SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Täyttä ymmärrystä vailla painin pudottaminen olympiakisoista

Tänään on uutisoitu Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) pyrkimyksestä poistaa paini kesäolympiakisojen lajiohjelmasta. Täytyy sanoa, että tässä ollaan urheilua vuosikymmeniä aktiivisesti seuranneena täyttä ymmärrystä vailla, mutta niin on minusta KOK:kin.

Paini ollut ollut nykyaikaisten  olympiakisojen ohjelmassa  aina Ateenan vuoden 1896 kisoista lähtien lukuun ottamatta vuoden 1900 Pariisin kisoja.  Tämä KOK:n pyrkimys, joka ei vielä ole lopullinen päätös, on täydellinen yllätys. Syitä tällaiseen pyrkimykseen en voi ymmärtää.

Mikä on ja ollut  Kansainvälisen painiliiton (Fila) rooli ja vaikutus asiaan ? Olisi kyllä hyvä kuulla KOK:n presidentti Jacques Roggen perustelut asialle. Onko kv. painiliitto poikennut jostain KOK:n toimintalinjasta.  Fila ilmoittaa nettisivullaan ryhtyvänsä kaikkiin toimenpiteisiin painin säilyttämiseksi kesäolympiakisojen ohjelmassa.  Ja minusta on syytäkin.

Paini on myös Suomelle ollut kesäolympiakisoissa menestyksellinen  laji.  Suomi on saavuttanut painissa  26 kulta-, 28 hopea-  ja  29 pronssimitalia  kesäolympiakisoissa  (virallisissa olympiakisoissa). Uskoakseni myös Suomen painiliitto antanee täyden tukensa Kansainväliselle painiliitolle painin säilyttämiseksi edelleen kesäolympiakisoissa.

Lopullinen ratkaisu painin säilyttämisestä tai poistamisesta olympiakisoissa  tehdään syksyllä.  Vuoden 2020 kesäolympiakisojen pitopaikka ratkaistaan  07.09.2013 Buenos Airesissa pidettävässä KOK:n kokouksessa. Kisoja hakevat Istanbul, Madrid ja Tokio.

IOC Executive Board

Ilman kirjoittajan omaa kuvaa kirjoitetut kommentit poistetaan

--------

Edit 13.02.2013

Jopa arvovaltainen Washington Post kehottaa Kansainvälistä olympiakomiteaa palaaman juurilleen.

Maailmalla KOK:n päätös on otettu järkytyksellä vastaan.

Huomionarvoista on, että päätösehdotus syntyi salaisessa lippuäänestyksessä. KOK:n presidentti Rogge ei äänestänyt lainkaan.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Paini kuuluu olennaisena osana perinteisiin olympialaisiin.

Jos ajatellaan, että olympialaiseen ideologiaan kuuluu puhdas ja rehti kamppailu, niin silloin lajivalikoimasta pitäisi poistaa maantiepyöräily (vaikka olenkin innokas maantiepyöräilyfani) ja painonnosto. Ei silti, että laittomia keinoja käytetään kyllä aivan riittävästi myös yleisurheilussa ja hiihdossakin.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Hellan lettas sentään, kohta olympialaiset ovat pelkkää jenkkipohjaista urheiluviihdettä. Toinen hieno laji, nykyaikainen viisottelu, meinasi myös aikoinaan pudota lajivalikoimasta.

Jos minä alkaisin pudottaa, lähtisin pudottelemaan dopinglajeja kuten miesten sadanmetrin juoksu ja painonnosto.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onhan näitä lajeja poistettu kesäolympiakisojen ohjelmasta
http://www.topendsports.com/events/discontinued/in...

croquet
motor boating
polo
tug-of-war
plunge for distance
underwater swimming
obstacle race for swimming
cricket
lacrosse
jeu de paume
racquets

P.s. Suomalaisena ehdotan suunnistusta kesäolympiakisojen ohjelmaan

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Ei tuo voi toteutua! Ei sitten mitenkään. Golfilla on varmaan satakertaa rahakkaammat sponsorit kuin painilla, mutta silti. Joku roti olla pitää.