SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Helsingin olympiakisat kansainvälistivät Suomen ja saivat talouden nousuun

  • Helsingin olympiakisat kansainvälistivät Suomen ja saivat talouden nousuun

Tänään 19.07.2012  tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta Helsingin kesäolympiakisojen avajaisista. Sotakorvauksista selvinneelle Suomelle  Helsingin toiminen kesäolympiakisojen isäntäkaupunkina on tarunhohtoinen asia ja suursaavutus.  Helsingille myönnettiin olympiakisat jo vuodeksi 1940, mutta kisoja ei voitu järjestää maailmansodan johdosta.  Tukholmassa 21. kesäkuuta 1947 pidetyssä  KOK:n kongressissa Helsinki valittiin isäntäkaupungiksi. Syyskuussa  vuonna 1947 sitten perustettiin XV olympiakisojen järjestelytoimikunta. Toimikunnan puheenjohtajaksi tuli apulaiskaupunginjohtaja Erik von Frenckell.  Frenckell  oli yksi merkittävimmistä vaikuttajista Helsingin olympiahankkeen takana.

Monenlaista historiallista kuvaa ja dokumenttia kisoista on meille jälkipolville tallentunut. Tämä on se kaikkein sykähdyttävin hetki  avajaisissa, kun Suomen joukkue saapuu Stadionille  ja  kun myöhemmin  Paavo Nurmi tuo olympiasoihdun olympiastadionille.  Toinen juoksu-urheilumme suurnimi Hannes Kolehmainen sytyttää myöhemmin Olympiastadionin   tornissa olympiatulen.

Neuvostoliitto otti ensimmäistä kertaa osaa kesäolympiakisoihin. Olympiakisoilla oli mittava merkitys  Suomi-kuvaan sekä Suomen talouden kasvulle. Olympialaisten seurauksena  Helsinki oli muuttunut nopeasti  katukuvaltaan kansainväliseksi  ja muun maailman mielenkiinnon kohteeksi.

Kisojen yhdeksi suurimmaksi nimeksi nousi Tsekkoslovakian  Emil Zátopek kolmelle kultamitalilla. Suomi saavutti kisoissa yhteensä 22 mitalia, joista kuusi kultamitalia. Yleisurheilussa Suomi jäi kultamitalitta ensimmäistä kertaa, kun Suomen  yleisurheilun kultamitalisarja alkoi vuonna 1912. Helsingin olympiakisojen mitalisaavutukset  tuntuvat nyt jälkikäteen valtavan suurilta, kun pohtii, mitä ensi viikolla avattavista Lontoon kesäolympiakisoista on odotettavissa.

Helsingin kesäolympiakisat 1952 (lajit, mitalitilastot)

Helsingin olympiakisat päivä päivältä 19.07-03.08.1952

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Johan Lom

Olympiakisojen järjestäminen Helsingissä oli osittain n.s. vaaran vuosien aikana harjoitetun CIA:n taitavan valtapolitiikan tulosta. Olihan Helsingille jo aiemmin kisat myönnetty ja stadionikin oli valmis, mutta ilman maailmanpoliittista ulottuvuutta Helsinki olisi katsottu liian keskeneräiseksi Olympialaispaikaksi.

Sama koskee sivumennen maniten Armi Kuuselan valintaa Miss Universumiksi. Myös se oli CIA:n kulissien takaisen lobbauksen tulosta.

Suomi haluttiin nostaa framille maailmassa, minkä jälkeen sen itsenäisyyden uhkaaminen sotilaallisesti oli paljon korkeamman kynnyksen takana.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

No kulisseissa on aina toimittu niin silloin kuin nykyäänkin, kun olympiakisojen
kisapaikka valitaan. Tuosta Armi Kuuselan valinnasta Miss Universumiksi en muuta tiedä kuin hänen häikäisevän kauneutensa ja, että Suomen kansa hullaantui hänen valinnasta.
http://oppiminen.yle.fi/artikkeli?id=736