SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

YLE jäi sivustakatsojaksi jääkiekon MM-kisoissa

Tämänvuotiset, kuten myös ensi vuodenkin 2013,  jääkiekon MM-kisat  järjestetään  Suomen ja Ruotsin toimesta yhteistoiminnassa.  Jääkiekon MM-kisat on suurin vuosittain järjestettävä talviurheilutapahtuma. Suomi isännöi miesten MM-kisoja seitsemättä kertaa. Ruotsille kisaisännyys on järjestyksessään kymmenes.

Mikä on Ylen ohjelmapolitiikka urheilun osalta jatkossa. Tiettävästi MTV tarjosi Ylelle yhteistyötä MM-jääkiekon televisioinnista, muta Yle  kieltäytyi. Onhan Ylellä  muutoin massiivinen urheilutarjonta lähikuukausina mm. Helsingin yleisurheilun EM-kisat, jalkapallon EM-kisat (Puola ja Ukraina)   ja Lontoon kesäolympiakisat.

Mutta kysyä sopii miksi Yle jäi sivustakatsojaksi jääkiekon MM-kisoissa, vaikka laji on tällä hetkellä Suomen suosituin urheilulaji. Suomen kansainvälinen menestys pitäisi mielestäni  muutoinkin enemmän näkyä Ylen urheilutarjonnassa. Jääkiekossa Suomi  on nyt huhtikuussa IIHF:n  ranking ykkönen, mutta esim. jalkapalossa FIFA:n  rankingissa  vasta sijalla 79. Myös moottoriurheilu on jäänyt Ylen tarjonnassa sivustakatsojan osaan, vaikka Suomella on monessa Suomen Moottoriliiton ja  AKK-Motorsportin   moottoripyörä – ja autourheilulajissa maailmanhuippuja. Olen varsin hyvin tietoinen, mitkä lajit ovat maailman mittakaavassa suosituimmat ja harrastetuimmat.

Huolimatta siitä, että on käyty polemiikkia puolesta ja vastaan jääkiekon MM-kisojen televisioinnin siirtymisestä kaupalliselle kanavalla, on tarjolla kaikkien aikojen TV-tarjonta. Jääkiekon MM-kisoista Suomessa on nähtävissä kaikki ottelut maksullisen Canal+ kanavan kautta ja maksullisen katsomo.fi nettikanavan kautta.  Lisäksi kaikki Suomen ottelut ja mitaliottelut nähtävissä koko maassa maksuttomilla AVA ja MTV3 -kanavilla.

Ruotsissa niinikään jääkiekko-ottelut lähetetään kaupallisen TV4 kanavan kautta, joten Ruotsin valtiollinen SVT Suomen valtiollisen Ylen tavoin  ”menetti” kisat kaupallisille kanaville.

MM-kisojen aikaan on toiminnassa  1.5. - 20.5.2012  myös   MM-kiekkoradio (lähetysajat  ja  FM-taajuudet em. linkissä) .

Minunlaiselle  vannoutuneelle penkkiurheilijalle on mahdollista katsoa oteluita sekä Suomen että  Ruotsin kanavien kautta.  Ei todellakaan  voi valittaa tv-tarjontaa. MTV3 on panostanut jääkiekon MM-kisoihin ennenäkemättömän laajasti ja monipuolisesti.  TV-tarjonta kilpailee  pääsylippujen ostamisen kanssa monen penkkiurheilijan kohdalla, kun voi kotikatsomossa katsoa vaikka Helsingin ja Tukholman otteluja yhtä aikaa.

Vuonna 2012 jääkiekon MM-kisoissa otetaan käyttöön uusi pelisysteemi, jossa kisoihin osallistuvat 16 maata jaetaan kahteen kahdeksan joukkueen Helsingin ja Tukholman  lohkoon. Suomen joukkueen lohko pelataan Helsingin Hartwall Areenassa, toisena pelipaikkana toimii Tukholman Ericsson Globe, jossa Ruotsi pelaa. Suomen lohkossa pelaavat myös Kanada, USA, Sveitsi, Slovakia, Valko-Venäjä, Ranska ja Kazakstan. Ruotsin isännöimässä lohkossa pelaavat myös Venäjä, Tshekki, Saksa, Norja, Latvia, Tanska ja Italia. Semifinaalit ja mitaliottelut pelataan Helsingissä.

Lopuksi. Olen osallistunut vuosikausia Suomen Urheilutietäjien erilaisiin jäsenten välisiin eri arvokisojen kisaveikkauksiin. Niissä on tahtonut käydä minulle hyvin monta kertaa, että odotukset Suomen ja suomalaisten menestykselle ovat olleet liian ylioptimistisia. On siellä joskus hiihdossa ja yleisurheilussa palkintosijojakin napsittu. Luulenpa, että lukijat ovat yhtä hyviä asiantuntijoita arvioimaan, mitkä maat kamppailevat tänä vuonna jääkiekon MM -mitaleista. Muistutan siitä, että vaikka pelaisi häikäisevän loistavasti 7 ensimmäistä ottelua, mutta häviää 8. ottelun, on poissa mitalipeleistä. Suomella on hyvä joukkue, joka taistelee mitaleista.

