SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Suomi rohmuaa vuosittain arvokisamitaleja monissa lajeissa

  • Suomen lippu on näkynyt palkintojenjaossa
    Suomen lippu on näkynyt palkintojenjaossa

Lontoon olympiakisat ovat jo historiaa. Suomi saavutti kolme mitalia. Mitalien määrää ja muuta menestystä on pidetty vaatimattomana, vaikka  menestys  oli tavoitteen mukainen. Suomi on edelleen asukaslukuun suhteutettuna urheilun suurvalta.  Kansainvälistä menestystä tulee nykyisin pääosin muista kuin olympialajeista.

Suomi saavutti vv. 2000-2011 pelkästään  361 maailmanmestaruutta 43.ssa eri lajissa.   Tieto käy ilmi Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus ( Kihu)  sivulla olevasta selvityksestä. Taulukon viimeisenä on yleisurheilu yhdellä maailmanmestaruudella (Tero Pitkämäki). Kaikkien arvokisamitalien määrästä vv. 2005-2011 on oheinen Suomen  urheilumuseon kirjaston tietopalvelun listaus. Vuosittainen mitalien määrä on suuri, joka usein unohdetaan puhuttaessa Suomen kansainvälisestä menestyksessä urheilussa kaikkinensa.

Kyllähän tuossa  lajikirjossa riittää ihmettelemistä. Mielenkiintoinen on myös eri lajien harrastus eri maissa ja minkä lajien kansainvälinen lajiliitto on jäsenmäärältään suurin. Listan kärjessä ovat lentopallo, koripallo ja yleisurheilu ja jalkapallo vasta neljäntenä. Jalkapallo äänestetään  kuitenkin maailman suosituimmaksi urheilulajiksi.

Huippu-urheilun muutostyöryhmän työhön olen useissa blogeissani viitannut.  Lajiliittojen  paljon nykyistä kiinteämpää yhteistyötä ja tietojen vaihtoa  huippuvalmentajien ja urheilijoiden välillä  tarvitaan jatkossa paljon nykyistä enemmän.  Tuonkaltaisia puheenvuoroja  onkin  pidetty huippu-urheilun muutostyöryhmässä.

Tämän  blogin lopussa oleva lajiliittojen määrä kertoo, että eri lajien harrastus on suurta Suomessa. Lajiryhmien määrä voi olla myös este  parempaan lajikohtaiseen menestykseen. Lajiryhmien keskinäiseen valtapeliin ja  kaunakateuteen ei Suomella ole varaa. Lajiliittojen luottamusjohtoon pidä nostaa ”kellokkaaksi” amatöörejä pelkästään ao. henkilön  yhteiskunnallisen aseman perusteella. Lajiliiton puheenjohtajalla pitää olla konkreettista kansainvälistä näyttöä myös toiminnasta itse lajin piirissä.

 

SLU:n jäsenlajiliitot

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.