SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Ajaako Heikki Kovalainen Lotus -tallin ensi kauden kuljettajaksi ?

Viikonvaihteessa käydään F1 kauden toiseksi viimeinen osakilpailu USA:n Austinissa.  Suomalaisittain suurin mielenkiinto kohdistuu  Lotus –tallissa  Kimi Räikkösen  tilalla ajavaan  Heikki Kovalaiseen.  Kovalainen on paljon vartijana Lotus –tallille valmistajien MM-pisteissä. Lotus –tallilla on vielä pienoiset mahdollisuudet yltää kolmanneksi ja suurille rahoille. Heikki Kovalaisen kokemus lienee vaikuttanut siihen, että hän sivuutti Lotus –tallin vara- ja testikuljettaja Davide Valsecchin.

Red Bull –talli on jo varmistanut valmistajien maailmanmestaruuden Sebastian Vettelin kuljettajien maailmanmestaruuden lisäksi.  Mercedes ja Ferrari –tallit ovat Lotus –tallia sen verran edellä, että sekä Heikki Kovalaisen ja  Romain Grosjeanin on onnistuttava todella hyvin  kahdessa jäljellä olevassa kilpailussa. Tässä vaiheessa tuntuu, ettei Lotus –talli taida saada kurottua Mercedes ja Ferrari –tallien etumatkaa kiinni.

Jos Heikki Kovalainen onnistuu antamaan hyvät näytöt USA:n ja Brasilian osakilpailuissa, tiedä vaikka hänet palkattaisiin ensi kauden toiseksi kuljettajaksi Lotus –talliin. Vaikka tiedetään, että Kovalainen on käynyt neuvotteluja nykyisen Caterham -tallinsa kanssa ensi kaudesta, mitään ei ole vielä lopullisesti sovittu.  Kovalainenhan oli jo Lotus –tallin kuljettajana kausilla 2010 - 2011. Kummallakaan kaudella Kovalainen ei yltänyt pisteille. Tosin Lotus –tallin autokaan ei ollut sen veroinen, miksi se saatiin kehitettyä viime ja tälle kaudelle Räikkösen tultua tallin kuljettajaksi.

Tänään  ajatetaan kahdet harjoitukset, huomenna kolmannet ja aika-ajot sekä sunnuntaina varsinainen kilpailu

UNITED STATES GRAND PRIX

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Toivotan kovasti onnea Kovalaiselle. Hänkin on suosikkini. Tuntuu nyt sille, että F1 sarjassa juonitellaan ja laskelmoidaan. Niin varmasti on aina ennekin tehty. Pisteillä tulee rahaa talleille, mutta onko Ferrari kyllin hyvä auto edes ensi vuonna? Auttaako Räikkösen siirtyminen Ferraria? Pikkuisen tulevaisuus arveluttaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Lotus-talli ajattaa niitä kuskeja, jotka tuovat eniten rahaa talliin. Ei kai Kovalainen ilmaiseksi aja, kuten Kimi pruukasi tehdä?

Räikkönen menestyy Ferrarilla, koska tuntee tallin ja auton entuudestaan, eli osaa neuvoa, kun on kierrellyt muutakin kuin tahkoa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kovalainen ei kerkeä antamaan näyttöjä ainakaan tuloksen puolesta, koska autoon "sovittautuminen" kestää viikkoja. Säätöjen etsimiseen menee satoja tunteja+ siihen sitten kisakohtaiset säädöt.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Melko hyvinhän meni jo aika-ajo. Toivottavasti pääsee hyville pistesijoile varsinaisessa kisassa. Bottaskin pärjäsi paremmin kuin koskaan. On meillä jännittämistä tänään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ensimmäiset vapaat harjoitukset päättyivät juuri. Harjoitukset jäivät käytännössä runsaan 30 minuutin mittaiseksi 1,5 tunnin sijasta. Alussa vaivasi sankka sumu ja harjoitukset päästiin aloittamaan myöhässä. Sitten harjoitukset keskeytettiin, koska paikalla ei ollut sääntöjen vaatimaa lääkärihelikopteria. Tuo oli järjestäjien paha moka, koska sääntö on helikopterin paikallaolosta ehdoton.

Valtteri Bottas ajoi kauden parhaimmat harjoitusajonsa sijoittuen hienosti kolmanneksi. Nopein oli Ferrarin Fernando Alonso. Lotuksen kuljettajista Romain Grosjean oli sijalla 11 ja Heikki Kovalainen ammatimiehen ottein jo sijalla 13.

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

Heikki itse sanoi, ettei neuvotteluja Lotuksen kaa ole käyty. Totuudenmukaista sinänsä, koska Heikki tarvitsisi sponsorirahaa ja sitä hänellä ei ole.

Toki jos pari voittoo ottaa ni joutuu Lotuskin jo asiaa miettimään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Williams -tallilta lähtöpassit saanut Pastor Maldonado lienee vahvin ehdokas Lotus -talliin , koska hän pystyy tuomaan talliin ison kasan maansa, Venezuelan, "öljyrahaa".

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tästä MTV Sportin linkistä näet kaikki USA:n osakilpailun tulokset.
http://www.mtv.fi/f1tulospalvelu/

Toisissa vapaissa harjoituksissa Heikki Kovalainen paransi rutkasti peräti sijalle 5.ja hallitsi autoa hyvin. Kovalainen oli toisissa vapaissa harjoituksissa tallikaveriaan parempi.Nopein oli Sebastian Vettel. Valtteri Bottas ajoi sijalle 16. Kovalaisen varsinaisen tallin kuljettajat löytyvät häntäpäästä.

Eiköhön kv-lehdistö hehkuta Kovalaista

http://www.autosport.com/f1/

http://www.bbc.co.uk/sport/0/formula1/

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kolmannet harjoitukset päättyivät juuri:

1) Vettel
5) Grosjean
9) Bottas
13) Kovalainen

Aika-ajot alkavat parin tunnin kuluttua

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Aika-ajot päättyivät juuri

1) Vettel
2) Webber
3) Grosjean
8) Kovalainen
9) Bottas

Valtteri Bottas ajoi ylivoimaisesti kauden parhaimmat harjoitus- ja aika-ajot. Hän oli ensimmäisen osion nopein. Samaan aikaan hänen tallikaverinsa Maldonado putosi pois 1. osion jälkeen.

Heikki Kovalaisen suoritus on myös erinomainen. Tällä kaudella siis kaksi suomalaista selvisi ensimmäistä kertaa kolmanteen aika-ajo-osioon.

Red Bullin ajokit kulkivat sitä vauhtia, ettei heitä taideta huomenna voittaa

BBC
http://www.bbc.co.uk/sport/0/formula1/24966489

Matti Siikala

Toisen autolla on helppo ajaa.
Sitten kun sen itse säätää, se hidastuu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Varmasti noinkin, mutta Kovalaisen vuosien kokemus oli eduksi säätää autoa hänen ajoonsa sopivaksi.

Hannu Rytilä

Näin voi käydä. Kimi on kunkku mutta Heikki on ammattikuski myös.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Näin on. Onhan se erikoista, että Kovalainen on Caterhamin vara- ja testikuljettajana ollut koko kauden ja, nyt ajaa toisella autolla kärkipään vauhtia. Nämä rahalla ostetut kuljettajapaikat ovat (esim. Maldonado Williams -tallissa ja Caterhamin varsinaiset kuljettajat) ovat taidoiltaan usein heikompia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kauden kahdeksastoista formula F1 USA:n osakilpailu

Päivän kilpailu päättyi jo kahdennentoista kerran tällä kaudella maailmanmestaruuden jo varmistaneen Sebastian Vettelin ylivoimaiseen voittoon. Seuraaville palkintosijoille ajoivat Romain Grosjean ja Mark Webber

Suomalaisille viikonvaihteen F1 kilpailu tarjosi paljon mielenkiintoa. Ensinnäkin, miten Heikki Kovalaisen suoriutuu Kimi Räikkösen korvaajana Lotus –tallissa. Toinen mielenkiinnon kohde nousi aika-ajojen perusteella Valtteri Bottaksen kilpailusuoritukseen. Valtteri Bottas ajoi sijalle 8. ja Williams - tallille kauden ensimmäiset omat MM-pisteet.

Heikki Kovalaisen lähtö ei onnistunut ja hän putosi heti kaksi sijaa ja melkein heti kohta lisää kaksi sijaa. Epäonni vaivasi myöhemmin, kun Kovalainen joutui kierroksella 32 tulemaan varikolle vaihdattamaan auton etusiiven. Tämä pudotti ratkaisevasti Kovalaisen pistesijojen ulkopuolelle sijalle 14.

Kuljettajien MM-pisteissä kauden maailmanmestarin Sebastian Vettelin jälkeen Fernando Alonso säilytti toisen tilan ja tulee säilyttämään sen myös kauden viimeisen osakilpailun jälkeenkin . Kolmas sija ratkeaa Lewis Hamiltonin ja Mark Webberin välillä vasta viimeisessä osakilpailussa. Hamilton nousi nyt pisteissä kolmanneksi. Kimi Räikkösen MM-sijoitus tullee olemaan viides, vaikka häneltä jää kaksi viimeistä osakilpailua selkäleikkauksen johdosta väliin. Sijoitus tulee olemaan kuitenkin parempi kuin tallikaveri Romain Grosjeanin.

Tallien välisessä MM-pistetilanteessa Lotus- talli tavoitti hiukan Mercedes –ja Ferrari –tallien etumatkaa. Ratkaisu toisesta ja kolmannesta tilasta jää noiden kolmen tallin välillä sekin viimeisen osakilpailuun. Red Bull -talli juhlii tässäkin maailmanmestaruutta. Jos Lotus –talli nousee kolmen parhaan joukkoon, tietää se tallille miljoonaluokan bonuslisätulot.

Lotuksen tallipäällikkö Eric Boullier ei eilen MTV Sportin haastattelussa sulkenut Heikki Kovalaisen tallipaikkaa pois laskuista, mutta asian ratkaise tallin taloustilanne jatkossa. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että rahaa tallille tuova kuljettaja on Lotuksen valinta ja se ei näillä näkymin olisi Kovalainen. Se on selvää, että tuskin Kovalainen on enää Caterhamin vara- ja testikuljettajana ensi kaudella. Valtteri Bottaksen tallipaikka Williams -talliin ensi kaudeksi on selvä samoin kuin Kimi Räikkösen siirtyminen Ferrari –talliin. Monissa talleissa ovat ensi kauden kuljettajapäätökset vielä auki.

Ensi sunnuntain Brasilian osakilpailun blogin yhteydessä teen pientä yhteenvetoa koko F1 –kaudesta.

USA:n osakilpailun tulokset (tulokset päivittyy myöhemmin)
http://www.formula1.com/results/season/2013/911/

Kuljettajien välinen MM-pistetilanne
http://en.wikipedia.org/wiki/2013_Formula_One_seas...

Tallien välinen MM-pistetilanne
http://www.formula1.com/results/team/

Seuraava ja samalla kauden viimeinen osakilpailu, Brasilian osakilpailu 24.11.2013
http://www.formula1.com/races/in_detail/brazil_912...