SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Suomen maastohiihto ja mäenlasku ratkaisujen edessä

  • Suomen maastohiihto ja mäenlasku ratkaisujen  edessä

 

Kansallista maastohiihtokautta on vielä jäljellä ensi viikonvaihteessa SM-hiihdot Kontiolahdella ja siitä viikon päästä Suomen cupin finaalit Rukalla.

Kuluneesta kaudesta muodostui kansainvälisellä tasolla maastohiihdolle ja mäenlaskulle sekä yhdistetylle ehkä kautta aikain yksi heikoimmista. Val  di Fiemmen MM-hiihdoista oli tuliaisena yksi pronssimitali ja muutama pistesija. Eri lajien maailmancupeissa naisten hiihtoa lukuun ottamatta sijoitukset ovat suoraan sanoen surkeita (maastohiihto: miehet, naiset  ja mäenlasku: miehet, naiset  sekä  yhdistetty: miehet).

Myönteistä järjestötasolla sentään tapahtui, kun Finnjumping ry  ja Maastohiihto ry päättävät sulautua takaisin Suomen Hiihtoliitto ry:hyn. Alunperinkin hiihtourheilua seuraavana penkkiurheilijana erillisten yhdistysten perustaminen oudoksutti sisäisen yhteistyön ja kustannusten hallinnan näkökulmasta. Mutta hyvä näin, että maastohiihto, mäenlasku ja yhdistetty ovat ensi kaudella suoraan SHL:n sisällä.

Mitä sitten Suomen hiihtokansa odottaa päätöksiä ja valintoja.  En ole sen kummemmin asiantuntija kuin kukaan muukaan. Asiat ovat talven aikana tulleet esille  jo ao. organisaatioissa ja jäsenseuroissa. Maastohiihdon osalta on puhuttu kauden aikana lajipäällikön tehtävästä, joka on nyt Magnar Dalenin päävalmentajakaudella puuttunut. Dalenin pesti kestää ensi kauden 2014 loppuun, joten päävalmentajan valinta on edessä vuoden kuluttua. Ulkopuolista seuraajaa on hiukan ihmetyttänyt Dalenin henkilöstöjohtamistaidot. En nyt tarkoita päävalmentajan urheilijavalintoja sinänsä. Suuret odotukset lajipäällikön suhteen ovat tiivis koordinaatio ja yhteydenpito urheilijoiden henkilökohtaisten valmentajien kanssa.

Mäenlaskun osalta on edessä päävalmentajan vaihdos. Niin paljon kuin itsekin arvostan Pekka Niemelän osaamista, on hänen siirryttyä muihin tehtäviin Hiihtoliiton organisaatiossa. Julkisuudessa on esillä ollut Kari Ylianttilan valinta uudeksi päävalmentajaksi. Toivottavasti tuo uutisotsikko ei viesti kovin voimakkaasta valtapelistä. Lajin parissa toimivat ovat kauden aikana monta kertaa todenneet, että mäenlasku kaipaa tiiviimpää koordinaatiota seurojen ja henkilökohtaisen valmentajien kesken. Yhdistetyn osalta Petter Kukkonen jatkaa päävalmentajana.

Suomen Hiihtoliiton puheenjohtajan paikka on katkolla, kun nykyisen puheenjohtaja vuorineuvos Matti Sundbergin määräaikainen kausi päättyy. Valinnan tekee 40 -jäseninen liittovaltuusto.  Finnjumpingin puheenjohtaja   Jukka-Pekka Vuori  on haastamassa Sundbergin puheenjohtajavaalissa. Vuorineuvos Sundberg  on  Lahden vuoden 2017 MM-hiihtojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja. Kisojen saamisessa Lahteen  vuodeksi 2017, ei Sundbergin ansiot ole vähäiset. Toivottavasti puheenjohtajavaali ei kiehu yli. Hiihtoliitto kaipaa talouden  vahvistusta ja uusia sponsoreita. Sisäinen valtataistelu ei  sitä edistä.

P.s. Suomen hiihtourheilu ei jäänyt ilman maailmancupin voittoa, sillä Janne Korpi voitti toistamiseen  lumilautailun freestyle-lajien kokonaiskilpailun.

Ilman kirjoittajan omaa kuvaa kirjoitetut kommentit poistetaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Mäkihyppääminen on nyt aika totisen paikan edessä, mutta voisiko hyppäämistä kehittää niin että hyppääjä olisi varsin lihava tai hyppypuvun taskussa olisi vaikka parikymmentä kiloa lyijykuulia. Painava hyppääjä näetsen kai sinkoutuu kevyttä pidemmälle?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onhan tätä mäenlaskua lajina enemmän tai vähemmän kehitetty onnistuneesti. On tullut v-tyyliä, on tullut hyppyhaalarin kaikenlaista vekslaamista, on tullut suksien pituuden kanssa myös senttimetripeliä, on tullut tämä varsin kyseenalainen lähtöpuomi- ja tyylikompensaatiopistejärjestelmä jne.

Miksei tuollainenkin kehityssuunta ole mahdollista, tosin hyppääjät pitäisi punnita ennen hyppäämistä. Hyppääjän turvallisuuden kanssa olisi tosin vaarallista, jos painoineeen heittää kuperkeikkaa.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Kun ihminen laskee mäkeä, saako ihmisellä olla a) ruutupaperi b) taskulaskin. Jos ei saa olla, niin kuinka laskija voi laskea hyppynsä jälkikäteen?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #3

Epätieteellinen vastaus: hypyn pituuden mittaus tapahtuu elektroonisesti ja tietokone laskee pituuspisteet + tuomareiden antamat tyylipisteet (huonoin ja paras pois) ja sitten nämä oikaisut lähtölavan mahdollisesta muutoksesta ja tuulikompsensaatiosta. Mutta tässä kävi Val di Fiemmen kisajärjestäjille joukkuemäen pisteissä köpelösti. Heti kilpailun jälkeen Norja oli tulosluettelossa hopeatilalla, mutta putosi tarkistuslaskennassa neljänneksi, kun lähtölavaa ei kuitenkaan muutettu A Bardalin hypyssä, vaikka joku syötti niin tietokoneelle.

Kauden erikoisuus sattui Sapporossa isäntämaan Daiki Itolle, kun hän luiskahti
puomilta ennen aikojaan
http://video.eurosport.se/backhoppning/kanar-handl...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kontiolahden SM-hiihtojen 1. päivä

Tänään hiihdettiin naisten ja miesten sprinttiviestit. Vieremän Koitto naisten ja Jämsänkosken Ilves miesten viestin mestareiksi.

Naisten viesti
http://www.biathlon-kontiolahti.fi/smhiihdot2013/d...

Miesten viesti
http://www.biathlon-kontiolahti.fi/smhiihdot2013/d...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kontiolahden SM-hiihtojen 2. päivä

Tänään hiihdettiin naisten ja miesten viestit. Vieremän Koitto naisten ja Vuokatti Ski Team miesten viestin mestareiksi.

Naisten viesti oli upeaa katsottavaa ja etenkin Vieremän joukkueen ankkurin Kerttu Niskasen upea hiihto. Miesten viestissä Vuokatin joukkue hallitsi viesti ensimmäisestä vaihdosta maaliin saakka.

Upeat ovat Höytäisen järvimaiset. Tutut jo varusmiesajalta. Syksyiset Höytiäisen aallot tuli koettua vesistöharjoituksessa sanan varsinaisessa merkityksessä.

Naisten viesti
http://www.biathlon-kontiolahti.fi/smhiihdot2013/d...

Miesten viesti
http://www.biathlon-kontiolahti.fi/smhiihdot2013/d...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kontiolahden SM-hiihtojen 3. päivä

Tänään hiihdettiin naisten 30 km ja miesten 50 km. Kerttu Niskanen otti näissä kisoissa triplan eli joka matkalla mestaruuden, voittaessaan 30 km. Ville Nousiainen puolestaan otti toisen henkilökohtaisen matkamestaruuden tänä vuonna voittaessaan nyt 50 km.

Naisten 30 km
http://www.biathlon-kontiolahti.fi/smhiihdot2013/d...

Miesten 50 km
http://www.biathlon-kontiolahti.fi/smhiihdot2013/d...

Kerrassaan loistosää suosi joka päivä Kontiolahden SM-hiihtoja upeissa Höytiäisen rantamaisemissa ja Jaamankankaan maastossa.

--------------
Kansallinen hiihtokausi jatkuu viikon päästä Rukalla Suomen cupin finaalin merkeissä.