SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Tukholman vuoden 1912 olympiakisojen alkamisesta 100 vuotta

  • Venäjä protestoi Finland kyltin pitämistä esillä
    Venäjä protestoi Finland kyltin pitämistä esillä

 

 

Viime lauantaina tuli kuluneeksi 100 vuotta  Tukholman kesäolympiakisojen avajaisista (05.05.1912). Kisojen päättäjäiset pidettiin 27.07.1912. Kisoihin osallistui virallisen tilaston mukaan 28 kansakuntaa ja 2408 urheilijaa.

Suomen kannalta kisat  olivat monin tavoin merkitykselliset. Suomi oli jo  ottanut jo osaa Lontoon vuoden 1908 olympiakisoihin ja myös Ateenan 1906 nk. välikisoihin.  Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa vielä  vuoden 1912 kisoissa, kuten tästä osaa ottavien maiden ja mitalitaulukon  lippurivistöstä huomaatte.  Suomen kohdalla on silloisen keisarikunnan ja nykyisen Venäjän lippu. Herää monta ajatusta ja mietettä tässä ja nyt tuosta lipusta Suomen kohdalla.

Suomi menestyi Tukholman kisoissa erinomaisesti.  Suomi saavutti yhteensä 26 mitalia, joista 9 kultamitalia. Tästä linkistä näet Suomen mitalivoittajat. Ruotsi rohmusi isäntämaana peräti 65 mitalia, joista 24 kultamitalia.

Suomen historiassa  Tukholman kisat tunnetaan ja muistetaan Hannes Kolehmaisen kisoina ja hänen  juoksuina Suomi maailmankartalle kolmella kultamitalilla. Yliopistollisella väitöskirjalla on tosin väitetty myöhemmin toista. Tässä julkaisussa  on kerrottu monipuolisesti liikunnan ja urheilun merkityksestä Suomelle.

Tukholman olympiakisat olivat Suomen yleisurheilulle ja itsenäistyvälle kansakunnalle kuitenkin merkitykselliset  Suomen suuriruhtinaskunnan joukkue osallistui kisoihin erillään Venäjän keisarikunnan joukkueesta. Suomen osallistumisesta omana joukkueenaan oli sovittu  Ruotsin ja Venäjän kesken. Tuossa Suomen joukkueen avajaismarssikuvassa näkyy Suomen demostraatio, sillä Venäjä protestoi –Finland- kyltin esilläolosta. Suomi marssi heti  Venäjän joukkueen takana.

Tukholman vuoden 1912 kesäolympiakisojen tulokset

Suomalaiset kesäolympiakioissa

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Puheenaiheeseen liittyvää