SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Jalkapallon MM-kisat ilman pohjoismaita

Tuli seurattua Ruotsin TV4:n kautta viime viikon perjantain ja eilisen illan MM-karsintaottelua Ruotsin ja Portugalin välillä. Ensimmäinen osaotteluhan päättyi 1-0 Portugalin voittoon. Moni ennakoi, ettei se tule riittämään  Portugalille  Ruotsia vastaan vierasottelussa.

Yli 50 000 katsojaa ja valtaisa yleisön pauhu teki ottelusta katsojalle kiintoisan ja jännittävän. Mutta sekään ei antanut Ruotsille riittävästi pontta voittaa Portugali vähintään kahdella maalilla. Portugalin joukkueessa pelasi muuan Cristiano Ronaldo, joka teki illan ottelussa  hattutempun eli kaikki Portugalin kolme maalia.

Ensimmäinen puoliaika päättyi maalittomaan 0-0 tasapeliin. Toisella puoliajalla ensin meni Portugali johtoon 1-0 Ronaldon maalilla, kun koko ottelua oli pelattu 50 minuuttia. Sitten Ruotsi tasoitti ottelun 1-1, koko otteluajan näyttäessä 68 minuuttia. Kun ottelua oli pelattu 72 minuuttia Ruotsi meni johtoon 2-1. Yleisön pauhulla ei ollut sillä hetkellä  rajoja. Katsomossa olivat myös paikalla kruununprinsessa  Victoria ja prinssi Daniel. Katsojasta tv:n äärellä tuntui, että taas Ruotsi osoittaa suuruutensa ja tekee tarvittavan lisämaalin. Vierasmaalisäännön mukaan 2-1 voitto ei vielä olisi riittänyt Ruotsille jatkoon  pääsemiseksi.

Mutta seuraavat 5-7 minuuttia ruotsalaisyleisö varmaan muistaa pitkään nimen Ronaldo. Ottelun 77-minuutilla Ronaldo tasoitti ottelun tilanteeseen 2-2. Eipä siinä mennyt kuin kaksi minuuttia, kun sama jalkapallosuuruus Ronaldo  oli taas asialla ja vei Portugalin johtoon 2-3. Siinä vaiheessa Ruotsin TV4:n selostaja jo totesi, ”Portugal går till VM”. Ruotsin olisi  nimittäin pitänyt tehdä kolme maalia tulokseen 5-3, jotta Ruotsi olisi selvittänyt tiensä ensi vuoden Brasilian  MM-kisoihin. Ottelun lopputuloksesi jäi tuo 2-3.  Portugali eteni ensi vuoden Mm-kisoihin yhteismaalein 4-2. 

Illan MM-karsintaottelut  merkitsivät  sitä, ettei pohjoismaita nähdä ensi vuoden MM-kisoissa.  Sensaatiomaisesti karsinnoissa edennyt Islanti nimittäin hävisi  Kroatialle 2-0 illan ottelunsa.

Meidän suomalaisten ei pidä olla vähäisessä määrinkään vahingoniloisia Ruotsille. FIFAn rankingissa pohjoismaat sijoittuvat tällä hetkellä seuraavasti: Ruotsi sijalla 25, Tanska sijalla 26, Islanti sijalle 46, Norja sijalla 47 ja Suomi sijalla 63. Kaikella kunnioituksella, mutta olen sitä mieltä, että Suomen huippu-urheilustrategiassa pitäisi painottaa lajeja, joissa Suomella on kansainvälistä  menestystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Itse katsoin Ruotsi-Portugali-pelin VeikkausTV:stä netistä, kuten ensimmäisenkin osaottelun viime perjantaina. Cristiano Ronaldo ja Zlatan Ibrahimović näyttivät molemmat mahtavuutensa. Karsinta päättyi ensimmäisen hyväksi 4-2. Noh, olihan siellä Nania, Pepeä, Hugo Almeidaa jne.

Kyllä Ruotsikin on kokonaisuutena kova jengi Elmandereineen ja muineen. Zlatan on tosin koko ajan vaarallisena kiistaton avainpelaaja.

