SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Arvokisavoitto tarvitaan vuoden urheilijaksi

Tänään on sitten taas  vuoden urheilijan valintapäivä.  Eriasteinen kiinnostus ja spekulointi siitä, kuka on Suomen 2013 vuoden urheilija , on ollut käynnissä viikkokausia.  Vuoden urheilija on Urheilutoimittajain liiton vuodesta 1947 alkaen myöntämä kunniamaininta. Vuodesta 2008 lähtien vuoden urheilijan  palkinto on luovutettu Suomen urheilugaalan yhteydessä. 

Valtiollinen Yle TV2 –kanavalla välittää tilaisuuden suorana lähetyksenä klo 20 alkaen. Valtiollinen Yle – meidän veronmaksajain  varoilla - on viime aikoina jos jonkunmoisiin gallup –kyselyjen  teettämiseen osallistunut, niin myös vuoden urheilijan kohdalla. Myös pohjoismaiden suurin päivälehti HS  spekuloi tämän aamun numerossaan (s. A31) vuoden urheilijan valintaa.

Olympiavuonna vuoden urheilijan  valinta on usein kohdistunut olympiavoittajaan, jos sellainen Suomella on mainittuna vuonna ollut. Sellainen oli viimeksi vuonna 2008, kun Satu Mäkelä-Nummela voitti trap–ammunnassa  kultamitalin Pekingin kesäolympiakisoissa . Vuoden 2012  vuoden urheilijaksi valittiin  Lontoon kisoissa  hopeamitalin saavuttanut  Tuuli Petäjä-Sirén.

Kenelle sitten kuuluu Suomen vuoden 2013 urheilijan palkinto. Vuosi ei ollut olympiavuosi, mutta arvokisavoittajia löytyy useita. Itse nostaisin valintalistalla korkealle  kaksinkertaisen maailmanmestari Roope Tonterin, joka voitti kaksi maailmanmestaruutta lumilautailussa . Toisen arvokisavoittajan, suunnistuksen sprintin maailmanmestari Mårten Boströmin nostaisin myös listalla korkealla. Näiden kahden välillä mielestäni vuoden urheilijan valinta mielestäni tulisi tehdä.

Muita nimiä 10 –parhaan listalle mielestäni kuuluisi mm. Tero Pitkämäki, Matti Mattson, Petteri Koponen, Kimi Räikkönen, Janne Korpi, Tuula Tenkanen, Mikko Ilonen ja  Pekka Koskela. Arvostan vammaisurheilua  suuresti. Siksi tulisi valita erikseen vuoden vammaisurheilija, joka on mielestäni itseoikeutetusti Leo-Pekka Tähti.

Suomi saavuttaa vuosittain eri lajeissa arvokisamitaleja melkoisen määrä, käy ilmi Urheilumuseon tietopalvelun  vuoteen 2012 saakka kokoamista  tilastoista.  Vuonna 2013 Suomi sai tietopalvelun mukaan 136 MM- ja 135 EM-mitalia !

Urheilugaalassa julkistetaan tänään illalla  lukuisa määrä muitakin valintoja , kuten vuoden valmentaja, vuoden nuori urheilija, vuoden joukkue  jne.

Ja kun me suomalaiset olemme innokkaita osallistumaan  –etenkin jälkikäteen – valinnan tulokseen, joten olkoon sana vapaa.

 

P.s. Sotshin  talviolympiakisojen avajaisiin on enää runsaat kolme viikkoa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Golfaaja Henrik Stenson valittiin Ruotsin vuoden 2013 urhelijaksi.
Hiihdon maailmanmestari Johan Olsson sijoittui yleisöäänestyksessä toiseksi ja jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovic kolmanneksi.

Ruotsin urheilugaala pidettiin eilen .
http://www.svt.se/sport/idrottsgalan/pristagarna-v...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Eipä tarvittu. Riitti että oli lajissaan paras. Keihäskansa valitsi suosikkinsa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Lajinsa paras on monta kertaa ollut näissä valinnoissa muiden lajien arvokisavoittoja korkeammalle noteerattu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Yleisurheilun parissa vuosikymmeniä toimineena olen iloinen Tero Pitkämäen
valinnasta vuoden 2013 urheilijaksi. Laajalti urheilua seuraavana annan arvoa myös muitten lajien suomalaishuipulle.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Vuoden 2013 paras urheilija on mielestäni Leo-Pekka Tähti. (vammaisurheilija.) Aikaisempinakin vuosina se olisi kuulunut hänelle.

Iltasanomien urheilutoimittaja eräässä kommentissaan kehui Tähteä, mutta ei valitsisi Tähteä parhaiden joukkoon, perustelemalla sitä niin, että terveilläkin on mahdollisuus pyörätuolikelaukseen.

En muista toimittajan nimeä, enkä ala linkkiä kaivamaan esiin. Luin paperilehdestä.

Vastaan toimittajalle. Jos terve osallistuu Leo-Pekka Tähden kanssa samalle viivalle, pitää häneltän puuduttaa vartalo lantiosta alaspäin, niin ettei alavartalosta siirry voimaa suorituksen tekemiseen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kirjoitin tuossa blogissa:

"Arvostan vammaisurheilua suuresti. Siksi tulisi valita erikseen vuoden vammaisurheilija, joka on mielestäni itseoikeutetusti Leo-Pekka Tähti."

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

En tiedä vuoden urheilijasta mutta urheilu-urasta olisi kyllä mun mielestä pitänyt palkita Juha Salminen. Saatan olla saman lajin harrastajana jäävi mutta kyllä toistakymmentä maailmanmestaruutta on jo melkoinen ura. Mukava tietysti, että huomioitiin edes jotenkin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä Juha Salminen palkittiin. Osa palkinnoista jaettiin jo ennen TV-lähetystä.
http://yle.fi/urheilu/urheilulahettilas_juha_salmi...

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

Niin palkittiin, siihen viittasin kun sanoin että hyvä kun ylipäätään huomioitiin. Tarkoitin vaan että urapalkinto olisi ollut mielestäni vähän sopivampi miehelle varsinkin nyt kun se ura tuli tiensä päähän.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset