SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Tuleeko uudet ennätyslistat uuden suomalaisen keihäsmallin myötä ?

 

MTV Sport uutisoi tässä joku aika sitten, että suomalaisen kehitystyön seurauksena on syntynyt uusi keihään supermalli.  Uutista edelleen lainaten:

”Suurin etu suomalaisheittäjille on se, että heille voidaan kehittää keihäät, joiden jäykkyys vastaa heidän tyyliään. Jokainen huippuheittäjä voi siis saada täysin yksilöidyn keihään, markkinoille yleiseen käyttöön tulee vain yksi malli.”

Keihäsmalli on IAAF:n hyväksyttävä . Mallin  on oltava yleisessä myynnissä vuoden ajan , jotta sillä voidaan heittää Rion 2016 olympialaisissa.  Uudella keihäsmallilla, jos IAAF sen hyväksyy, voivat  sitten myös muidenkin maiden kilpailijat heittää. Suurin etu suomalaisheittäjille uudesta mallista  on, että heille voidaan kehittää keihäät, joiden jäykkyys vastaa heidän tyyliään.

Pekingin vuoden  2008 olympiakisoissa suomalaiset mieskeihäänheittäjät yllätettiin, koska sieltä puuttuivatkin hiilikuitukeihäät. Ettei vain kävisi samalla tavalla Riossa ?

Tuleeko sitten uudesta mallista sellainen, että sillä heitetyt ennätykset aletaan noteerata uusina ennätyksinä ja aikaisempien  mallien ennätykset jäävät nk. arkistojen lehdille. Toinen kysymys myös on, että riittääkö sitten kenttien pituudet, jos heitot alkavat lähennellä 100 m.

Nimittäin miesten keihäänheiton maailmanennätyksestä  on vanhan keihäsmallin  lista ja nykyisen keihäsmallin lista.  Vanhalla keihäsmallilla heitti 30 vuotta sitten vuonna 1984 DDR:n Uwe Hohn tuloksen 104,80.  Nykyisin heitettävällä keihäsmallilla maailmanennätystä pitää   hallussaan tuloksella 98,48 Tsekin  Jan Železný, joka käy ilmi myös  IAAF:n maailmanennätysluettelosta.

Vastaavasti suomalaisista  maailmanennätyksen vanhalla mallilla heitti vuonna Jorma Kinnunen vuonna  1969  92,70 ja vuonna  1991 Seppo Räty 96,96  ja aiemmin samana vuonna 91,68 ja (ks. linkin tilasto/uusi keihäsmalli). Nykyisellä  keihäsmallilla pisimmälle on heittänyt  vuonna 1999 Aki Parviainen tuloksella 93,09.

Viikon päästä sunnuntaina 17.08.2017  käydään yleisurheilun EM-kisoissa
Zürichissä miesten keihäänheiton finaali. Edellisestä keihäänheiton suomalaisesta Euroopan mestarista on kulunut 40 vuotta.  Vuoden 1974 Rooman EM-kisoissa Hannu Siitonen voitti Euroopan mestaruuden vanhalla keihäsmallilla tuloksella 89,58.  Olisiko viikon päästä suomalaisen vuoro voittaa Euroopan mestaruus tällä nykyisellä keihäsmallilla. Muistetaan samalla, että  naisten keihäänheitossa  vuoden 1990 Splitin EM-kisoissa heitti Euroopan mestariksi Päivi Alafrantti.

Samaan aikaan on muuten miesten keihäänheton kanssa ensi sunnuntaina myös naisten 3000 metrin estejuoksun finaali. (SUNDAY 17.08.2014).

Miesten keihäänheiton maailmanennätyksen kehitys

Naisten keihäänheiton maailmanennätyksen kehitys

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Vanha keihäsmallin käsite on vähintään hämärä, koska kasariliidokit olivat jotain aivan muuta kuin aiemmat. Suomen pisimmäisenhän on niillä heittänyt Mr Räty.

Saapa nähdä mitä tästä uudesta tulee, mutta hienoa, että jäykkyyttä on aie tuotekehittää heittäjäkohtaisemmin. Monen mielestä nykyisillä jäykillä hiilikuitupuikoilla pitäisi heittää vaikka minne, silti, ysikympin ylitykset ovat miltei kadonneet maailmasta.

Olen alkanut epäillä, että syy on keihäissä, jotka ovat kenties jo liian jäykkiä. Voiman siirtäminen keihääseen niin, ettei väline jousta ei olekaan ehkä parasta. Voi olla, että kehitystä halutaan siihen, että keihäs joustaisi voimansiirtovaiheessa, mutta lopettaisi värinän asap.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pitää paikkansa tuo Rädyn tulos (ks. muuten linkin tilasto/uusi keihäsmalli).

Tuleeko tästä uudesta mallista joku keihäshäslinki vielä Rion kisoihin.

Miksi vuonna 2008 Pekingin kisoissa yllättäen puuttuivat hiilikuitukeihäät, ei ole
selvinnyt. Oliko norskien manööveri.

http://en.wikipedia.org/wiki/Athletics_at_the_2008...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo keihäskisa tuntuu usein sukeuttavan erilaista puliveivausta.

Esimerkiksi 60-luvun lopulla eräässä Suomi-Ruotsi maaottelussa Tukholmassa järjestäjät kieltäytyivät suomalaisten heittäjien vaatimuksesta asettaa kumiasfalttimattoa vauhdinottopaikalle, koska "ruotsalaiset heittäjät eivät ole siihen tottuneet". Tällä tavoin halusivat saada hiukan tasoitusta Nevalaa ja Kinnusta vastaan.

Moskovan olympialaisissa puolestaan keihäänheitto oli suoranainen farssi, jossa isäntävaltion heittäjiä pönkitettiin keinotekoisesti aikaansaadulla ilmavirralla ja lappeelleen pudonneiden heittojen tulokset mitattiin miten sattui - arviolta viisi metriä maahantulopaikan edestä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Moskovan 1980 tulokset heitettiin vanhalla keihäsmallilla, joka lensi hyvin vastatuuleen (vrt. nykyinen myötätuleen). Siksi avattiin portteja N-liiton heittäjille.

http://en.wikipedia.org/wiki/Athletics_at_the_1980...

http://en.wikipedia.org/wiki/Athletics_at_the_1980...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vastatuuli oli suuri apu tosiaan. Aki Parviainen yritti tehdä Kiihtelysvaarassa epävirallisen ennätys-yrityksen vanhalla liitokeihäällä, mutta vastatuulen puuttuessa sellaista ei syntynyt.

Saman miehen heitot eri keihäillä (uusi ja vanha)olivat kuitenkin silmämääräisesti kuin eri planeetalta. Yleisö haukkoi henkeään kun liitokeihäs liiteli, mutta ei silloin tarpeeksi ennätykseen saakka.

Akin veli Mika heitti paikaltaan keihästä reilut 60 metriä, mutta ei vauhdin kanssa saanut 70 metriä rikki, eli keihäänheitto on tekniikkalaji, jossa tuulella ja välineillä on suuri merkitys.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Hannu Siitonen heitti "vanhalla" mallilla Suomen ennätyksen 93,90 ja Pentti Sinersaari vasenkätisten ME:n 93,84. Siis Jorma Kinnusta pidemmälle.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä, kyllä, mutta ne eivät olleet maailmanennätyksiä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Men's_javelin_throw_world_record_progression

Kinnunen ja Räty ovat em linkin luettelossa ME-heittäjinä.