SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Dopingilla voitetaan ja hävitään sekä voitetaan

Doping on ollut viime aikoina uutisissa useissa lajeissa. Tänä aamuna olemme lukeneet ja kuulleet yhdestä maailmanlaajuisesta uutisesta. Maailman kuuluisimman kilpapyöräilytapahtuman  Tour de France’n   seitsemänkertainen voittaja Lance Armstrong on menettämässä kaikki Tourin voittonsa.

Armstrong tiedotti  eilen, että hän luopuu taistelustaan maansa antidopingtoimistoa (USADA) vastaan. Hän  on käynyt vuosia  oikeustaistelua, jossa on hän yrittänyt kyseenalaistaa häneen kohdistuneiden dopingsyytökset ja tutkimukset.  Armstrong vakuuttaa olevansa  syytön, mutta väsyneensä  vuosia jatkuneeseen ja  pitkittyneeseen lakiprosessiin. USADA tiedottaa Armstrongin asiasta  ja päätöksistä päivän aikana lisää. Armstrongin  oma lausunto asiasta.

Toinen dopinguutinen  ei ehkä ole maailmanlaajuinen, mutta koskettanee Suomea ja moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalaista päinvastaisella  tavalla kuin  Lance Armstrongia.  Valko-Venäjän moukarinheittäjien Ivan Tsikhanin  ja Vadim  Devyatovskyn  doping –näytteitä tutkitaan jälkikäteen uudestaan. Päivän HS (s. B 9) uutisoi, että  Olli-Pekka Karjalainen  on mahdollisesti nousemassa hopeatilalta vuoden 2006 Göteborgin EM-kisojen moukarinheiton Euroopan mestariksi ja  nousemassa viidenneltä tilalta pronssimitalille Helsingin  vuoden 2005 MM-kisoissa.

Kirjoitin tässä muutama viikko  sitten   blogin dopingista , kun kiistelty amerikkalainen Victor Conte väitti, että Lontoon olympiakisoissa  60 prosenttia urheilee  dopingin voimalla. Saapa sitten nähdä, muuttuvatko Lontoon ja muidenkin arvokisojen tulosluettelot kuinka paljon vuosien päästä. Vanhoja näytteitä  voidaan  tutkia   uudelleen vielä 8 vuoden päähän kehittyneiden tutkimusmenetelmien  johdosta.  Valko-Venäjän moukarinheittäjien doping –näytteitä tutkitaan nyt jälkikäteen  ja tutkimustulokset ovat HS:n mukaan muuttamassa  tulosluetteloita jälkikäteen.

Dopingilla ensin toinen voittaa  ja toinen testeissä puhdas  häviää, mutta sitten taas voittaakin toisen kilpailijan dopingista kiinnijäämisen johdosta.  Onko Erik Zapel nousemassa nyt moninkertaiseksi Tour de France voittajaksi (vv. 1999-2001)  Armstrongin mahdollisen hylkäämisen johdosta.  Zapelilla on kuusi peräkkäistä kakkostilaa Tourilla vv. 1996-2001.  Totean vain, että  ammattilaispyöräilyssä doping  on ollut historian sivu varsin  yleistä. Mikä on sitten oikeudenmukainen tapa  hylkäämisessä ja voittajaksi nostamisessa.  Sitä on tarpeellista pohtia kaikissa lajeissa ja lajiliitoissa sekä Wadassa.

Dopingin käytön jälkikäteen tutkinta aina 8 vuoden päähän on hyvä asia. Edessä on dopingtutkijoilla massiivinen työ, tutkia uudestaan ainakin osaa urheilijoiden näytteitä monissa lajeissa.  Luulenpa, että tuomioistuimet saavat työtä myös ruuhkaksi asti.

 

 

Dopingista kiinni jääneitä urheilijoita (ei ajan tasalla)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän TimoPouru kuva
Timo Pouru

Aika hurjaahan tämä meno huippu-urheilussa nykyään on. Armstrongkaan ei ole kärähtynyt kertaakaan lukuisista testeistä huolimatta, mutta entisten tallikavereiden todistukset puhuvat kylllä karua kieltä.
Erik Zabel ei kuitenkaan nouse Tourin voittajaksi, hän voitti 1996-2001 kuusi kertaa peräkkäin pistekilpailun(vihreä paita), mutta puhtaana kirimiehenä ei ollut kokonaiskisassa kertaakaan kovin korkealla. Hänkin on muuten tunnustanut käyttäneensä v.1996 Tourissa epoa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Miksi Zabelia ei nosteta voittajaksi vv. 1999-2001. Nousihan Andy Schleckkin voittajaksi vuonna 2010, kun Contador hylättiin.

