SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Suomi moottoriurheilun pikkujättiläinen

Viikonvaihteessa riitti urheilutapahtumia Suomessa;  MM -rallin Suomen osakilpailu, yleisurheilun  Kalevan kisat, Kuninkuusravit, ulkomaista jalkapalloa  jne. Tarkastelen tässä moottoriurheilua

Miten asukasluvultaan näin pieni kansakunta on moottoriurheilun pikkujättiläinen. Suomalaisia moottoriurheilijoita  on monessa lajissa MM-osakilpailussa   tänä vuonna yltänyt voittoihin ja palkintosijoille.

MM-rallissa Jari-Matti Latvala on tänä vuonna yltänyt osakilpailuvoittoihin (viimeksi nyt Suomen  osakilpailussa)  ja muille palkintosijoille. Myös Mikko Hirvonen on yltänyt palkintosijalle.  MM-pistetaulukossa Latvala on tällä hetkellä toisena ja Hirvonen viidentenä. Latvalalla on vielä kaikki mahdollisuudet yltää kauden maailmanmestariksi, mutta ainakin hopeatilalle.

Moto-GP  -sarjassa  on Mika Kallio yltänyt tänä vuonna osakilpailuvoittoihin ja muille palkintosijoille. Moto2 sarjan  MM-pistetaulukossa  Kallio on toisena ja taistelee sarjan maailmanmestaruudesta.  Kaudesta on ajettu 9/18 osakilpailua, joten jännittäväksi menee Moto2:n sarjan osalta taistelu maailmanmestaruudesta. Unohtaa ei sovi Moto3 sarjassa ajavaa nuorta tulevaisuuden lupausta Niklas Ajoa.

Formula F1 sarjassa , jos katsotaan kahta edelliskautta ja tätä kautta, Kimi Räikkönen (2012 ja 2013) ja Valtteri Bottas (2014) ovat yltäneet yhteensä jo  19 kertaa palkintosijoille. Lisää palkintosijoja on vielä odotettavissa kauden jäljellä olevissa 8:ssa osakilpailussa.  F1 –sarja on saanut eniten huomiota julkisuudessa, vaikka menestystä on tullut muissakin moottoriurheilulajeissa.

Kaikkea  Suomen moottoriurheilusta tässä blogissa en tietenkään pysty riittävästi tuomaan esille,  enkä edes  osaisikaan. Mainittakoon esim. Formula 1 -veneiden MM-sarja, jossa Suomi on menestynyt aiempina vuosina (Sami Seliö mm. maailmamestari 2007 ja 2010  sekä  Filip Roms MM-sarjassa nyt sijalla 5).

AKK-Motorsport ry on suomalaisen autourheilun kattojärjestö, joka edustaa Suomea Kansainvälisessä Autoliitto FIA:ssa. AKK-Motorsportin jäsenet harrastavat lukuisia eri autourheilulajeja  koti- ja ulkomailla (FIA  CIK-FIA) , joita kaikkia en itse pysty edes tässä sanomaan. Suomen Moottoriliitto ry (SML) toimii moottoripyöräilyn, moottorikelkkailun ja ATV-urheilun kattojärjestönä. Molemmat em. järjestöt ovat myös  Valo ry:n jäseniä.

Valtiollinen Yle on menettänyt asemansa moottoriurheilun seurannassa muille kanaville. Urheilulähetyksissä sijaa ovat viime aikoina  runsaasti saaneet sellaiset joukkuelajit (yksi eniten), jossa Suomen kansainvälinen menestys on perin vaatimatonta. (FIFAn   ranking sen kertoo).  Suomi on moottoriurheilun kansainvälisessä  vertailussa  moottoriurheilun pikkujättiläinen, jonka valtiollinen Ylekin toivottavasti huomaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Seppo-Juha Pietikäinen kirjoitti:
"Valtiollinen Yle on menettänyt asemansa moottoriurheilun seurannassa muille kanaville. Urheilulähetyksissä sijaa ovat viime aikoina runsaasti saaneet sellaiset joukkuelajit (yksi eniten), jossa Suomen kansainvälinen menestys on perin vaatimatonta. (FIFAn ranking sen kertoo). Suomi on moottoriurheilun kansainvälisessä vertailussa moottoriurheilun pikkujättiläinen, jonka valtiollinen Ylekin toivottavasti huomaa."

Olen samaa mieltä siitä, että Ylen oli turhaa hehkuttaa niin paljon jalkapallon MM-kisoja. Tuon lajin säännötkin ovat pahasti valuvikaiset ja koko jalkapallobisnes suuren rahan lurjustelujen vallassa.

Vielä karmeampaa on autourheilubisnes. Formuloiden suuromistaja on oikeudessa väärinkäytösten vuoksi.

Autourheilussa on monia muitakin arveluttavia piirteitä. Kyseessä on ennen kaikkea autonvalmistajien mainoskampanja, jossa käytetään kaikkia keinoja, joita ei ole vielä ehditty kieltää. Koko kilpailulaji on jo ilmastonsuojelun ja maailmantalouden kannalta hyvin arveluttava.

Ja sitten nuo ralli- ja formulakuskit ovat Suomessa keskenkasvuisen nuorison suuria sankareita. Juuri autokoulusta päässeet nuoret kuvittelevat, että suomalaisilla on joitakin erityiskykyjä autojen ajamiseen asfaltilla tai mutkaisilla hiekkateillä. Seurauksena on se, että kuolemaan johtavia auto-onnettomuuksia tapahtuu meillä varsinkin nuorten keskuudessa enemmän kuin sivistysvaltioissa.

On täysin moraalitonta esittää televisiossa ohjaamosta kuvattua ralliauton ajoa mutkaisella ja kuoppaisella tiellä. Nuoret kuvittelevat, että noin voi ja noin pitää ajaa.

Suojatulla formularadalla taas nuoret saavat sellaisen harhakuvitelman, että autolla voi ajaa seinään ja selvitä pelkällä säikähdyksellä ja lähteä kävelemään niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Autourheilun hehkuttaminen televisiossa pitäisi kieltää. Koko lajin kieltäminen olisi perusteltua monesta vakavasta syystä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Ja päästyään käsiksi runsaisiin palkintorahoihin nuo suomalaiset huippukuskit asettuvat asumaan veroparatiiseihin ja usein melkein kääntävät selkänsä synnyinmaalle. Voiko heitä silloin enää edes pitää oikeina suomalaisina?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mika Kallio voitti tänään Moto2:n osakilpailun USA:ssa Indianapolisissa

http://resources.motogp.com/files/results/2014/INP...

Kallio on nousemassa kauden MM-suosikiksi Moto2 -sarjassa.

Puheenaiheeseen liittyvää