MM-kisojen otteluohjelma

Suomen joukkue

List of IIHF World Championship medalists

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eihän MTV ilmaiseksi Ylelle olisi kisoja antanut, osaksikaan. Yle on säästökuurilla ja on varmasti mielekkäämpiä kohteita budjettivaroille kuin jääkiekko. Nostan hattua Ylelle tässä asiassa, ostakoot maksullisia kanavia ne jotka haluavat nähdä kaikki ottelut.

Minusta Ylen kannattaa jatkossakin keskittyä kotimaan urheilutapahtumien televisiointiin perinteisissä lajeissa kuten esimerkiksi suunnistus, hiihto ja yleisurheilu. Sellainen kannustaa nuoria harrastuksessaan eteenpäin, suoritusten näkyminen televisiossa antaa enemmän intoa jatkaa kuin moni arvaakaan.

Ison rahan ammattiurheilut voi suosiolla jättää maksulliselle puolelle. Itse en ole katsellut edes yleisurheilun kultaista liigaa tai Grand Prix-kisoja vaikka ne ovat tulleet vapailta kanavilta. Siitä yksinkertaisesta syystä, että huomasin ne tavattoman tylsiksi seurattaviksi. Osasyy televisioinnin tasossa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei toki ilmaiseksi Yle olisi voinut kisoja saada, sillä tv-oikeudet maksavat.

Yleisurheilu on minulle niin läheinen laji, että seuraan kyllä 11.05.2012 alkavia Timanttiliigan kisoja. Nekin tulevat nykyään kaupallisen kanavan kautta. http://www.iaaf.org/competitions/dlm/index.html
Tero Pitkämäki aloittaa kautensa Shanghain osakilpailussa viikkoa myöhemmin.

Alexius Manfelt

EVVK koko kissaristiäiset. Tyhmää tappelua, jota joku sanoo urheiluksi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Oikein hyvä, että Yle pysyy erossa viihteestä ja sen markkinoinnistra. Kaikki urheiluviihde kaupallisille kananville. Yle:n urheiluviihteen osaston puolensataa henkeä pellolle vain ja urheiluviihdesilppu kokonaan pois.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/94465-missä-vaiheessa-kansallisesta-projektista-tuli-viihdettä

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllähän Ylen organisaatiossa on vielä tiivistämisen tarvetta, mutta urheilua ei Suomen kansan valtaenemmistö halua pois Ylestä.
http://yle.fi/yleisradio/organisaatio

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Niinpä. Esimerkki enemmistön typerästä diktatuurista.

Jyri Terttu

Enemmistön diktatuurille on toinenkin nimi: demokratia.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Nyt ei ollut kyse demokratiasta, vaan opportunisesta populismista. Asia olisi pitänyt käsitetllä valtuustossa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Mtv3 on kokoomusmyönteinen kaupallinen media.
Jääkiekon kisat pidetään julkikokoomuslaisen Hjallis Harkimon omistamassa hallissa.

Ylin vaikuttaja tässä keississä on kokoomuksen Kalervo Kummola.

Yleisradiota johtaa kokoomuspuolueen miehet.

Mitä te oikein ihmettelette?

Tämä on kuin kokoomuksen luoma yksityinen terveydenhoitojärjestelmä.
Palvelua saa vain maksamalla kustannuksiin verrattuna ylisuuren hinnan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Et kai sentään jätä katsomatta Suomen ottelua klo 20,15.
Näkyy ilmaiseksi sinullekkin AVA -kanavalla (kanavapaikka 13).

P.s. Ruotsissakin MM-kisat ovat kaupallisella kanavalla TV4. Sekin on
varmaan Suomen kokoomuksen syy, niinkuin kaikki muutkin asiat sinun mielestä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Seppo-Juha, kyllä jätän, koska menen duuniin.

Mutta aion boigotoida kisoja keskittymallä mieluummin korvasienestykseen, joka ei MTV3:sen monopolisoimaa, vaan VAPAATA.

Selostukset pitivät ennakkomainonnan perusteella tulla Radio Puheesta, mutta ei ahneitten kokoomuslaisten vaatimuksesta tulekaan.

Toivon kisoille huonoa taloudellista menestystä.

Toivon myös huonoa urheilullista menestystä joka olisi hyvä edelllytys taloudelliselle menestymättömyydelle.

....Joku roti ahneudellekin.....

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Nyt kun laitat kokoomuksen syyksi, että demarit ja vasurit ovat Kataisen hallituksessa ja cylttyyriministeri Paavo "stay up" Arhimäki (meni häneltä vähän eilen kyselytunnilla huonosti) menee katsomaan illan jääkiekko-ottelua, niin ympyrä sulkeutuu.

Otetaan kerralla kaikki kokoomuksen syyksi tässä ja nyt.

Käyttäjän Radisti kuva
Matti Pihlaja

Ensin Heinonen otettiin ylen saneerajaksi, sitten Jungnerille annettiin potkut, sen jälkeen Kivisestä tuli päällikkö, palkkakin nousi puolella.

Minkäkö puolueen miehiä ? KOKOOMUKSEN.

Ja ruotsissakin on paikallinen kokoomus päähallituspuolueena. Onneksi Demarit ajoi ohi kannatuksessa, Gallupnousu 9,3 % kahdessa kuukaudessa. Muuallakin suunta on kääntymässä.