Kyllä oikein puistatti katsoa Lontoon maantiepyöräilyn loppuratkaisua ja nyt Vuelttaa, kun dopingpyöräilijät siellä polkee.

USATODAY kanavan mukaan Armstrong jatkaa kuitenkin oikedessa taistelua, jos häneltä riistetään voitot.
http://www.usatoday.com/

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ajattelin aamulla, että teen tästä vapaavuoroon blogin, mutta täällähän oli jo hyvä teksti. Minulle tuli lähinnä mieleen, että kun Armstrongilta viedään mitalit, niin tuleeko hänen takaansa puhtain keinoin urheilleet uudet voittajat? No en usko.

Veikko Vitikainen

En usko minäkään. Tuo pyöräily on sen verran raaka ja voimia vaativa laji.
Ettei ole mitään järkeä lähteä kiduttamaan itseään Ranskan ympäri, kun edelläajavalle se on helppo suoritus Douppingin ansiosta. Tuo koko Ranskan ympäriajo pitäisi kilpailulajina kieltää, koska melkein kaikki voittajat ovat kärynneet luvattomien aineiden käytöstä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

En usko minäkään. Pyöräilyssä on käytetty piristeitä ja dopingia historian sivu, kuten siitä linkistä selviää. Kyllä puistatti, kun katsoin Lontoon kisojen maantiepöyräilyn loppuvaihetta, kun kultamitalin voitti dopingpyöräilijä.

Käyttäjän TimoPouru kuva
Timo Pouru

Ehkä sitten pitää vain ajatella, että melkein kaikki käyttävät, mutta vain osa kärähtää.Kun Armstrongin Tourin voittovuosina kokonaiskisan kakkosina oli sellaisia nimiä kuin Zülle, Ullrich, Beloki, Klöden, Basso... res ipsa loquitur vai miten se meni?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Millä ihmiskeho voi kestää ja jaksaa esim. kolmiviikkoisia kisoja (Giro de Italia, Tour de France ja Vuelta), kun lähes joka päivä poljetaan 200 km. Ei normaalikonstein.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kansainvälinen lajiliitto ei ole ottanut asiaan kantaa
http://www.uci.ch/Templates/UCI/UCI8/layout.asp?Me...

Eikä myöskään Tour de Frande järjestäjäorganisaatio
http://www.letour.fr/le-tour/2012/us/history/

Käyttäjän TimoPouru kuva
Timo Pouru

Eivätkä näyttäneet tapahtumat Armstrongin ympärillä vaikkuttaneen rahavirtoihin ainakaan negatiivisesti. CBS:n mukaan Armstrongin syöpäsäätiön kassaan kilahti perjantaina 21 kertaa normaalia enemmän taaloja entisten lähes 500 miljoonan lisäksi.Henkilökohtaiset sponsoritkin
tuntuivat luottavan edelleen Teksasin suureen poikaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Noin näyttää käyneen. Jos Armstrong menettää Tourin voittonsa, uusi sotku on edessä, jos ryhdytään tilalle nostamaan uusi voittaja ja muut sijoitukset nousee
myös. Minusta voittajaksi ei pitäisi julistaa ketään. Mutta katsotaan ensin, miten asia etenee. On semmoinen tunne, että Armstrong on vahvoilla, koska kaikki hänen näytteensä ovat olleet puhtaita. Millä keinoin, on sitten eri asia ja siitähän käydään oikeutta.

Sydneyn kesäolympiakisojen osalta, kun Marion Jones tunnusti dopingin käytön, ei 100 metrin kultamitalia jaettu lainkaan hopealle sijoittuneelle Kreikan Ekaterini Thanoulle. Hän pakoili testejä ennen Ateenan vuoden 2004 kisoja.
http://en.wikipedia.org/wiki/Athletics_at_the_2000...

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Mutta tuo kun tutkitaan kymmenen vuoden takaisia näytteitä niin kyllä voi kolahtaa esim. suomalaisten hiihtäjienkin kohdalle...
Mutta ei norjalaisten, eihän?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eikhön näytteitä tutkita myös talviurheilun puolelta jälkikäteen nyt uudestaan
aina tuonne vuoden 2006 Torinon talviolympiakisoihin saakka. Hyvä niin.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset