SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Onko Michael Phelps kaikkien aikojen suurin urheilija ?

Urheilusivut meillä ja muualla kertovat tänään näyttävästi, että  Michael Phelps nousi eilen  kaikkien olympiakisojen mitalitilastossa  kärkeen Lontoon olympiakisoissa. Tässähän se kaikkien aikojen  mitalilista on. Noin laadittu lista on sinänsä selvä.

Mutta eri lajien olympiaurheilijat asetetaan melko eriarvoiseen asemaan tuollaisessa listauksessa. Michael Phelps on voinut osallistua samoissa olympiakisoissa 7-8 uintimatkaan. Yleisurheilussa ja hiihdossa tai esim. voimistelussa sekä monissa muissakin lajeissa on myös mahdollista osallistua  samoissa kisoissa useisiin kilpailuihin. Mutta onko sitten jonkun esim. tietyn painoluokan nyrkkeilijä tai painonnostaja, joka on  voinut osallistua vain  yhteen painoluokkansa  kilpailuun samoissa olympiakisoissa mitalien määrälistauksessa oikeassa kohdassa. Olympiahistorian suuriksi urheilijaksi saavutettujen mitalien määrän lisäksi nostaisin ilman muuta sellaiset  urheilijat, jotka ovat useissa olympiakisoissa perätysten voittaneet oman lajinsa kultamitalin.

 Otanpa itselleni läheisestä yleisurheilusta esille nimen, joka taitaa nousta useimpien mieleen;   amerikkalaisen kiekonheittäjän  Al  OerterinHän  on  ensimmäinen yleisurheilun urheilija, joka on  voittanut kultamitalin  samassa  yksittäisessä  lajissa kiekonheitossa  neljissä  peräkkäisissä   olympiakisoissa vv. 1956-1968.  Arvatenkin asia voi mennä puolesta ja vastaan väittelyksi eri lajien välillä, että onhan esim. unkarilainen miekkailija  Aladár Gerevich voittanut kultamitaleja  vv. 1932-1960 kuusi olympiakisoissa perätysten (vaikka siinä oli välillä 12 vuoden tauko kisojen järjestämisessä)

Jokainen voi tuosta linkin mitalilistasta nostaa suuria olympiaurheilijoita esille, vaikkapa urheilijan, joka on perätysten  useimmista olympiakisoista voittanut mitaleita. Seuraavaksi listasta löytyy toinenkin miekkalija, italialainen  miekkailija Edoardo Mangiarotti, joka rohmusi mitaleita vv. 1936-1960 olympiakisoista.

 Michael Phelps on suuri urheilija. Suureksi hänet tekee mitalien määrän lisäksi se, että hän voittaa kultamitaleja kolmissa eri olympiakisoissa peräkkäin.

 

P.s. Emme tietenkään unohda mitalilistauksen kolmantena olevaa nimeä Paavo Nurmea.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jyri Terttu

Al Oerterin ansioksi on vielä laskettava se, että hän heitti ennätyksen (69,46) 12 vuotta viimeisen olympiavoittonsa jälkeen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pitää paikkansa. Oerter heitti toukokuussa 1980 tuon tuloksen.
http://www.iaaf.org/statistics/toplists/inout=o/ag...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Ainakin hän, Michael Phelps käyttää kannabista ja jos et usko, etsi tieto !