SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Suomen maastohiihto ja mäenlasku ovat takamatkalla

  • Suomen maastohiihto ja mäenlasku ovat takamatkalla

Maastohiihdon, yhdistetyn ja mäenlaskun maailmancup –kausi on alkanut. Viikko sitten kilpailtiin maastohiihdossa Ruotsin Jällivaarassa ja mäenlaskussa sekä yhdistetyssä  Norjan Lillehammerissa. Nyt viikonvaihteessa kilpailtiin Suomessa Rukalla  kaikissa em.  perinteisissä pohjoismaisissa hiihtolajeissa.

Suomen menestys on jäänyt melko vaatimattomaksi. Parhaat sijoitukset ovat saavuttaneet Matti Heikkinen miesten vapaan tyylin 15 km:llä (Jällivaarassa) neljännellä sijalla ja Anne Kyllönen naisten perinteisen tyylin sprinttihiihdossa  (Rukalla) niinikään neljännellä sijalla.

Monien mieltä jäi askarruttamaan viikonvaihteen Rukan kisojen vaatimaton menestys. Vaikka Val fi Fiemmen MM-kisoihin on vielä aikaa vajaat kolme kuukautta, eivät näkymät tässä vaiheessa näytä kovinkaan hyviltä. Paljon tosin ehtii tapahtua vielä, mutta eri maiden iskukyky alkaa vähitellen hahmottua. Käydäänpä lajiryhmittäin asioita läpi.

Yhdistetyn hiihdossa on menossa uuden sukupolven sisäänajo arvokisoihin. Samppa Lajusen ja Hannu Mannisen jälkeen ei Suomella ole ollut heidän tasoisia lajin maailman tähtiä. Realistiset odotukset kaudella on muutamilla urheilijoilla (lähinnä Janne Ryynänen ja nuori Ilkka Herola)  sijoittua  MC-pisteille (30 parhaan joukkoon). Tähtäin on oltava Lahden vuoden 2017 MM-kisoihin.

Mäenlaskussa Suomen maajoukkue on ollut loukkaantumiskierteessä. Viimeksi jo usean loukkaantumisen kokenut Janne Happonen loukkaantui Lillehammerissa kauden avauskilpailussa. Yhdistetystä mäenlaskuun siirtynyt viime kauden paras hyppääjämme Anssi  Koivuranta on ollut operoitavana  ja päässee mukaan kauden loppuvaiheessa helmi- maaliskuussa.  Viime kaudella loukkaantunut Ville  Larinto on palannut maajoukkueeseen, muttei vielä sellaisessa iskussa, mitä hän oli ennen loukkaantumista. Rukalla parhaaksi suomalaiseksi nousi  niin ikään yhdistetystä mäenlaskuun siirtynyt  Lauri Asikainen. Hän lienee tällä hetkellä maajoukkueen paras hyppääjä.

Päävalmentaja Pekka Niemelällä on vaikeuksia koota tällä hetkellä maajoukkuetta, kun kaksi A-maajoukkueen hyppääjää on poissa.  Niemelä joutuu turvautumaan B-maajoukkueen hyppääjiin ja nuorten MM –ryhmään. Menestysodotuksia ei kummoisia ole; pääsy karsinnoista varsinaiseen kilpailuun ja toiselle kierrokselle (30 parhaan joukkoon). Joukkuemäessä Suomella on tällä hetkellä tekemistä päästä toiselle  kierrokselle 8 parhaan joukkoon. 

Muiden maiden kohdalla on havaittavissa monien uusien nimien  esiintuloa (Saksa, Norja, Slovenia, Japani ja Itävalta.  Vastaava kehitystä ei ole Suomen kohdalla. Syitä on monia; vaatimattomat taloudelliset edellytykset muihin kärkimaihin verrattuna  ja  lajin harrastajamäärä kehitys. Nyt olisi toivottavaa, että Finnjumping pystyisi rahoittamaan nuorten hyppääjien osallistumisen Continental -cuppiin. Julkisuudessa  on mainittu, ettei tähän olisi kaikilta osin mahdollisuuksia. Tähtäin on asetettava yhdistetyn lailla Lahden vuoden 2017 MM-kisoihin.

Maastohiihdon osalta totean lyhyesti, että merkit menestykselle Val fi Fiemmen MM-kisoissa eivät nekään ole parhaat mahdolliset. Kun tarkastelen  MM-kisojen maastohiihdon lajiohjelmaa, millä tyylillä mitäkin matkaa  hiihdetään, taitavat  Suomen mitalimahdollisuudet jäädä vain naisten viestiin  ja Matti Heikkiselle miesten skiathlonissa  ja 15 km:llä. Jos onnistumisprosentti on 50 %, Suomi saisi vain  1-2 mitalia koko MM-kisoista, jos sitäkään.  Suomen  hiihto on sinänsä maailman kärjen  tuntumassa, mutta riittääkö yksilömatkoilla mahdollisuudet nykyisillä  maajoukkuehiihtäjillä  palkintosijoille saakka. Muillakin mailla on kovia hiihtäjiä.

Erikoista on ollut kahdessa jo käydyssä maailmancupin kilpailussa havaita USA:n maajoukkueen tason nousu etenkin sprinttimatkoilla ja viestissä. Myös Venäjän tason nousu ja panostaminen vuoden 2014 Sotšin  talviolympialaisiin ei ole jäänyt keltään huomaamatta. Norjan hiihtomahti näyttää laajalla rintamalla vain jatkuvan. Yksittäisiä kovia maailmanhuippuja löytyy sitten monien maiden maajoukkueista (Ruotsi, Saksa, Puola, Ranska, Kanada, Sveitsi, Kazakhstan, Italia, Tsekki,) siinä määrin, että Suomen hiihtäjien mitalimahdollisuudet ovat entisestään kaventuneet.

 -   -   -   -   -   -   -

Olympiakomitean  vasta valittu puheenjohtaja Risto Nieminen korosti, että tavoitteet pitää olla kunnianhimoiset. Sinänsä hyväksyttävä tavoite. Tällä hetkellä vain on realismia, ettei Suomelle ole perinteisissä   pohjoismaisissa hiihtolajeissa odotettavissa kummoista mitalisaalista tulevista MM-kisoista. Tottakai toivon parasta sinivalkoisen Suomen hiihtomaajoukkueelle. Urheilua on tullut seurattua niin pitkään, että jonkunlainen maanpinalle palautuminen nuoruusvuosien urheiluseurannasta on tapahtunut.  Toivoni asetan huippu-urheilun muutostyöryhmän esitysten täytäntöönpanoon ja siitä aikanaan tulevina vuosina  tapahtuvaan  kestävään huippu-urheilun tason nousuun myös perinteisissä pohjoismaisissa hiihtolajeissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.