SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Kuningatar Elisabeth II avaa Lontoon olympiakisat vaikuttavassa spektaakkelissa

  • Paavo Nurmi sytyttää olympiatulen 1952 Helsingissä
    Paavo Nurmi sytyttää olympiatulen 1952 Helsingissä

Lontoon kesäolympiakisojen (Games of the XXX Olympiad)  avajaiset ovat jo  toiset  kuningatar Elisabeth II:lle ja järjestyksessään kolmannet Lontoolle.   Edellisten vuoden 1948 Lontoon olympiakisojen (kohta 4,40) avauksen suoritti Elisabet  II:n isä kuningas Yrjö VI. Avajaisissa paikalla ollut kruununprinsessa Elisabeth oli tuolloin 22 –vuotias. Kuningatar Elisabeth II:n kohdalla on erikoista se, että hän avasi  Montrealin vuoden 1976 olympiakisat, kun Kanada on kansainyhteisömaa.

Kesäolympiakisojen avajaiset ovat suuri ja vaikuttava spektaakkeli, johon kuuluvat   perinteiset ohjelmakokonaisuudet. Perjantai-iltana  27.07.2012 avattavien Lontoon kesäolympiakisojen ohjelmarunko noudattanee perinteistä kaavaa:

-Kuningatar Elisabet  II:n   saapuminen  stadionille (protokollaan kuuluu God Save the Queen *) 

-Olympiakisojen  järjestäjämaan Iso-Britannian  lippu  nostetaan salkoon kansallislaulun kera (tämä kansallislaulu muiden maiden kansallislauluista on minulle ylitse muiden)

-Taiteellista ohjelmaa (ennakkotietojen mukaan  maailman kuuluisimmilla agentilla   007 James Bondilla on kisojen avajaisissa  rooli  jossakin vaiheessa)

-Eri maiden joukkueiden (205 maata)  sisäänmarssi stadionille (Suomen lippua kantaa uimari Hanna-Maria Seppälä)

-Taiteellista ohjelmaa

-Puheet (järjestelytoimikunnan puheenjohtaja olympiavoittaja Sebastian Coe ja KOK:n presidentti Jacques Rogge)

-Olympiakisojen julistaminen avatuiksi  (Kuningatar Elisabeth II) 

-Olympialipun kantaminen  Stadionille (kahdeksan henkilöä), olympiahymni ja lipun nostaminen salkoon

-Olympiavalat (urheilija- ja toimitsijavala)

-Olympiatulen saapuminen Stadionille

-Olympiatulen sytyttäminen (tieto sytyttäjästä  pidetään viimeiseen saakka julkisuudelta salassa)

-Avajaisten taiteellinen ohjelma jatkuu (ilotulitus)

Kesäolympiakisojen avajaiset ovat puitteiltaan paljon massiivisemmat kuin talviolympiakisojen avajaiset yksistään jo osaaottavien maiden ja kilpailtavien lajien  suuremmasta määrästä johtuen. Vuosien varrella on tullut arkistoitua monien olympiakisojen avajaiset. Yksi sykähdyttävimmistä hetkistä olympiakisojen avajaisissa on ollut Atlantan vuoden 1996 kesäolympiakisojen olympiatulen sytyttäminen nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestarin ja olympiavoittajan  Muhammad Alin toimesta. Totta kai Helsingin vuoden 1952 olympiatulen sytyttäminen Paavo Nurmen toimesta on kaikkein suuri hetki meille suomalaisille.

Itsenäistyvälle ja nuorelle itsenäistyneelle  kansakunnalle Suomelle  kesäolympiakisojen menestys vv. 1912-1936 ( 191219201924192819321936)  olivat etenkin yleisurheilun osalta tarunhohtoiset.  Paavo Nurmen patsas ja  Helsingin olympiastadion  sekä tietoisuus vuoden 1952 olympiaisännyydestä vetävät  Helsinkiin saapuneita  turisteja ympäri maailmaa osaksi myös tuon tarunhohtoisen menestyksen johdosta. Ihan välittömässä läheisyydessä Kisahallin edessä  on myös 1970-luvun suomalaisen juoksijalegendan Lasse Virénin patsas.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö  ja puoliso Jenni Haukio ovat läsnä Lontoon olympiakisojen avajaisissa.

Helsingin olympiakisojen avajaiset 

Olympiakisat Ateenasta 1896 Lontooseen 2012

*) God Save the Queen

http://www.youtube.com/watch?v=j7ujvOWWfpY&feature=related

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Avajaiset on nähty ja kuultu. Poikkesivat edellisten Pekingin kisojen avajaisista melkoisesti, joissa oli sellaista "sotilaallista" vatupassilla katsottua suoraviivaisuutta.

Jo Lontoon olympiastadionin frekvisiitta oli "luontoystävällinen". Enpä muista, että olympiakisojen avajaispuheiden puhajapönttö olisi ollut "heinikossa" aikaisemmissa kisoissa.

Olympiatulen sytyttäminen nuorten tulevaisuuden urheilijaryhmän toimesta yllätti kaikki spekuloijat sytyttäjän henkilöllisyydestä.

Tämä hengellinen melodia (Titanic hymni) kuultiin hienona sooloesityksenä. Kappale kuullaan esim. joka vuosi Englannin FA-cupin finaalissa ennen ottelun alkua. Kappale löytyy myös suomalaisesta virsikirjasta numerolla 396 (Sua kohti herrani)
http://www.youtube.com/watch?v=rwLl5nY5WPI