SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Suomen yleisurheilun tason nostaminen vaatii vuosien työn

Juhannusviikonvaihteessa on kilpailtu taas  vuosittaista  joukkueiden  Eurooppa cuppia, jota nykyisen kutsutaan  joukkuemestaruuskisaksi ( European Athletics Team Championships) . Kilpailu on jaettu kunkin maan menestyksen ja tason mukaan  erisarjoiksi. Maanosan parhaat maajoukkueet kilpailivat tänä vuonna  superliigassa Gatesheadissa, jossa maiden järjestykseksi tuli Venäjä, Saksa ja Iso-Britannia. Suomen menestys ja taso riittää tällä hetkellä sarjatasoa alempaan  1. divisioonaan, joka kilpailu käytiin Dublinissa (lopulliset tulokset päivittyvät myöhemmin). Sarjatasoja  on vielä 2. ja 3. divisioonat, joissa on käyty myös omat kilpailunsa.

Suomen maajoukkueeseen ei  kaikkien lajien parhaita syystä   tai toisesta (loukkaantumiset, tulosnäyttö oli vielä antamatta jne) saatu Dubliniin mukaan. Nimittäin samaan aikaan kotimaan juhannuskisoissa tehtiin muutamissa lajeissa kärkituloksia. Mutta se ei riitä millään muotoa perusteluksi  sille, minkä vuoksi Suomi kuuluu tällä hetkellä  1. divisioonaan  keskikastiin (sijoitus  Dublinissa 6:s). Tosin eipä paljon olisi Suomelta vaadittu parempaa tasoa yltääkseen 3. parhaan joukkoon ja samalla ensi  vuodeksi superliigaan. Ruotsi nousi toisella sijallaan Tsekin jälkeen ennen Hollantia superliigaan saavuttamatta yhtään lajivoittoa, kun taas Suomi saavutti niitä neljä (miesten pituus ja 3 000 m sekä naisten  3000 m esteet  ja keihäs). Ensi vuonna kilpaillaan Zürichissä  Euroopan mestaruuksista, jossa uskon Suomen parempaan menestykseen kuin viime vuoden Helsingin EM-kisoissa.

Tällä hetkellä  Euroopan ja maailman tilastojen kärkipaikoilta ei löydy suomalaisia kuin miesten keihäänheitossa.  Tero Pitkämäen  kauden kärkitulos  on tällä hetkellä samalla maailman ja Euroopan  tilaston kärkitulos. Miesten pituushypyssä Eero Haapalan tämän hetkinen kärkitulos riittää maailman tilastossa sijalle 67 ja Euroopan tilastossa sijalle 30.  Muissa lajeissa naisten ja miesten osalta ollaan kaukana kärkituloksista

Kun vertaa  tämän hetkisiä Suomen  kauden kärkituloksia  kultaiselle  vuosikymmenelle 1970-luvulle, Suomen taso on kauttaaltaan laskenut etenkin miesten osalta  juoksulajeissa ja monissa kenttälajeissa. Miesten maajoukkue 1970-luvun loistovuosien tulostasolla  kilpailisi tälläkin hetkellä superliigassa.

Yleisurheilun tason nostaminen (niin kuin monen muunkin lajin)  vaatii nykyistä enemmän eri urheilulajien yhteistyötä  ja pitkäjänteistä vuosikausien panostamista urheilijan henkilökohtaiseen valmennustyöhön.  Luotan  siihen, että Olympiakomiteassa ja  SUL:ssa tehdään pitkäjänteistä  työtä Suomen yleisurheilun ja monen muunkin lajin  hyväksi. Tämä blogi ei ole kritiikkiä Suomen yleisurheilua kohtaan, vaan realistinen arvio siitä, mihin Suomen yleisurheilu sijoittuu tällä hetkellä maailmalla ja Euroopassa.  Me, jotka muistamme ja myötäelimme 1970-luvun yleisurheilumme  kultaiset hetket, unohdamme helposti yleisurheilun nousun Afrikan maissa ja monissa muissakin maissa.

Yleisurheilu on ollut ylivoimaisesti Suomen menestynein laji kesäolympiakisoissa. Vuodesta 1983 alkaen on järjestetty yleisurheilussa myös MM-kisoja. Mitalitilastossa Suomi löytyy ennen Moskovan elokuun MM-kisoja  sijalta  21.  Euroopan mestaruuskilpailujen mitalitilastossa Suomi sijoittuu sijalle 9.  Suomen yleisurheilulla ovat kunniakkaat perinteet.  Yleisurheilumme velvoittavien perinteiden puolesta pitää toimia myös Helsingin Olympiastadionin peruskorjauksen yhteydessä. Urheilu- ja kulttuuriministerin moukkamaiset lausunnot jääkööt  hänen sivistymättömyyden piikkiin (Olympiakisat ja muita arvokisoja Stadionilla 1952 - 2012).

IAAF Top List 2013

2013 USA Outdoor Track & Field Championships

Ilman kirjoittajan omaa kuvaa kirjoitetut kommentit poistetaan

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.