkeen, että  maajoukkue  kaipaa todella  vain sitoutuneita hyppääjiä.

Lahden vuoden 2017 MM-kisoihin on kaksi vuotta aikaa. Nyt on päättyneen kauden jälkeen –varmaan niin tehdäänkin - on analysoitava, miksi päättyneestä kaudesta tuli, etten sanoisi –kaikkien aikojen huonoin.

Katsoin tuossa suomalaisten mäkihyppääjien  menestystä  Lahdessa  pidetyissä MM-kisoissa , joita on pidetty 1926, 1938, 1958, 1978, 1989 ja 2001).  Lista on haastava vuonna 2017 Suomea edustaville mäkihyppääjille. Kaikista Lahden pidetyistä MM-kisoista vuodesta 1958 alkaen  suomalaiset ovat yltäneet mitaleille.

-1958 Kärkinen ja Hyytiä  kultaa ja hopeaa

-1978 Räisänen kultaa

-1989 Puikkonen kultaa , joukkuemäessä kultaa, Nikkola hopeaa , Nykänen pronssia

-2001 Joukkuemäessä kaksi hopeaa, Ahonen pronssia

Kiinnitin huomiota Janne Ahosen  haastatteluun kuluneella viikolla  IS:ssa . Ahonen kritisoi  tätä FIS:n käsistä luisunutta mäkihaalarin  manipulointia.  Näin Ahonen  IS:n haastattelussa:

”Pukukikkailu on ollut pitkään ongelma, mutta se lähti viime kaudella käsistä. Jos otan väärää yskänlääkettä, saan pitkän kilpailukiellon. Jos hyppään manipuloidulla puvulla, voin voittaa olympiakultaa ja minut hylätään pahimmillaankin vain siitä kilpailusta. Pukukikkailusta saa isomman hyödyn kuin mistään dopingista missään muussa lajissa”.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n johtokunta hyväksyy  kesäkuussa esityksen, jolla mäkipukujen manipulointi saadaan toivottavasti kuriin. Sääntöesityksen valmistelua on johtanut  FIS:n mäkikomitean tuore puheenjohtaja Mika Kojonkoski . Kojonkoski mainitsi jo talvella , että hän tulee heti puuttumaan tähän mäkipukukikkailuun ja puvun tarkastukseen kilpailun aikana.

Toinen asia mäkihypyssä, joka näin penkkiurheilijan kannalta  katsottuna ei ole  kohdallaan,  on tämä tuulikompensaation  ja lähtölavan veivauksen vaikutus hyppääjään saamiin pisteisiin (Mäkihypyn Kansainväliset kilpailusäännöt, kausi 2014-15 (suomennettu)) . En tiedä, mitä Mika Kojonkoski saa asiassa tältä osin aikaan, mutta toivon, että tätäkin asiaa toivottavasti pohditaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Toista on tilanne esim. Norjassa, joka on nimennyt jo ensi kauden maailmancup -joukkueeseen viisi hyppääjää ja nimeää myöhemmin lisää.
http://www.skiforbundet.no/hopp/nyhetsarkiv/world-...

Suomen edustusoikeus maailmancupissa rajoittuu ainakin kauden alussa vain kolmeen hyppääjään.

Maiden välisessä cupissa Suomi oli päättyneellä kaudella - vasta - sijalla 9.
http://data.fis-ski.com/pdf/2015/JP/3913/2015JP391...