Islanti-Kroatia-peliäkin vähän katsoin, minkä kuvan tökkimiseltä (johtuiko striimauksen laadusta vai yhteydestäni, en vielä tiedä) pystyin. Islanti oli aivan syystä näin pitkällä. Peli oli paljon tasapainoisempaa kuin esimerkiksi Suomella.

Harmi, ettei yhtään Pohjoismaata päässyt jatkoon.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Portugali hallitsi selvemmin ensimmäistä peliä. Kyllähän Ronaldo oli oikeassa paikassa ottamaan syötöt vastaan maaliin johtaneihin potkuihinsa, jotka olivatkin tosi näyttäviä.

Suomen tulisi tehdä selvempiä strategiasia valintoja huippu-urheilussa, kuten tuossa blogin lopussa totean. Jalkapallo ei minun listalla ole ihan kärkipäässä,
vaikka on yksi maailman suosituimmista lajeista.

Jaska Ojansuu

En oikeastaan edes kaipaa pohjoismaita MM-kisoihin. Omat suosikkijoukkueeni tulevat muualta, mm. Etelä-Amerikasta. Suomihan kisoihin ei koskaan pääse, joten ei tarvitse jännittää sen puolesta koskaan.

Juhani Penttinen

Seurasin hetkittäin ottelua vedonvälittäjäni lähetyksestä.Odotin Ruotsin voittavan mutta toisin kävi. Olisihan tuota naapuria ollut mukava seurata lopputurnauksessa.

Olen hivenen eri mieltä. Kyllä jalkapalloilu on laji johon kannattaa panostaa ennemminkin kuin naisten ampumahiihtoon kaikella kunnioituksella ampumahiihtäjättäriä kohtaan. Jo lapset ja nuoret tarvitsevat kotimaisia esikuvia vaikka he eivät aivan maailman huippuja olisikaan. Olihan minullakin Kai Pahlman ja kumppanit.

Toivotaan että seuraaviin EM-kisoihin vihdoinkin päästäisiin. Se veisi lajin suosiota huomattavasti eteenpäin kun media hehkuttaisi Huuhkajia näkyvästi. Olisi aika päästä eroon kyynisestä potkupalloasenteestamme.

Jos ja kun EM-kisoihin päästään niin seuraaviin arvoturnauksiin pääseminen olisi jo hivenen helpompaa pelkästään suotuisampien arvontakorien johdosta. Tässä pitäisi murtaa tämä kirottu kynnys ja positiivinen noste voisi alkaa.

Jääkiekossa odotettiin sitä ensimmäistä mitalia kauan mutta sitten kun se tuli niin tulikin lisää menestystä. Jalkapalloilussa ei mitaliodotukset ole realistisia näin pienen kansakunnan kohdalla mutta jo paikka arvoturnauksessa on vastaava saavutus.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Puhuin strategisista valinnoista lajeista, joilla on realistista kv-menestysmismahdollisuutta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Maat, jotka pelaavat 2014 jalkapallon MM-kisoissa Brasiliassa:
http://www.fifa.com/worldcup/preliminaries/index.html

EUROOPPA

Belgia
Bosnia ja Hertsegovina
Englanti
Espanja
Hollanti
Italia
Saksa
Sveitsi
Venäjä
Portugali
Ranska
Kreikka
Kroatia

ETELÄ-AMERIKKA

Brasilia (isäntä)
Argentiina
Chile
Ecuador
Kolumbia
Uruguay

AASIA

Australia
Etelä-Korea
Iran
Japani

AFRIKKA

Kamerun
Nigeria
Norsunluurannikko
Ghana
Algeria

POHJOIS- JA KESKI-AMERIKKA

Costa Rica
Honduras
Yhdysvallat
Meksiko

Käyttäjän akinieminen kuva
Aki Nieminen

Jännää mennä Etelä-Amerikkaan ensi kesänä käymään ja aistimaan tunnelmia. Ensimmäiseksi Buenosissa toukokuun alku ja sitten Ecuadoriin toukokuun lopuksi. Pahasti hääjuhlat tuli väliin, että ei ihan kisoihin sitten kerkiä.