SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Turvatoimet kolmansien Lontoon kesäolympiakisojen suurin haaste

  • Suomi sai edellisistä Lontoon vuoden 1948 olympiakisoista 20 mitalia, joista 8 kultamitalia.
    Suomi sai edellisistä Lontoon vuoden 1948 olympiakisoista 20 mitalia, joista 8 kultamitalia.

 Englanti ja Lontoo valmistautuu  kahden viikon päästä alkaviin kesäolympiakisoihin. Edellisen kerran Lontoo on toiminut kesäolympiakisojen isäntäkaupunkina  vv. 1908 ja 1948, joista seuraavassa lyhyet tiivistelmät ja linkkien kautta laajemmat tiedot.

Olympiakisat  1908

Kisoissa  kilpailtiin  näissä linkissä näkyvissä lajeissa.

Suomi  saavutti kisoissa (osana Venäjän keisarikuntaa) viisi mitalia, joista yksi  oli Verner Weckmannin painissa voittama kultamitali. Isäntämaa Englanti  saavutti kisoissa ylivoimaisesti eniten mitaleja.

 

Olympiakisat 1948

Vuoden 1948  kesäolympiakisat  järjestettiin 12 vuoden taon jälkeen.

Kisoissa  kilpailtiin  näissä linkissä näkyvissä lajeissa.

Suomi  saavutti kisoissa   20 mitalia, joista peräti kahdeksan kultamitalia. Jos mitalitaulukkoon lisätään taidekilpailut, mitalien määrä kasvaa kahdella kultamitalilla ja yhdellä hopea- ja pronssimitalilla.  Moni muistaa Tapio Rautavaaran keihäänheiton kultamitalin ja miesvoimistelijoitten erinomaiset saavutukset. USA saavutti kisoissa  eniten mitaleja ja Ruotsi toiseksi eniten

Olympiakisat 2012

Lontoo valittiin vuonna 2005 Singaporessa pidetyssä Kansainvälisen olympiakomitean  (IOC) yleiskokouksessa vuoden 2012 kisaisännäksi. Lopullisessa äänestyksessä Lontoo voitti niukasti Pariisin äänin 54-50.

Maailma tänään kahden viikon päästä 27.07.2012 avattavissa  kolmansissa  Lontoon olympiakisoissa on täysin erilainen kuin aiemmissa Lontoon vv. 1908 ja 1948 olympiakisoissa. Edellisten Lontoon kisojen väliin mahtuu kaksi maailmansotaa ( I   ja II) . Euroopan karttakin on muuttunut toisen maailmansodan jälkeen.

Kesäolympiakisat  ovat kooltaan kasvaneet  mammuttimaisiksi  ja kisojen tiedon välitys on kuin toiselta planeetalta.

Aloitan tässä Lontoon olympiakisoja käsittelevän oman blogisarjan aina kisojen päättymiseen 12.08.2012 saakka.  Tämän blogin tärkein asia on alussa käsiteltyjen historiatietojen lisäksi kisojen turvallisuuden takaaminen. Me varttuneemmat muistamme hyvin vuoden 1972 tapahtumat Münchenissä. Lontoon kesäolympiakisojen turvallisuuteen on panostettu kaikkein eniten koko olympiakisojen historiassa. Juuri tänään kuulimme uutisissa, ettei kisojen turvallisuudesta vastaava G4S ehdi kouluttumaan tarpeeksi vartijoita, vaan joudutaan turvautumaan armeijan apuun.  Englannin armeijan ja tiedustelupalvelun mukanaolo (eikä yksin Englannin)  turvatoimissa on ollut itsestään selvyys. Ja uutinen ei ole sekään, että kisoja turvaa myös Englannin  tärkein läntinen kumppani omalla panoksellaan.

Onhan tämä erikoista, että joudun penkkiurheilijana ottamaan sotavoimat esille, vaikka kansainvälinen olympialiike on maailman suurin rauhanjärjestö YK:n  lisäksi. Toivotaan, että Lontoon kesäolympiakisat voidaan  pitää ja kilpailla  turvallisesti   paroni paroni de Coubertinin hengessä . Jos kisojen rauha ja turvallisuus  häiriintyy tavalla tai toisella, seuraukset  maailman ja EU:n politiikkaan ovat  huomattavat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onhan tämä hämmentävää, että runsas viikko ennen Lontoon olympiakisojen avajaisia järjestäjämaa käy turvatoimista väittelyä, joka ei sovi olympiakisojen järjestelyjen imagoon
http://edition.cnn.com/2012/07/17/sport/olympics-s...

Asiasta kiisteltiin eilen Englannin parlamentissakin

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset