SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Huippuyleisurheilun dopingkäryt järisyttävät urheilevaa maailmaa

 

Eilinen päivä oli  yleisurheilulle  katastrofaalinen dopingpäivä suoraan maailman huipulta.

Tässä oli uutisoitu touko-kesäkuussa  Turkin yleisurheilun laajasta dopingskandaalista. Kiinnijääneiden joukossa  oli mm. viime vuoden Lontoon olympia- ja Helsingin EM-kisojen naist6en 1 500 metrin voittaja  Asli Cakir. Herää kysymys jääkö Turkin urheilijoita kiinni eilen päättyneissä Tampereen nuorten EM -kisoista.

Eilen uutisoitiin , että yhdysvaltalainen kauden 100 m:n tilastokärki  pikajuoksija Tyson Gay on kärynnyt dopingista. Hän  voitti mm. 2007 Osakan MM-kisoissa kolme maailmanmestaruutta. Tyson Gay antoi jo toukokuussa positiivisen doping –näytteen. Miksi hänen annettiin kilpailla kesäkuussa esim. USA:n mestaruuskisoissa ja Timanttiliigan kisoissa vielä heinäkuussa (Lausenne). Yleisurheilun dopingkärylista on USA:lla pitkä. Muistan takavuosikymeniltä, että kv-urheilupiireissä puhuttiin USA:n kansallisen liiton jättävän ilmoittamatta kiinnijääneitä (mm. ennen vuoden 1988 olympiakisoja).

Tuskin oli ehditty lukea edellistä uutista, kun dopinguutisten lista sai jatkoa Jamakaista. Ensin uutisoitiin usean jamakalaisen  yleisurheilijan  jääneen kiinni dopingista. Pian levisi maailmalla uutinen, että Tyson Gay sai seuraa mm. pikaviestin olympiavoittaja  Asafa Powelista. Aiemmin keväällä oli  kaksien olympiakisojen jamakalainen kultamitalivoittaja Veronica Campbell-Brown  jäänyt kiinni dopingista. Jamaikan tai Jamaikassa syntyneiden  pikajuoksijoiden dopinglista on jo pitkä tältä ja aikaisemmilta vuosilta. Kohta puuttuu enää yksi nimi vain Jamakain kiinnijääneistä.

Tilanne on ennen Moskovan MM-kisoja kiusallinen IAAF:lle.  Mitä kaikkea tässä ehtii vielä tapahtua dopingrintamalla ennen MM-kisoja ja niiden jälkeen.

Ilman kommentoijan   tunnistettavaa omaa  kuvaa kirjoitetut kommentit poistetaan 

 

Category:Sportspeople in doping cases by nationality

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sydneyn vuoden 2000 olympiakisojen moninkertaisen olympiavoittajan Marion Jonesin tapaus on huippu-urheilun tragediaa. Tunnustettuaan dopingin käytön hän kärsi vielä asiasta vankeustuomion.
http://en.wikipedia.org/wiki/Marion_Jones

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Nuoruudessani painonnostokaverini douppasi itsensä kuoliaaksi. Hän ohitti hetkessä alle 75 kg poikien sarjassa oman tasoni. Molemmat olimme siihen aikaan sellaisia 350 kg:n yhteistuloksen tekijöitä kaurapuurolla ja äidin ternimaitoräiskäleillä. Väärin nostettiin, ja Jouni K. huusi meidät maanrakoon. Seppo kuoli odottamattomasti.
Annetaan lääketieteelle uusi ase doupata niitä urheijoita, jotka sitä haluavat avoimesti, mutta kontrolloidusti. Vastuulliset lääkärit kertovat, mitä he syöttivät, juottivat tai pistivät. Tuloksia verrataan vertailuryhmässä ilman dopingia. Palkkiot jaetaan kahteen ryhmään sopivalla suhdeluvulla, jossa ei-doupatut saavat 2 x suuremman osuuden kuin doupatut.

PS. Olin seuraamassa Lahdessa paikan päällä hiihdon katastrofia hyvin läheltä. Se siitä sitten seuraa valheineen.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Kun katseli Lontoon olympialaisten tuloslistaa 100 m finaalin jälkeen ja kaikki taisivat juosta alle 10 sekunnin ajan, niin kyllä sen tiesi, millä puurolla noi ajat tehtiin.

Operaatio Puerton oikeuskäsittelyssäkin tuomari päätti suojella douppareita, kun määräsi todistusaineistona olleet veripussit tuhottavaksi. Fuentes on itse kommentoinut juttua, että jos hän kertoisi kaiken, niin Espanjalta vietäisiin futiksen MM-kulta.

Laji kuin laji, niin aineita käytetään, jos kiinnijäämisriski on pieni.