SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Saako Lahti vuoden 2017 hiihdon MM-kisat

Tämän viikon torstaina 31.05.2012 ratkaistaan pohjoismaisten hiihtolajien vuoden 2017 MM-kisojen paikkakunta. Lahti on hakenut kisoja,- kuten haki myös vuoden 2015 kisoja- , jotka se hävisi niukasti äänin 8-7  Ruotsin Falunille. Ensi vuoden 2013 MM-kisoja isännöi Italian Val di fiemme.

Lahdessa on järjestetty  MM-kisat  aiemmin kuusi    kertaa   vuosina  1926,  1938,  1958, 1978,  1989 ja  2001.  Tuo  on vaikuttava määrä lajin MM-historiassa, joka alkaa vuodesta 1925. Norjassa pohjoismaisten hiihtolajien johtavassa maassa MM-kisat on järjestetty tähän mennessä viisi kertaa.

Vuoden 2017 MM-kisapaikasta kilpailevat Lahden lisäksi Oberstdorf, Planica ja Zakopane.  Hakijapaikkakunnista Planica on ainoa, joissa MM-kisoja ei ole aiemmin järjestetty.  Planican toki kaikki hiihtourheilun ystävät tunnistavat  vuosittaisista lentomäen maailmacupin kisoista. Ja onhan toki  lentomäen MM-kisoja pidetty Planicassa.  Kansainvälisen  hiihtoliiton FIS:n kongressi on parhaillaan  koolla Etelä-Koreassa, jonka kongressin yhteydessä ratkaistaan  mm. vuoden 2017  kisapaikkakunta.

Miten käy sitten Lahdelle. Lahdella on hyvä maine pohjoismaisten  hiihtokisojen järjestäjänä.  Edellisissä  vuoden 2001 Lahden kisoissa koettiin MM-kisojen historian  suurin dopingskandaali, kun peräti kuusi järjestäjämaan Suomen hiihtäjä jäi kiinni dopingin käytöstä. Tapaus herätti suurta maailmanlaajuista huomiota. Asiasta uutisoitiin kaikissa maanosissa ja myös maissa, joissa hiihtoa ei edes voida harrastaa. Asia on tullut tavalla tai toisella esille mediassa myöhemmin  jokaisissa lajin MM-kisoissa vuoden 2001 jälkeen. On huomattava, ettei vuoden 2001 dopingskandaaliin  syypää ollut itse kisapaikkakunta Lahti.

En usko, että vuoden 2001 tapahtumilla on vaikutusta FIS:n tulevaan ratkaisuun. Sitä osoitti Lahden saama kannatus vuoden 2015 kisapaikkakuntaa valittaessa.  Lahden asemaa heikentää , että vuoden 2015 kisat järjestetään naapurimaassa Ruotsissa. Myös se, että Lahdessa on MM-kisoja aiemmin järjestetty aiemmin jo  kuusi kertaa voi vaikuttaa sekä myönteisesti että kielteisesti. Oberstdorfissa MM-kisat järjestettiin edellisen kerran vuonna  2005,  Zakopanessa vuonna  1962 ja Planicassa ei vielä kertaakaan. Lahden asemaa nostaa  suuri arvostus arvokisojen järjestäjänä ja muut kilpailujen läpiviennille olevat suotuisat olosuhteet (liikenneyhteydet, majoitus, kilpailupaikat ja huippuosaaminen kisojen läpiviennistä). Uskon, että  Suomen hakukomitea  tekee ja on tehnyt  parhaansa MM-kisojen saamisesta Lahteen vuonna 2017.

Epäasialliset ja kuvattomien blogikirjoittajien (oma kuva puuttuu) kirjoitukset poistetaan 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Yletestitv

HIIHTO TIISTAI 1/2

Lahti 2017 esittäytyi kongressissa

Tiistai oli mielenkiintoinen päivä
Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS)
kongressissa Etelä Koreassa, sillä
tänään vuoden 2017 pohjoismaisten
hiihtolajien MM-kisaehdokkaat
esittäytyivät FIS:n hallitukselle.

Jokaisella neljällä kisakanditaatilla
oli kymmenen minuuttia aikaa vakuuttaa
omalla esityksellään paremmuutensa.
Suomen hakukomitean esitys oli
iltapäivällä paikallista aikaa.

Lahden hakukomitean tilaisuudessa
esiintyivät videolla mm. pääministeri
Jyrki Katainen ja hiihtäjä Aino-Kaisa
Saarinen sekä paikan päällä
mäkivalmentaja Mika Kojonkoski.

HIIHTO TIISTAI 2/2

"Lahti jätti ammattimaisen jäljen"

Kansainvälisen hiihtoliiton hallituksen
suomalaisjäsen ja Hiihtoliiton
puheenjohtaja Matti Sundberg pääsi
seuraamaan kaikkien kisaehdokkaiden,
Zakopanen, Planican, Oberstdorfin ja
Lahden hakuesittelyt.

FIS:n hallitus päättää vuoden 2017 MM-
kisaisännästä torstai-iltana, ja
Sundbergin mukaan Lahden kisaesittely
keräsi hallituksen jäseniltä kiitosta.

- Kyllä se ainakin jätti ammattimaisen
jäljen, siitä ei ole epäilystäkään. Kun
siitä puhuttiin jälkikäteen, kerroin,
että se kuvastaa suomalaisten tapaa
hoitaa asioita, ja tämä vain esimerkki
siitä, Sundberg sanoi.