SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Putinin Sotshin kisat jatkuivat F1 osakilpailulla

Formula F1 kausi jatkui tänään talviolympiakaupungissa Sotshissa. Kysymyksessä oli kauden kuudestoista (16/19)  F1 osakilpailu.

 

Sotshin F1  rata rakennettiin olympiamiljöön keskelle

Sotshin F1 rataa  alettiin varsinaisesti rakentaa lopulliseen kuntoon  vasta  23.02.2014 päättyneiden talviolympiakisojen jälkeen. Radan pohjatöitä tehtiin kyllä jo ennen olympiakisoja.  FIA:n  toimesta pidettiin radan ja kilpailualueen  tarkastus elokuussa. Olympialaisessa historiassa on ainutkertaista yhdistää olympiamiljöö ja F1 –ratakilpailu samalle alueelle.

Pitkin kesää käytiin julkisuudessa keskustelua  vaarantuuko koko  Sotshin  osakilpailun järjestäminen Ukrainan kriisin ja talouspakotteiden seurauksena. Jo maaliskuussa nykyisin Mercedes –tallissa vaikuttava kolminkertainen F1 maailmanmestari  Niki Lauda vakuutti, ettei osakilpailua peruuteta. Päinvastaisella kannalla oli FIA:n johtoon pyrkinyt rallin maailmanmestari Ari Vatanen.  F1 ”moguli”  Bernie Ecclestone oli  vuosia sitten maljojen kera lyönyt kättä päälle ja sopinut  Sotshin osakilpailusta Venäjän korkeimman johdon kanssa.

Kuten Sotshin  talviolympiakisojen järjestelyt helmikuussa, myös F1 osakilpailu ja järjestelyt vietiin läpi moitteettomasti ja ammattitaidolla. Kansainvälinen media ei liiemmälti nostanut  esille  Sotshin kisojen kustannuksia ja muita lieveilmiötä. Miten sitten  olympiamiljöö  ja  F1 rata pysyvät kunnossa tulevina vuosina, kun ongelmat näyttävän kasvavan  Venäjän taloudessa . Joka tapauksessa Putinin talviolympiakisat  - kuten niitä nimitettiin - saivat  loistavissa puitteissa  jatkoa tänään  F1 osakilpailulla.

Brittilehti Telegraphin  mukaan  F1:n talleja oli etukäteen ohjeistettu olla hiljaa paikalla olevan presidentti Vladimir Putinin edessä Venäjän kansallislaulun soidessa ennen kilpailun alkamista. Tv-kuvassa näytettiin Vladimir Putinin ja Bernie Ecclestonen  tervehtimistä ja toisiaan kaulailua.  Presidentti Putin jakoi kilpailun voittajalle palkinnon.

 

Valtteri Bottas ajoi viidennen kerran tällä kaudella palkintosijalle 

Tämän päivän kilpailussa  voittoon ajoi paalupaikalta lähtenyt  Lewis Hamilton ja toiseksi Nico Rosberg  sekä kolmanneksi Valtteri Bottas.

Kimi Räikkönen jäi  sijalle  9. Mitä tästä Räikkösen kaudesta sanoisi. Sen, mitä jo kesällä on tullut todettua, tämä kausi on paljon  heikompi kuin kaksi edelliskautta Lotus -tallissa

Kilpailu ajettiin hyvässä olosuhteissa. Turva-autoa ei tarvittu radalle, eikä  yhdelläkään kuljettajalle sattunut kilpailun aikana  pahoja  haavereita tai törmäyksiä ratakaiteisiin ja suojarakenteisiin.

Taistelu Formula F1 maailmanmestaruudesta jatkuu   Lewis  Hamiltonin ja Nico Rosbergin välillä. Hamilton  lisäsi tämän päivän voitollaan   MM-pistejohtoaan.  Rosberg joutui heti 1. kierroksen jälkeen varikolle ja tippui sen jälkeen kärjestä kakkospaikalta. Rosberg nousi loppujen lopuksi nopealla autollaan  peräti toiseksi.

Mitään ei ole mestaruuden suhteen vielä ratkennut. Ratkaisu jäänee viimeiseen osakilpailuun. Viimeisessä Abu Dhabin osakilpailussa 23.11.2014 jaetaan pisteet kaksinkertaisena eli voittaja saa 50 pistettä, toinen 36 pistettä, kolmas 30 pistettä ja kymmenes 2 pistettä.

Tallien välisessä pistekilpailussa Mercedes – ja Red Bull -tallien jälkeen kolmanneksi on noussut  Valtteri Bottaksen hyvien ajojen johdosta Williams –talli.

Tarkemmat tapahtumat Sotshin  osakilpailusta käyvät ilmi esim. tästä linkistä  (Suomeksi  tästä).

 

Sieltä  ja täältä  F1 kuulumisia

Viikko  sitten  Japanin Suzukassa pahoin loukkaantuneen  Marussian  -tallin Jules Bianchin tila on koko F1 –yhteisön vetänyt vakavaksi. Bianchin perhe on paikalla sairaalassa, jossa häntä hoidetaan. Kaikilla kuljettajilla oli Sotshissa kypärässä Bianchin toipumista tarkoittava teksti. Myös rataan ennen lähtöruutuja oli kirjoitettu Bianchin tervehdyttämistä  koskeva  viesti. Marussia –talli ajoi Sotshissa vain yhdellä autolla.

Kuljettajien ensi kauden sopimuksista odotetaan  alkuviikosta vahvistusta Sebastian Vettelin (Ferrari) ja Fernando Alonson (McLaren) sopimuksista. McLarenin toisen kuljettajan osaltaan saataneen myös selvyys ennen USA:n osakilpailua.

Kaudella 2016 F1-sarjaan liittyy  uusi Haas -talli . Tallin kotipaikka sijaitsee USA:ssa  Kannapolisissa, Pohjois-Carolinassa.

Kimi Räikkösen kahden edellisen kauden 2012-2013   Lotus –talli siirtyy käyttämään  kaudella 2015 Mercedeksen moottoria Renaultin sijasta

F1 - Latest News

Kuljettajien pistetilanne   Tallien välinen  pistetilanne

Seuraavaksi ajetaan  F1 -osakilpailu  USA:ssa Austinissa 02.11.2014 

Muut jäljellä olevat osakilpailut

18  FORMULA 1 GRANDE PRÊMIO PETROBRAS DO BRASIL 2014 (São Paulo)

19  2014 FORMULA 1 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX (Yas Marina)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Putinin F1 kisoista uutisoitiin maailmalla

http://www.bloomberg.com/news/2014-10-10/putin-hos...

http://www.dailymail.co.uk/sport/formulaone/articl...

----------

Ja talviolympiakisat ja F1 osakilpailu saavat jalkapallon MM-kisoilla jatkoa Sotshissa.

http://www.fifa.com/worldcup/russia2018/

----------

"Sochi is going to become a new World-Class resort, for the new Russia and the whole World"
(Vladimir Putin)