SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Keski-Euroopan mäkiviikko alkaa maltillisin suomalaisodotuksin

Tausta

Perinteinen Keski-Euroopan  mäkiviikko  (Vierschanzentournee ) on taas sunnuntaina alkamassa. Neljä osakilpailua käsittävä mäkiviikko hypätään tutuissa mäissä :  Oberstdorf,    Garmisch-Partenkirchen,  Innsbruck  ja   Bischofshofen .

Mäkiviikko on mäkikilpailujen klassikko, joka alkaa joulun ja uudenvuoden välissä sekä  päättyy Loppiaisena. Jo koulupoikana mäkiviikkoa tuli  seurattua 1960-luvulla. Garmisch-Partenkirchenin uudenvuoden mäkikilpailu ja sitä ennen Strauss –konsertti Wienistä ovat kuuluneet Suomessa ja monissa muissa maissa  vuosikymmeniä Eurovision kautta suorina tv-lähetyksinä välitettäviin tapahtumiin.

Mäkiviikon historia  alkaa kaudesta 1952-53. Mäkiviikon kokonaiskilpailun voittajaluettelosta löytyvät  nämä suomalaiset: 1954-55 Hemmo Silvennoinen, 1956-57 Pentti Uotinen, 1961-62 Eino Kirjonen, 1963-64 ja 1965-66 Veikko Kankkonen, 1977-78 Kari Ylianttila,  1978-79 Pentti Kokkonen, 1982-83 ja 1987-88 Matti Nykänen, 1988-89 Risto Laakkonen, 1991-92 Toni Nieminen ja sitten viisi kertaa 1998-99, 2002-03, 2004-05, 2005-06 sekä  2007-08 Janne Ahonen. Näiden lisäksi on myös muita useita suomalaisia, jotka ovat voittaneet jonkun mäkiviikon osakilpailun.

Suomen joukkue ja odotukset

Suomi osallistuu mäkiviikolle neljällä mäkihyppääjällä: Lauri Asikainen, Jarkko Määttä, Sami Niemi ja Anssi Koivuranta. Suomen hyppääjien tavoitteet voisi kuvata kolmiportaisiksi: 1) ensin mäkikarsinnasta kaikki mukaan varsinaiseen kilpailuun  2) mahdollisimman moni varsinaisessa kilpailussa toiselle kierrokselle 3) ainakin yhden tai kahden hyppääjän pääseminen kussakin osakilpailussa 10-15  parhaan joukkoon.

Mitään suurta menestystä ei alkukauden kilpailujen perusteella ole odotettavissa, vaikka kausi on alkanut viime kautta paremmin. Ja, eihän sitä tiedä, miten olosuhteet vaikuttavat kilpailun kulkuun. Voittihan Anssi Koivuranta viime vuonna kovan tuulen takia yhden kierroksen kilpailuksi jääneen Innsbruckin osakilpailun.

Yksi on kuitenkin poissa Suomen joukkueesta, mäkiviikon kaikkien aikojen menestynein hyppääjä, loukkaantumisesta kärsinyt  Janne Ahonen. Janne Ahonen jää kotimaahan harjoittelemaan uuden valmentajansa Hannu Lepistön ohjauksessa tähtäimenään Falunin MM-kisat.

Saako monessa maassa valmentajana toiminut Hannu Lepistö Janne Ahosen vielä huippukuntoon, jää nähtäväksi. Ainakin tulokset puolalaisen  Adam Malyszin henkilökohtaisena valmentajana tuottivat menestystä. Muitakin Ahosen kovia kilpakumppaneita on muuten poissa  mäkiviikolta.  Itävallan monivuotinen luottomäkihyppääjä Thomas Morgenstern on   mäkipelon   johdosta  lopettanut. Itävalta ei ole ollut  alkukauden kilpailussa ihan entisensä. Klingenthalin joukkuemäkikilpailussa Itävalta putosi peräti kahdeksanneksi.

Useita suosikkeja mäkiviikon voittajaksi

Ketkä sitten ovat suosikkeja mäkiviikon kokonaiskilpailun  voittajiksi. Suosikkeja on useita. Kyllä ne hyppääjät löytyvät melkoisella varmuudella  maailman cupin tämän hetkiseltä  10-listalta tai sen tuntumasta. Jos pitää tuosta linkin listalta joitakin nimiä esille nostaa, niin Tsekin Roman Koudelka, Sveitsin Simon Amman, Slovenian Peter Prevc , Itävallan  Michael Hayboeck ja  Gregor Sxhlierenzauer sekä  Saksan Severin Freund ja  Richard Freitag  ovat  väläytelleet kuntoaan  alkukauden kilpailussa. Tästä kuvasta voi kenties löytyä mäkiviikon tämänkertainen voittaja. Tuo Engelbergin osakilpailu 22.12.2014  oli viimeinen maailman cupin kilpailu  ennen mäkiviikkoa.

Ja sitten erikseen pitää mainita Japanin ikinuori (42 v.)  Noriaki Kasai, joka on pistänyt uuteen järjestykseen hyppääjään ikäasiat. Mitä tekee sitten loukkaantumisesta kärsinyt ja mäkeen takaisin palaava Puolan Kamil Stoch, on täysi arvoitus.

En unohtanut erästä pohjoismaata. Norja lähtee mahtipontisesti mäkiviikolle maastohiihdon tapaan. Päävalmentaja  Alexander Stöcklin mukaan Anders Bardal ja Anders Fannemel taistelevat mäkiviikon voitosta. Varmaan ovatkin kärkipäässä, mutta kuten lukijat em. nimilistasta huomaavat, en nostanut maailman cupin johdossa olevaa Anders Fannemelia mäkiviikon kokonaiskilpailun voittajasuosikiksi. Jos norjalainen voittaa mäkiviikon, on hän  mielestäni varmemmin hyppäävä kokenut Anders Bardal.

Janne Ahonen  Bischofshofen 6.1.2008.

Mäkiviikon aikataulu  (lauantaina  27.12.2014 jo 1. karsintakilpailu)

P.s. Tulen tähän blogiin kommentoimaan mäkiviikon tapahtumia.

 

Hyvää ja rauhallista joulunpyhien jatkoa kaikille urheilun ystäville !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mäkihypyn kv-säännöt kaudella 2014-2015 löytyvät SHL:n materiaalisalkusta
http://www.hiihtoliitto.fi/makihyppy-yhdistetty/ma...

En vieläkään ole vakuuttunut tästä tuulikompensaation oikeudenmukaisuudesta.

Lähtölavan vatkausta on jo nähty kauden kilpailussa joskus liian kanssa edes-takaisin.

Ainoa plussa on kilpailun läpiviennin helpottuminen

P.s. Vanhoja vuoden kahden blogejani nousee näköjään uudestaan esille.
Saisihan näista koottua jopa jonkunlaisen vuosikirjan jos toisenkin, jos kokoaisi näitä yhteen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Obertsdorfin kilpailun piti alkaa klo 17,30 Suomen aikaa. Nyt on kulunut
2 h 15 minuuttia ja alas on saatu neljä hyppääjää. Koekierros peruttiin jo ennen kilpailun alkamista

Joku sääntö pitää saada nyt FIS:n aikaan, esim. jos kilpailua ei ole saatu
tunnissa käyntiin virallisesta alkamisajasta, kilpailu peruutetaan. Taustalla on tietysti sopimus- ja talousasiat, jotka nostavat kynnystä perua kilpailua, mutta tämä vatulointi on myös väärin kilpailijoita kohtaan.

Paikalla on kymmeniä tahansia katsojia, jotka ovat vielä hyvin vielä pysyneet paikalla. Nyt tätä kirjoittaessa tuli ilmoitus, että kilpailu keskeytetään ja jatketaan klo 20.
----

Nyt 2 h 45 min kilpailun virallisesta alkamisajasta tulee ilmoitus, että
kilpailu on peruutettu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tänään päästiin Oberstdorfissa lumisateisessä säässä hyppäämään

Tulokset

1. Stefan Kraft AUT 291,9

2. Michael Hayböck AUT 285,0

3. Peter Prevc SLO 283,9

---------------------------------------
11. Lauri Asikainen FIN 258,6
32. Anssi Koivuranta FIN 106,0
46. Jarkko Määttä FIN 81,2

Tässä viralliset tulokset
http://data.fis-ski.com/pdf/2015/JP/3833/2015JP383...

Itävallan Stefan Kraft voitti hieman yllättäen, mutta muutoin 10-listalla
on odotettuja nimiä. Suurin yllätys oli, että Simon Amman kaatui ensimmäisen hyppynsä ja siihen kaatui hänen haaveensa voittaa mäkiviikko.

Suomen osalta ei mäkiviikko lähtenyt toivotulla tavallan käyntiin. Ensin karsinnasta 3/4 selviytyi itse kilpailuun ja itse kilpailussa vain Lauri Asikainen toiselle kierrokselle. Jos olisin päävalmentaja Klingan asemassa, vaihtaisin pari miestä kahteen viimeiseen osakilpailuun hankkimaan kokemusta. Muissa maissa maajoukkueseen tulee uusia kovia hyppääjiä. Suomen osalta tilanne on enemmän kuin aneeminen.Ei tämä vielä kaksinen ole, Suomen mäkihypyn tilanne.
--
Sitten vielä tästä knock out systeemistä. Nuorten kielellä sanottuna, se on hanurista.
Jopa vähän yli 100 metrin hypyllä ja alle 90 pisteellä pääsi toiselle kierrokselle.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Uuudenvuoden perinteinen Garmisch-Partenkirchenin mäkikilpailu päättyi hetki sitten.

