SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Suomen mitalisaalis Falunin MM-kisoista voi jäädä vaatimattomaksi

Kuukauden kuluttua 18.02.2015  käynnistävät  ja 01.03.2015 kestävät pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat Falunissa.

MM-kisojen historia alkaa vuodesta 1925, jolloin Tšekkoslovakiassa Janské Lázně –nimisellä paikkakunnalla pidettiin ensimmäiset MM-kisat. Huomiota kiinnittää kisapaikkakunnissa, että ne ovat keskittyneet Eurooppaan. Vuoden 1950 MM-kisat pidettiin USA:ssa , vuoden 1995 kisat Kanadassa ja vuoden  2007 kisat Japanissa.  Nyt pidettävien Falunin MM-kisojen jälkeen MM-kisat pidetään taas Lahdessa vuonna  2017.

MM-kisojen kaikkien aikojen mitalitaulukon ylivoimaisessa  kärjessä  on – kuinkas muuten – Norja , mutta sitten onkin  Suomi toisena.

Suomihan on hiihtokansaa ja mitaliodotukset ovat sen mukaiset. Kauden maailmancup kisoja on käyty kohta kaksi kuukautta.  Maailmancupin kauden tilastoissa naisten hiihdossa paras suomalainen Kerttu Niskanen. löytyy vasta sijalta 15. Miesten hiihdossa paras suomalainen Matti Heikkinen löytyy sijalta 23.  Miesten mäenlaskussa  paras suomalainen Lauri Asikainen löytyy sijalta 22. Naisten mäenlaskussa  Julia Kykkänen löytyy sijalta 31. Yhdistetyssä paras suomalainen Ilkka Herola löytyy sijalta 20. Kausi on alkanut kauttaaltaan ladulla ja mäessä paljon alle odotusten.

Noita kauden maailmancupin tilastoja katsoessa  voi helposti vaipua pessimistisiin mitaliodotuksiin. Edellisen kerran, kun Falunissa vuonna 1993 pidettiin MM-kisat, Suomi sai vain kaksi mitalia, yhden hopea- ja yhden pronssimitalin  (Marja-Liisa Kirvesniemi ja Marjut Rolig). Sattumoisin vuoden 1974 Falunin MM-kisoista Suomi sai myös vain kaksi mitalia, yhden hopea- ja yhden pronssimitalin (Juha Mieto ja Helena Takalo) . Toistaako historia itseään Suomen mitalimäärässä tällä kertaa ? Kaukana ei ole se mahdollisuus.

Mäenlaskusta  ja yhdistetystä tuskin kukaan odottaa mitaleja, vaikka onhan niitä vuosien mittaan suuryllätyksiä koettu ja nähty. Hannu Lepistön valmentaman vuoden 2005 suuren mäen maailmanmestari Janne Ahosen nousemista Suomen joukkueeseen en pitäisi yllätyksenä. Ahonen voitti Lahdessa viime lauantaina 10.01.2015 (sivu 4) mäkikisan. Naisten viestissä  vaikuttavat   mitalimahdollisuudet kaikkien parhaimmalta. Naisten yksilömatkoilla ovat kaikki norjalaiset, Ruotsin Charlotte Kalla ,  Puolan Jystyna Kowalzyk ja muutama muukin muiden maiden hiihtäjä vaikeasti voitettavia.

Miesten yksilömatkoilla odotukset ovat Iivo Niskasen, Matti Heikkisen ja Sami Jauhojärven hartioilla. Miehillä ovat naisia paremmat mitalimahdollisuudet. Kovat ovat ainakin puheet ja odotukset Iivo Niskasella ja Sami Jauhojärvellä miesten perinteisen tyylin  50 km:ltä. Huono puoli on vain se, että matka hiihdetään nk. massastartilla, eikä väliaikalähtönä.  Skiathlon on matka, jolla Matti Heikkisellä ovat parhaimmat menestymisen mahdollisuudet.

Tällä kertaa sprinttiviestit käydään vapaalla tyylillä,  joten  Sotshin kaltaista – miehet kultaa ja naiset hopeaa  ei voi pitää ”kirkossa kuulutettuna”.

Vuosien mittaan olen tullut realistiseksi näissä mitaliodotuksissa. Jokaisesta saavutettavasta mitalista pitää iloita. Suurta mitalisaalista Falunista  eivät ennusmerkit  vv. 1974 ja 1993 tavoin tälläkään kertaa näytä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.