SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Suomi mitaliodotuksin hiihdon MM-kisoihin; dopingväittelyä naapurimaissa

 

Italia on politiikan ja hiihtourheilun keskipisteenä. Ensi viikonvaihteessa ovat maassa parlamenttivaalit ja pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat käynnistyvät  keskiviikkona Val di Fiemmessä.

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisojen historia alkaa vuodesta 1925, jolloin Tsekin  Janskea Laznessa pidettiin ensimmäiset MM-kisat. Eniten MM-kisoja on pidetty Suomessa ja Lahdessa, kuusi kertaa. Lahdelle vuodeksi 2017 myönnetyt MM-kisat ovat jo siten seitsemännet.  Ennen Lahden kisoja, vuonna 2015 kisat pidetään Ruotsin Falunissa.

Ei ole yllätys, mikä maa on MM-kisojen menestynein maa. Se on Norja. Suomi on mitalitaulukossa toisena  selvästi ennen kolmantena olevaa Ruotsia. Lajeittain mitalivoittajat selviävät seuraavista linkeistä; miesten hiihto,  naisten hiihto,  yhdistetty ja mäenlasku.

Ketkä käyvät ennakkokaavailujen mukaan Val di Fiemmen MM-kisoissa voittotaistelua. Hahmotan asian näin:

-miesten hiihto Petter jr Northug   vastaan Dario Cologna vastaan muut MC- kärkinimet

-naisten hiihto Marit Bjørgen  vastaan Justyna Kowalczyk   vastaan muut MC- kärkinimet

-yhdistetty Jason Lamy-Chappuis   vastaan muut MC-kärkinimet

-miesten mäenlasku   Gregor Schlierenzauer  vastaan muut MC- kärkinimet

-naisten mäenlasku Sara Takanashi   vastaan muut MC-kärkinimet

Entä Suomen joukkueen menestys.  Suurimmat  mitalitoiveet ovat naisten  viesteissä (sprinttiviesti ja  normaali 4x5 km:n viesti). Yksilöhiihdoissa suurimmat mitalimahdollisuudet ovat naisten sprintissä (Malvalehto ja Kyllönen) ja 30 km:llä  (Saarinen, Lähteenmäki tai Kyllönen).

Miesten puolella nousee esiin vain yksi suomalainen, Matti Heikkinen. Eilinen hiihto Davosissa osoitti, että Heikkinen on maailmankärjen vauhdissa. Heikkisen päämatkat ovat yhdistelmähiihto ja vapaan tyylin 15 km. Matti Heikkinen on edellisten vuoden 2011 Oslon MM-kisojen 15 km:n maailmanmestari  ja vuoden 2009  Liberecin MM-kisojen saman matkan pronssimitalimies.

Yhdistetyssä ja mäenlaskussa Suomen taso on tällä hetkellä kaukana maailman kärjestä. Vaatimaton tavoite on jonkun urheilijan pääsy 30 parhaan joukkoon.

MM-hiihtojen yhteydessä ei voi välttyä puhumasta dopingista. Lahden vuoden 2001 Suomelle surullisten MM-kisojen jälkeen näin on tehty jokaisissa arvokisoissa ja valitettavasti Suomi on ollut esimerkkinä. ” Sinivalkoinen valhe”  dokumenttielokuvaa on levitetty moniin maihin ja se on herättänyt puolesta ja vastaan mielipiteitä. Norjan tullilaitoksen mukaan  myös Norjaan tulvii dopingaineita, joten Norjan hiihdon päävalmentajan hermostuminen kääntyy häntä itseään vastaan.  

Viime viikolla tunnettu dopingasiantuntija professori Bengt Saltin piti varmana  Ruotsin SVT:n haastattelussa, että Val di Fiemmen kisoissa on mukana ”fuskareita”. Epolle ei ole olemassa riittävän tarkkaa testiä, Saltin väitti tuossa  haastattelussa. Minusta on ollut suuri edistysaskel, että näytteitä voidaan nyt tutkia vuosia taaksepäin eli vaikka vuonna 2021 voidaan tutkia uudestaan  tämän vuoden Val fi Fiemmen MM-kisojen näytteet.

Tämän hetken huippu-urheilijan kannalta dopingvalvonta on monitahoinen ja jopa raadollinen. Yhtäältä on oltava valmis valvontaan periaatteessa 24 h missä tahansa, milloin tahansa. Toisaalta yksin enää ei voi hallita asioita, mikä on sallittua ja, mikä on kiellettyä esim. oman terveydenhoidon kannalta. Myös oikeusturvakysymykset ovat  muodostuneet vaikeiksi hallita median puolella. Siksi on myös suuren yleisön ja penkkiurheilukansan  sekä median välillä itselleenkin tarpeellista pohtia urheiluetiikan ja oikeusturvan  näkökulmasta näitä asioita.  

Ilman kirjoittajan omaa kuvaa kirjoitetut kommentit poistetaan

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ylen sivulla on osuvasti piirroksella kuvattu suomalaiset MM-kisojen mitalistit.
http://yle.fi/urheilu/havuja_perkele_kirottu_sadas...

P.s. Takavuosina jaettiin myös talviolympiakisojen yhteydessä MM-mitalit-
--------------
Norja odottaa rohmuavansa eniten maailmanmestaruuksia + muut mitalit päälle
http://www.nrk.no/sport/_-norge-tar-ni-gull-i-ski-...

P.s. Jos kaksi avainurheilijaa (Björgen ja Northug) sattuisi sairastumaan, niin jopa romahtaisi mitalimäärä.

Vrt. ampumahiihto (Berger ja Svendsen)
http://www.biathlonworld.com/en/events.html?EventI...

---------
Dopinguutisointia 21.02.2013 Ruotsissa ja Norjassa

Uusia paljastuksia tulossa ja tuon uutisen mukaan paljon konkreettisempia kuin suomalaisessa dokumenttielokuvassa. Ruotsin SVT -kanavan tutkivan journalismin ohjelma "Uppdrag Granskning" käsittelee ensi viikon keskiviikkona dopingin käyttöä hiihtourheilussa. Norjassa tunnutaan hermostuvan ohjelmasta.
http://www.svt.se/tv-tabla//2013-02-27/

Uutisointia Ruotsista
http://www.expressen.se/sport/langdskidor/josefsso...

Onhan toki käryjä takavuosina tullut venäläisille, itävaltalaisille ampumahiihdossa, Espanjan hiihtäjälle Salt Lake Citystä jne. Suomi on nostettu tikun nokkaan Lahden 2001 tapahtumien jälkeen monissa arvokisoissa ikäänkuin muissa maissa oltaisiin puhtaita. Nyt ei puhuta enää yksin Suomesta.

Suomen nykyisen maajoukkueen hiihtäjiä ei tule tuomita aikaisempien Suomen maajoukkuehiihtäjien käryistä. Mutta oikeus ja kohtuus on selvittää dopingin käyttöä myös muissakin maissa takavuosina.

----
Ja lisää uutisointia 21.02.2013 Norjassa

Norjan lehdet tuntuvat nyt jatkavan lähes joka päivä dopingkeskustelua ja
SVT:ssä ensi viikolla lähetettävästä ohjelmasta. Tuossa Aftenpostenin jutussa
viitataan, että tämä olisi suomalaisten kostoa.

http://sport.aftenposten.no/blogg/bertil_valderhau...

http://www.vg.no/sport/ski/vm/2013/artikkel.php?ar...

--------------
Aloitusblogissa mainittu professori Bengt Saltin on saanut aikaan jatkouutisointia. Saltinhan sanoi, ettei 10-15 vuotta sitten voinut voittaa ilman dopingia.

http://www.vg.no/sport/ski/vm/2013/artikkel.php?ar...

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/dahlies-...

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/darfor-k...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

MEDALS OF THE DAY 21.02.2013

CROSS COUNTRY
SP C Final

Ladies
1 BJOERGEN Marit NOR
2 INGEMARSDOTTER Ida SWE
3 FALLA Maiken Caspersen NOR

Men
1 KRIUKOV Nikita RUS
2 NORTHUG Petter jr. NOR
3 HARVEY Alex CAN

Voittajien nimet Marit Björgen ja Nikita Kriukov eivät yllätä.

Suomen hiihtäjien suksien voiteluvaikeuksista puhuttiin. Näytti siltä, että esim. Anne Kyllösen sukset eivät luistaneet. Suomen naisilta odotettiin enemmän. Parhaaksi jäi Mona-Lisa Malvalehdon sija 7. Miesten suoritukset vastasivat likimain odotuksia. Parhaaksi suomalaiseksi nousin yllättäen Toni Ketelä sijalla 8.

Justyna Kowalczyk kaatui finaalissa ja jäi kuudenneksi. Ruotsin Emil Jönsson ei yltänyt mitaleille. Liekkö hermostunut Northugin ottamasta ilmeisen harkitusta varaslähdöstä.

Tulokset kokonaisuudessaan
http://www.fis-ski.com/pdf/2013/CC/2682/2013CC2682...
http://www.fis-ski.com/pdf/2013/CC/2680/2013CC2680...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

MEDALS OF THE DAY 22.02.2013

SKI JUMPING
HS106
Ladies
1 HENDRICKSON Sarah USA
2 TAKANASHI Sara JPN
3 SEIFRIEDSBERGER Jacqueline AUT

NORDIC COMBINED
Gundersen NH HS106/10.0 K
Men
1 LAMY CHAPPUIS Jason FRA
2 STECHER Mario AUT
3 KIRCHEISEN Bjoern GER

Yhdistetyssä kävi niinkuin ennakoin aloitusblogissani. Ranskan Jason Lamy-Chappuis on erinomainen hiihtäjä ja taktikko samalla. Suomen nuoren Ilkka Herolan hiihto antoi viitteitä siitä, että hän on kehittymässä hyvään suuntaan kohti maailman kärkeä.

Naisten mäenlaskussa maailmancupin johtonainen Sara Takanashi jäi hopealle USA:n Sarah Hendricksonin voittaessa maailmanmestaruuden.
Komeita olivat monien kärkihyppääjien hypyt,yli 100 m. Suomen Julia Kykkänen yllätti mieluisasti nousemalla sijalle 10.

Päivän tulokset

http://www.fis-ski.com/pdf/2013/JP/3799/2013JP3799...

http://www.fis-ski.com/pdf/2013/NK/4139/2013NK4139...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

MEDALS OF THE DAY 23.02.2013

CROSS COUNTRY

Skiathlon C/F

Ladies
1 BJOERGEN Marit NOR
2 JOHAUG Therese NOR
3 WENG Heidi NOR

Men
1 COLOGNA Dario SUI
2 SUNDBY Martin Johnsrud NOR
3 ROETHE Sjur NOR

SKI JUMPING
HS106
Men
1 BARDAL Anders NOR
2 SCHLIERENZAUER Gregor AUT
3 PREVC Peter SLO

Kuten tuosta yllä olevasta FIS:n sivulta poimitusta päivän mitalit –luettelosta käy ilmi, tunturimaa Norja otti jaossa olleista 9:stä mitalista 6. Naisten yhdistelmähiihdon voittajan nimi Marit Björgen ei yllätä, mutta Norja nelosvoitto yllättää. Paras suomalainen löytyy vasta sijalta 8. Krista Lähteenmäki. Myöskään miesten matkan voittajan nimi Dario Cologna ei yllätä, mutta Petter Northugin jääminen mitalitta yllättää. Paras suomalainen Matti Heikkinen löytyy sijalta 17.

Päivän päätteeksi hypättiin normaalimäen kilpailu, jonka voitti Anders Bardal ennen Itävallan Gregor Schlierenzaueria. Suomalaisittain koettiin musta päivä, sillä kukaan ei selvinnyt toiselle kierroksella. Paras suomalainen Anssi Koivuranta löytyy kaikkien aikojen huonoimmalta suomalaissijoitukselta MM-kisojen historiasta, sijalta 39.

Päivän tulokset

http://www.fis-ski.com/pdf/2013/CC/2683/2013CC2683...
http://www.fis-ski.com/pdf/2013/CC/2684/2013CC2684...
http://www.fis-ski.com/pdf/2013/JP/3801/2013JP3801...