Kolmen kärjeksi muodostui:

1. Anders Jacobsen NOR 286,0
2. Simon Ammann SUI 279,4
3. Peter Prevc SLO 276,9

Anders Jacobsenin voittoa kauden aikaisempien kilpailujen perusteella voi pitää yllätyksenä, muttei enää nähtyjen harjoitus- ja karsintakilpailuhyppyjen jälkeen.

Viralliset tulokset kokonaisuudessaan.

http://data.fis-ski.com/pdf/2015/JP/3835/2015JP383...

Suomalaiset kaikki selviytyivät karsinnasta itse kilpailuun, mutta tänään vain Jarkko Määttä selvisi toiselle kierrokselle. Tämä merkitsi sitä, että kaikilta suomalaisilta on tavallaan mäkiviikon kokonaiskilpailun kelvolliset sijoitukset sijoilla ym., kun Lauri Asikainen ei päässyt tänään toiselle kierrokselle.

Kuten tuossa edellä totean, mäkivalmentajana lähettäisin kaksi miestä kotiin ja ottaisin kotimaasta kaksi miestä tilalle. Asikainen ja Määttä ansaitsevat jatkopaikan seuraaviinkin mäkiviikon osakilpailuihin. Alkaa todella ihmetyttää, että
mikä tätä Suomen mäkihyppyä vaivaa.

KOKONAISTILANNE MÄKIVIIKOLLA 2/4 OSAKILPAILUN JÄLKEEN

1. Stefan Kraft AUT 561,9
2. Peter Prevc SLO 560,8
3. Michael Hayböck AUT 554,8

Tässä virallinen koko listaus mäkiviikon tilanteesta
http://data.fis-ski.com/pdf/2015/JP/3835/2015JP383...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mäkiviikko siirtyi Itävallan puolelle kolmanteen osakilpailuun
Innsbruckin Bergieselin olympiamäkeen.

Eilen suomalaisia mäkiurheilupiirejä kohtaisi suru-uutinen, kun tuli tieto vuoden 1980 Lake Placidin suuren mäen olympiavoittaja Jouko Törmäsen
poismenosta. Mäkiuran jälkeen Törmänen toimi Suomen Hiihtoliiton johtokunnassa ja FIS:n mäkikomitean puheenjohtajana. Suomen hyppääjät
hyppäsivät tänään musta surunauha oikeassa käsivarressa.

Jouko Törmäsen kultamitalihyppy 1980
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/olympiavoitt...

Päivän kilpailu 04.01.2014

1. Richard Freitag GER 278,5
2. Stefan Kraft AUT 273,5
3. Simon Ammann SUI 263,7
3. Noriaki Kasai JPN 263,7
5. Gregor Schlierenzauer AUT 262,4
6. Michael Hayböck AUT 257,5

20. Jarkko Määttä FIN 222,2
30. Lauri Asikainen FIN 184,3
42. Anssi Koivuranta FIN 100,6
49. Sami Niemi FIN 88,0

Viralliset tulokset

http://data.fis-ski.com/pdf/2015/JP/3785/2015JP378...

Mäkiviikon konaistilanne
http://data.fis-ski.com/pdf/2015/JP/3785/2015JP378...

Stafan Kraft vahvisti johtoaan ja on vahvasti kiinni mäkiviikon voitossa

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tänään hypättiin mäkiviikon päätöskilpailu Bischofshofenissa.

Tulokset

1. Michael Hayböck AUT 288,4
2. Noriaki Kasai JPN 277,1
3. Stefan Kraft AUT 271,3
4. Peter Prevc SLO 271,2
5. Anders Jacobsen NOR 270,6
6. Richard Freitag GER 265,1

37. Anssi Koivuranta FIN 103,3
40. Lauri Asikainen FIN 101,4
48. Jarkko Määttä FIN 93,4

Stefan Kraft kolmannella sijallaan varmisti koko mäkiviikon voiton.

Simon Amman kaatui taas tänään, kuten mäkiviikon avauskilpailussa Oberstdorfissa.
Keskustelua herättää nykyiset mäkisukset, ovatko ne jo liian kevyet.

Suomelta mäkiviikko meni tähän saakka kaikkein heikoiten mäkiviikon historiassa, mitä tulee kokonaispisteisiin. Maailman cup jatkuu heti ensi viikonvaihteessa Kulmin lentomäessä.

Mäkiviikon kokonaistulokset
http://data.fis-ski.com/pdf/2015/JP/3787/2015JP378...