SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Sadekeli ja kilpailun keskeytys pääosassa Japanin F1 osakilpailussa

 

Formula F1 kausi jatkui tänään Japanissa Suzukassa. Kysymyksessä oli kauden viidestoista (15/19)  F1 osakilpailu.

Ennen kilpailua jännitettiin säätilan kehittymistä ja joudutaanko kilpailua aikaistamaan ennen ennustetun rankkasateen ehtimistä. Sade ehti ennen kilpailua alkamista.

Minimivaatimus kilpailun tulosten noteeraamiseksi on kaksi turva-auton perässä ajettua kierrosta. Sääntöjen mukaan silloin voidaan jakaa puolikkaat MM-pisteet. Turva-auton perässä ohittaminen ei ole silloin  sallittua, joten  aika-ajon tulokset käytännössä silloin  ratkaisevat lopputulokset. Täydet pisteet voidaan jakaa, jos 40 % kilpailusta on ajettu.

Kilpailu käynnistyi turva-auton perässä ja keskeytettiin heti kahden kierroksen jälkeen. Kilpailua jatkettiin turva-auton perässä n. 25 minuutin kuluttua. Turva-auto poistui radalta kierroksen 9 jälkeen, mutta palasi takaisin radalle n. 10 kierrosta  ennen kilpailun päättymistä.

Kilpailu sai  dramaattisen lopun   ja keskeytettiin kierroksella 46. Ambulanssi tuli radalle. Lisään myöhemmin blogiin asiasta lisää.

Tämän päivän kilpailun tulokseksi jäi tilanne kierroksella 46 ja   voittoon ajoi toisesta lähtöruudusta lähtenyt  Lewis Hamilton, toiseksi  Nico Rosberg    ja kolmanneksi  Sebastian Vettel .   

Suomalaisista parhaiten ajoi  Valtteri Bottas   sijalle 6.  ja Kimi Räikkönen jäi  sijalle 12. Bottas lähti kilpailuun kolmannesta lähtöruudusta, mutta sadekeli ei sopinut Williams –tallin autoille. Räikkösen sijoitusta  laski varikolla tuhriminen renkaan vaihdossa

Taistelu Formula F1 maailmanmestaruudesta jatkuu  jännittävänä  Lewis  Hamiltonin ja Nico Rosbergin välillä. Hamilton kasvatti tämän päivän voitollaan MM-pistejohtoaan. Kaudesta on  jäljellä on vielä neljä  osakilpailua. Mitään ei ole mestaruuden suhteen vielä ratkennut. Ratkaisu jäänee viimeiseen osakilpailuun. Viimeisessä Abu Dhabin osakilpailussa 23.11.2014 jaetaan pisteet kaksinkertaisena eli voittaja saa 50 pistettä, toinen 36 pistettä, kolmas 30 pistettä ja kymmenes 2 pistettä.

Tallien välisessä pistekilpailussa Mercedes – ja Red Bull -tallien jälkeen käydään  kilpaa kolmannesta sijasta Williams- ja Ferrari –tallien välillä.

Tarkemmat tapahtumat Suzukan osakilpailusta käyvät ilmi esim. tästä linkistä (Suomeksi  tästä).

Kuljettajien pestuu- ja siirtomarkkinat nousivat pääosaan

Kahden F1 -maailmanmestarin Sebastian Vettelin ja Fernando Alonson tallisiirtoja uutisoitiin shokkiuutisena

Red Bull –talli tiedotti  lauantaina, ettei nelinkertainen maailmanmestari Sebastian Vettel tämän kauden jälkeen tallissa. Samalla Red Bull ilmoitti jo Vettelin seuraajan, joka on venäläinen Daniil Kvjat.

Kuukausitolkulla keväästä alkaen on mediassa käyty epävirallista uutisointia, ettei myöskään Fernando Alonso jatka Ferrari –tallissa, vaan siirtyy McLaren -talliin. McLarenin   Ron Dennis kiisti Suzukassa, että tallilla ole  Alonson  kanssa sopimusta ensi kaudesta.

Fernando Alonso itse sanoo ”mahtipontisesti, että hän on nyt päätöksentekijän roolissa F1-kuljettajamarkkinoilla. Yleisesti otaksutaan, että sopimus olisi allekirjoitusta vaille kuitenkin jo valmiina. Alonson yhteistyö Ferrarin  kanssa päättynee  kuitenkin tähän kauteen, eikä vähiten siitä syystä, että Alonson ja Ferrarin uuden tallipäällikön Marco Mattiaccin välit ovat huonot.

Kuka on sitten McLarenin  toinen kuljettaja Kevin Magnussen,  Jenson Button vai joku muu, on vielä enemmän arvailujen varassa. Kun nämä kärkikuljettajien pestuumarkkinat  nyt liikahti käyntiin, Suzukassa  nk. hevosmiesten uutistoimiston vahvistamaton huhu piti jopa Lewis Hamiltonin paluuta talliin mahdollisena. No se tietäisi sitten avointa paikkaa Mercedes –tallissa Nico Rosbergin kavaeriksi.

Sebastian Vettelin siirtymistä Ferrari –talliin pidetään todennäköisenä, vaikka  osapuolet eivät myöskään asiaa vielä vahvista. Kimi Räikkönen sanoi MTVSportille, että Vettelin tulo talliin sopii hänelle.

Kuljettajien pestuumarkkinat jatkuvat  myös muissa talleissa. Eiköhän ensi kuussa ole nämä kuljettaruudut  jo kohdalleen.

Sotshin osakilpailu   viikon kuluttua

Olen kuukausikaupalla pitänyt esillä  12.10.2014 kalenteriin merkityn    Sotshin osakilpailun toteutumista tai peruuntumista. 

Maailmanpolitiikan nykytila ja Ukrainan kriisi tulevat joka tapauksessa  tavalla tai toisella näkymään ja välittymään Sotshista viikon päästä. Jos ei näin tapahdu, kv-media ei ole tehtäviensä  tasalla.

Toivottavasti Sotshi on kuitenkin käänne- ja kulminaatiokohta kohti rauhaa Ukrainan kriisissä ja kauppapakotteiden  päättymistä, sillä eiköhän se olisi myös  Venäjän oman talouden edun mukaista.

Suzukassa huolta herätti ennustetun rankkasateen seuraukset ja logistiset haasteet  pääsevätkö massiiviset kuljetusrekat lähtemään ajoissa   kohti Sotshia.

Kansainvälinen media ei varmasti  jätä uutisoimatta, miltä näyttää runsaan puolen jälkeen Sotshin olympiakylä. Olympiakylässä  näyttää tällä hetkellä aavekaupungilta (lisää kuvia ). Kisapaikat ovat autioituneet, eikä  turisteista ja matkailijoista näy juuri  jälkeäkään. Mitä asialle Sotshin F1 osakilpailun ajaksi järjestäjät tekevät, jää nähtäväksi. FIA:n tarkastajat ovat käyneet Sotshin radan tarkastamassa ja rata sekä kilpailualue täyttävät sääntöjen vaatimukset. Enkä epäilekään sitä, etteikö osakilpailua  olympiakisojen tapaan viedä asianmukaisesti läpi.

Sotshin olympiakylän ja kilpailualueen  ympäristötuhoista  ja rakennusaikaisista pahoista  laiminlyönneistä uutisoidaan.  Sotshin talviolympiakisathan olivat  olympiahistorian kalleimmat kisat (n. 50 mrd) . Ympäristöasiat ja kestävän kehityksen tukeminen ovat Kansainvälisen olympiakomitean toiminnassa esillä. Miksi Sotshin kohdalla nämä asiat on jätettiin  enemmän tai vähemmän nk. ”vaiheeseen”, vaikka asiasta puhuttiin ennen kisoja ja kisojen jälkeen laajalti ympäri maailmaa.

Kuljettajien pistetilanne   Tallien välinen  pistetilanne

Jäljellä olevat osakilpailut

Seuraavaksi ajetaan  kauden viidestoista F1 -osakilpailu  12.10.2014 Sotshissa.

Kausi käsittää yhteensä 19 osakilpailua. Muut jäljellä olevat osakilpailut alla olevissa linkeissä.

17  2014 FORMULA 1 UNITED STATES GRAND PRIX (Austin)

18  FORMULA 1 GRANDE PRÊMIO PETROBRAS DO BRASIL 2014 (São Paulo)

19  2014 FORMULA 1 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX (Yas Marina)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Adrian Sutil ja Jules Bianchi ajoivat ulos.

Jules Bianchin vakavasta loukkantumisesta uutisoidaan. Bianchi oli tajuton, kun häntä vietiin sairaalaan.

Bianchi törmäsi nosturitraktoriin, joka oli siirtämässä aiemmin samalla paikalla ulosajaneen Adrian Sutilin Sauber-autoa.

BBC
http://www.bbc.com/sport/0/formula1/29496295

SKY Sports
http://www1.skysports.com/f1/news/28593/9504602/un...

Autosport
http://www.autosport.com/news/report.php/id/116174

RTL
http://www.rtl.de/cms/sport/formel-1/news/japan-gp...

Bild
http://www.bild.de/sport/motorsport/gp-japan/krach...

FIA
http://www.fia.com/news/note-media-regarding-jules...

Kansainvälinen autoliitto FIA vahvisti, että Bianchi on saanut vakavan päävamman. Bianchi on parhaillaan sairaalassa leikkauksessa, jonka jälkeen hänet siirretään teho-osastolle.