Huomenna ovat sprinttiviestit. Jos Suomi ei avaa huomenna mitalitiliä, jäljelle jää oikeastaan enää naisten viesti, jossa ovat realistiset mitalimahdollisuudet. Miesten vapaan tyylin 15 km ja naisten perinteisen tyylin 30 km ovat mitalimahdollisuuksien rajoissa. Hiihdon päävalmentaja Dalenin jatkosopimukseen viime vuonna suhtautuivat monet itse ml varauksella.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

MEDALS OF THE DAY 24.02.2013
CROSS COUNTRY

Team Sprint F

Ladies
1 UNITED STATES OF AMERICA USA
2 SWEDEN SWE
3 FINLAND FIN

Men
1 RUSSIA RUS
2 SWEDEN SWE
3 KAZAKHSTAN KAZ

NORDIC COMBINED
HS106/4x5 Km

Men
1 France FRA
2 Norway NOR
3 United States USA

SKI JUMPING
Mixed Team HS106

1 JAPAN JPN
2 AUSTRIA AUT
3 GERMANY GER

Suomelle pronssia naisten parisprintissä ! Riikka Sarasoja-Liljan valinta Krista Lähteenmäen joukkuekaveriksi oli oikea valinta. Parisprinttien suurin yllätys koettiin Norjan toimesta, kun maa ei selviytynyt miesten sprintissä edes loppukilpailuun ja jäi naisten parisprintissä mitalitta. Molemmissa kilpailussa nähtiin useita kaatumisia ja sauvan menetyksiä. Suomen miesten joukkue kompuroi Ranskan joukkueen kanssa ja eikä selvinnyt loppukilpailuun. USA:n voitto naisten puolella ei yllättänyt talven aikaisempien suoritusten perusteella. Venäjän voittoa miesten puolella pystyi jo ennakoimaan, kun Norja ei ollut mukana loppukilpailussa.

Yhdistetyn joukkuekisassa näytti jo muutamaa sataa metriä ennen maalia, että Norja vie voiton. Mutta maailmanmestari Jason Lamy-Chappuis Ranskan ankkurina ohitti viime metreillä Norjan ankkurin Magnus Moenin. Norja ehti jo hehkuttaa maailmanmestaruutta ennen aikojaan. Suomen nuori joukkue löytyy sijalta 8., joka on tyydyttävä suoritus.

Päivän päätteeksi pidetyssä sekajoukkuemäen joukkuekisassa Japani oli ykkönen. Norja jäi yllättäen kilpailussa mitalitta. Suomella ei ollut joukkuetta mukana.

Päivän tulokset

http://www.fis-ski.com/pdf/2013/CC/2685/2013CC2685...

http://www.fis-ski.com/pdf/2013/CC/2686/2013CC2686...

http://www.fis-ski.com/pdf/2013/NK/4140/2013NK4140...

http://www.fis-ski.com/pdf/2013/JP/3802/2013JP3802...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

MEDALS OF THE DAY 26.02.2013

CROSS COUNTRY

10 km F

Ladies
1 JOHAUG Therese NOR
2 BJOERGEN Marit NOR
3 TCHEKALEVA Yulia RUS

Norja jatkoi mitalien rohmuamista tänään naisten vapaan tyylin 10 km:llä.
Therese Johaug kukisti selvästi maanaisensa Marit Björgenin. Pronssille ylsi Venäjän nouseva tähti Yulia Tchekaleva. Suomalaiset hiihtivät kaikki 15 parhaan joukkoon parhaana Riitta-Lisa Roponen sijalla 8.

Roponen varmisti hiihdollaan myös osallistumisensa torstain viestiin. Ketkä muut kolme ovat, on hiukan kimuranttinen valinta. Kaisa Mäkäräisen sija 14 ei riitä näytöksi.

Päävalmentaja Magnar Dalen nimesi torstain viestiin seuraavan joukkueen hiihtojärjestyksessä: Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen, Riitta-Liisa Roponen ja Riikka Sarasoja-Lilja.

Ruotsin SVT:n lähetys alkoi ennen Ylen lähetystä ja tuli seurattua, mitä siellä puhutaan. Voi sitä satavarmaa asennetta, että Charlotte Kalla voittaa tai on ainakin mitaleilla. Ei Kallan vauhti riittänyt ja hän on sijalla 7. tulosluettelossa. Epäilempä, ettei Kalla ota enää näissä kisoissa mitalia. Ruotsi
joutuu taistelemaan viestissä mitaleista Norjan, Suomen, Saksan ja USA:n kanssa.

Puolan Justyna Kowalczyk ei osallistunut lainkaan kilpailuun, vaan keskittyy lauantain perinteisen tyylin 30 km:lle.

Tulokset
http://www.fis-ski.com/pdf/2013/CC/2687/2013CC2687...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

MEDALS OF THE DAY 27.02.2013

CROSS COUNTRY

15 km F
Men
1 NORTHUG Petter jr. NOR
2 OLSSON Johan SWE
3 GJERDALEN Tord Asle NOR

Tänään oli ohjelmassa miesten 15 km:n hiihto vapaalla tyylillä. Voittajan nimi ei yllätä, Norja Petter jr Northug. TV-kuvassa näytti, että Northug itki maalissa. Paineet taisivat purkautua. Ruotsin Johan Olsson antoi jo Davosin maailmancupin voitollaan viitteitä kunnostaan. Pronsille hiihtänyt Norjan Tord Asle Gjerdalen tuli varamiehen paikalta kisaan ja hiihti samalla ilmeisesti viestijoukkueeseen.

Matti Heikkinen löytyy sijalta 12. ja Lari Lehtonen sijalta 20 sekä Ville Nousiainen sijalta 26. Nämä hiihtänevät viestijoukkueessa täydennettynä Sami Jauhojärvellä.

Päivän tulokset
http://www.fis-ski.com/pdf/2013/CC/2688/2013CC2688...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

MEDALS OF THE DAY 28.02.2013

CROSS COUNTRY

Rel 4x5 km M
Ladies
1 NORWAY NOR
2 SWEDEN SWE
3 RUSSIA RUS

NORDIC COMBINED

Gundersen LH HS134/10.0 K
Men
1 FRENZEL Eric GER
2 GRUBER Bernhard AUT
3 LAMY CHAPPUIS Jason FRA

SKI JUMPING

HS134
Men
1 STOCH Kamil POL
2 PREVC Peter SLO
3 JACOBSEN Anders NOR

Naisten viestin voittajamaa Norja ei yllätä, eikä hopealle yltänyt Ruotsikaan.
Mutta se yllätti, ettei mitalikolmikosta löydy Suomea, vaan Venäjä. Jo avausosuudella Suomen viestinviejä Anne Kyllönen tunaroi Saksan hiihtäjän kanssa ja juuttui suksineen mainosaitaan.

Alunperin oli tavoitteena, että Suomi tulisi avausosuudella Norjan kanssa kärjessä vaihtoon, mutta olikin jäänyt Norja yli puoliminuutia. Ankkuriosuudella ei Riikka Sarasoja-Liljan voimat riittäneet, vaan hän joutui kolmannelta sijaltaan päästämään ohitseen Venäjän ja USA:n ankkurit, tuoden Suomen vasta viidentenä maaliin. Päävalmentaja Dalen voi katsoa peiliin. Krista Lähteenmäen tiputtaminen pois joukkuueesta, maksoi Suomelle mitalin.

Yhdistetyssä voittaja Eric Frenzel ei antanut mäkiosuuden johtopaikaltaan yllättää hyvänä hiihtäjänä takaa-ajajia, vaan voitti maailmanmestaruuden.
Itävallan Bernhard Gruber ja Ranskan Jason Lamy Chappuis ottivat muut mitalit.
Paras suomalainen nuori Ilkka Herola hiihti mäkiosuuden sijalta 26 jo maailmanhuippujen vauhtia ja nousi sijalle 22.

Päivän päätteeksi hypätystä suurmäen MM-kilpailusta muodostui Puolan Kamil Stochin juhlat. Slovenian Peter Prevc otti jo toisen henkilökohtaisen mitalin hopeatilallaan ennen Norjan Anders Jacobsenia.Suomalaisten sijoitukset ovat masentavaa luettavaa tulosluettelon viimeiseltä sivulta; Koivuranta sijalla 45, Larinto sijalla 47 sekä Asikainen sijalla 48. Näin surkeaa esitystä ei mäkihyppymme arvokisoissa tunne. On vaikea uskoa, että päävalmentaja Pekka Niemelä voisi jatkaa päävalmentajana tämän kauden jälkeen, vaikka hänellä tietotaitoa onkin. Suomen hyppääjiltä puuttuu nyt täysin itseluottamus, eikä sitä saada takaisin ilman päävalmentajan vaihdosta.

Päivän tulokset

http://www.fis-ski.com/pdf/2013/CC/2689/2013CC2689...
http://www.fis-ski.com/pdf/2013/NK/4141/2013NK4141...
http://www.fis-ski.com/pdf/2013/JP/3804/2013JP3804...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

MEDALS OF THE DAY 01.03.2013

CROSS COUNTRY

Rel 4x10 km M
Men
1 NORWAY NOR
2 SWEDEN SWE
3 RUSSIA RUS

Norja voitti näytöstyyliin miesten viestin. Ei ollut epäselvyyttä, kun ankkuriosuus alkoi. Ruotsi otti hopeaa ja Venäjä pronssia. Ankkuriosuus oli kyllä erikoisista erikoisin, jollaista en muista. Kuusi maata siinä melkein sunnuntaihiihtoa lönkytteli aina 9 km:n paikkeille saakka. Loppusuoralla ei kukaan mahtanut Petter jr Northugille. Suomi lähti sijalta 11. puolentoista minuutin takamatkalta ankkuriosuudelle, mutta nousi Matti Heikkisen loistavan hiihdon ansiosta sijalle 5 ainostaan vajaat 12 sekuntia voittajalle hävinneenä.
Heikkinen oli runsas kilometri ennen maalia jopa toisena. Sijoitus on sinänsä ihan hyvä, vaikkei mitalia tullutkaan.

Päivän tulokset
http://www.fis-ski.com/pdf/2013/CC/2690/2013CC2690...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

MEDALS OF THE DAY 02.03.2013

CROSS COUNTRY

30 km C Mst
Ladies
1 BJOERGEN Marit NOR
2 KOWALCZYK Justyna POL
3 JOHAUG Therese NOR

NORDIC COMBINED

Team Sprint HS134/2x7.5 K
Men
1 France FRA
2 Austria AUT
3 Germany GER

SKI JUMPING

Large Hill Team
Men
1 Austria
2 Germany
3 Poland

Naisten 30 km:n ratkaisu jäi loppusuoralle, jossa Norjan Marit Björgen kukisti Puolan Justyna Kowalczykin. Marit Björgen on MM-kisojen historian eniten kultamitaleja voittanut urheilija. Pronssia hiihti Therese Johaug. Suomen Kerttu Niskanen oli sijalla 7 ja heti seuraavana Anne Kyllönen sijalla 8. Aino-Kaisa Saarinen löytyy sijalta17. Krista Lähteenmäki keskeytti 25 km:n kohdalla.

Yhdistetyn sprinttiviesti oli Ranskan juhlaa ja teki maan ankkurista Jason Lamy Chappuisista yhdistetyn kuninkaan kolmella kultamitalilla. Itävalta sai prosnttia ja Saksa pronssia. Norjalle yhdistetyn kilpailut olivat pettymys näissä kisoissa. Varamiehinen Suomi löytyy sijalta 11.

Päivän päätteeksi hypätty suurmäen joukkuekilpailu päättyi Itävallan juhlaan.
FIS:n tulospalvelun mukaan Saksa nostettu hopealla ja Puola pronsille, vaikka Norjan piti ottaa hopeaa tv:ssä nähdyn mukaan? Edit: Pistelaskussa oli virhe Bardalin hypyssä, jolle luultiin lavaa lasketun, mutta sitä ei tapahtunut ja Norja sai virheellisesti liikaa hyvityspisteitä. Nämä tuulikompenmsaatiopisteet ml. lähtölavojen veivaukset tuovat minusta mäkikilpailuun outoja pistelaskutapoja. Norjassa asiaa revitellään suurilla otsikoilla.
http://www.vg.no/sport/ski/vm/2013/artikkel.php?ar...

Kilpailun unohtumattomin suoritus nähtiin toisen kierroksen toisten hyppääjien kierroksella. Itävallan Manuel Fettnerin suksi irtosi alastullessa. Hän pystyi taiteilemaan yhdellä suksella yli kaatumisviivan, jonka jälkeen hän vasta menetti tasapainonsa ja kaatui. Hyppyä ei katsottu kaatuneeksi ja on varmaa, että Fettner on tämän jälkeen Itävallan kansallissankari. Myös Thomas Morgenstern loukkasi polveaan alastullessa, mutta pystyi hallitsemaan hyppynsä kaatumatta. Suomi löytyy sijalta 11. Huomenna lisää Suomen mäkihypyn tilasta.

Päivän tulokset

http://www.fis-ski.com/pdf/2013/CC/2691/2013CC2691...

http://www.fis-ski.com/pdf/2013/NK/4142/2013NK4142...

http://www.fis-ski.com/pdf/2013/JP/3805/2013JP3805...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

MEDALS OF THE DAY 03.03.2013

CROSS COUNTRY

50 km C Mst
Men

Val di Fiemmen päätöspäivänä oli vuorossa miesten kuninkuusmatkan 50 km hiihto perinteisellä tyylillä ja massalähdöllä. Kilpailusta muodostui Ruotsin Johan Olssonin voitonjuhlat.

Olsson erkaantui yhdessä toiseksi sijoittuneen Sveitsin Dario Colognan kanssa muista. Myöhemmin Cologna kaatui laskussa ja sen jälkeen Olsson johti maaliin saakka. Spekuloida voi, miten olisi käynyt ilman Cologan kaatumista. Mutta se on turhaa, maailmanmestari oli hiihtäjä, joka ensimmäisenä ylitti maaliviivan ja hän oli Ruotsin Johan Olsson. Pronssille hiihti Kazaktanin Alexey Poltoranin.

Suomella ei ollut etukäteen mitaliodotuksia, pikemmin toivomus, että kaikki miehet jaksavat hiihtää maaliin. Ja kyllä he jaksoivat, Lari Lehtonen sijalle 22, Matti Heikkinen sijalle 25, Sami Jauhojärvi sijalle 30 ja Tero Similä sijalle 35.

Yhteenveto Suomen menestyksestä

Suomi sai yhden mitalin, pronssimitalin naisten parisprintissä. Se on ennakko-odotuksiin nähden pettymys.

Miesten mäenlasku meni surkeasti. Vaikea on uskoa, että nykyinen päävalmentaja saisi palautettua itseluottamusta maajoukkuehyppääjille. Yhdistetyssä nuori, vasta 17 -vuotias Ilkka Herola on suurlupaus, mutta hänen aikansa tulee vasta ehkä Lahden 2017 MM-kisoissa.
Maastohiihdossa Magnar Dalenin jatkaminen tehtävässä on riski Suomen hiihdolle. Näyttää siltä, että hänen henkilöjohtamistaitonsa eivät ole vaadittavalla taitotasolla.

Päivän tulokset
http://www.fis-ski.com/cms/impression_page.htm?pag...

MM-kisojen mitalitaulukko

http://www.fis-ski.com/pdf/2013/CC/2692/2013CC2692...
--------------
Tänään hiihdettiin maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina maailman suurin ja hienoin massahiihtotapahtuma perinteinen Vasaloppet. Ruotsin SVT:ssä oli varsinainen hiihtopäivä, sillä lähetys Vasaloppetista alkoi klo 8,30 Suomen aikaa ja siirtyi kilpailun ratkettua Val di Fiemmen miesten 50 km:n seurantaan.
http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasalo...

Vasaloppet kuuluu Worldloppet sarjaan, johon myös kotomaamme Finlandia –hiihtokin kuuluu. Vasaloppet hiihdettiin ensimmäisen kerran vuonna 1922. Ruotsissa tämä maaliskuun ensimmäinen sunnuntai on melkein kansallispäivään verrattava kansallinen suurtapahtuma ja osa Ruotsin historiaa. Vasa -hiihdon historia ulottuu aina 1500 -luvulle saakka.