SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Suomen keskeisten urheilujärjestöjen johdon kasvot uusiutuvat

Suomen Olympiakomitea

Olympiakomitean pääsihteeri Jouko Purontakanen jää loppuvuonna eläkkeelle.  Suomen Olympiakomitean hallitus valitsi viime viikolla  pitämässään kokouksessa uudeksi pääsihteeriksi Mika Sulinin. Olympiakomitean pääsihteerin virkaan hän siirtyy Suomessa pidettävien jääkiekon MM-kisojen pääsihteerin virasta. Suomen jääkiekkoliiton kasvanut vaikutusvalta näkyy tällä hetkellä Suomen urheiluelämässä. Eläkkeelle jäävä Purontakanen  siirtyi Olympiakomietan palvelukseen Suomen Urheiluliiton (SUL) tehtävistä.  SUL:n nykyinen puheenjohtaja  Antti Pihlakoski oli myös pääsihteerin tehtävän hakijoiden joukossa.

Suomen olympiakomitealla on todennäköisesti myös edessään puheenjohtajan vaali, sillä nykyisen hallituksen toimikausi päättyy tämän vuoden jälkeen. Nykyinen puheenjohtaja Roger Talermo ilmoitti radiohaastattelussa, että hän ilmoittaa omista jatkoaikeistaan Lontoon kesäolympiakisojen jälkeen.

Ainakin Olympiakomitean hallitukseen on tulossa useita henkilövaihdoksia monien nykyisten hallitusten asenan tehtävien ja aseman muutosten johdosta.

 

Suomen Liikunta ja Urheilu SLU

SLU:n hallituksen nykyinen puheenjohtaja, valtiokonttorin pääjohtaja  Timo Laitinen ilmoitti. ettei hän asetu enää ehdolle  SLU:n  puheenjohtajaksi järjestön syyskokouksessa.  Helsingin Sanomat ehti jo listata 10 naisehdokasta  SLU:n seuraavaksi puheenjohtajaksi. Ketään etulyönntiasemassa  olevaa ehdokasta ei tällä hetkellä ole Laitisen seuraajaksi.

Mitäs jos SLU ja Olympiakomitea löisivät hynttyyt yhteen, niin kuin monissa Euroopan maissa on. Huippu-urheilun muutostyöryhmä on lisäämässä mielestäni vain keskusjärjestötason rakenteita. Sana pettymys isolla on lievästi sanottu oma  tuntemus  työryhmän työstä. Työryhmän ehdotukset näyttävän olevan myös opetusministeriön hampaissa. Tuossa linkissä näkyvä kaavio ei tuo mitään uutta järjestörakenteeseen, vaan kasvattaa järjestökustannuksia. Urheilijanhan piti olla keskiössä arvoisa muutostyöryhmä. Nyt olisi mahdollisuus käyttää vesuria  suomalaisessa keskusjärjestökentässä ja tehdä ratkaisu, joka on useissa Euroopan maissa.

Minusta lajiliitot pystyvät osaltaan hoitamaan oman lajinsa kansainväliset  tehtävät (niinkuin kyllä jo tekevätkin)  Olympiakomitean  alaisuudessa, eikä SLU:ta tarvita. Kunto liikuntaliitto  ja Nuori Suomivoivat jäädä omiksi yksiköiksi. SLU:n määrittelemän vision”Olemme  maailman liikkuvin urheilukansa 2020” pystyvät kyllä lajiliitot ja Kuntourheiluliitto toteuttamaan

 

Suomen Urheiluliitto SUL

Viime syksyn SUL:n liittovaltuuston kokousta ennen kuului kentältä murinaa puheenjohtaja Antti Pihlakoskea vastaan. Antti Pihlakoski ilmoitti Olympiakomitean pääsihteerivalinnan jälkeen, että hän jättää SUL:n puheenjohtajan tehtävät. Monien mielestä  Olympiakomitean pääsihteerin tehtävää hakeneen Pihlakosken ilmoituksessa kuvastui suuri pettymys ohi menneestä tehtävästä. Ketään etulyöntiasemassa  olevaa ehdokasta ei tällä hetkellä ole Pihlakosken  seuraajaksi. Antti Pihlakoski toimii kesäkuussa Helsingissä pidettävien yleisurheilun EM-kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana. Pihlakosken kansainvälistä kokemusta urheilun järjestötehtävissä tulisi mielestäni käyttää edelleen hyväksi, vaikka Olympiakomitean pääsihteerin paikka meni häneltä sivu suun.

SUL:n hallitus valitsi viime viikolla monien mielestäni  hieman yllättäen huippu-urheilujohtaja Jarmo Mäkelän liiton uudeksi toimitusjohtajaksi. Valistunut  johtopäätökseni on, että seuraaja tulee istuvan huippu-urheilutyöryhmän jäsenten piiristä. "Samalla tämä päätös antaa hyvät mahdollisuudet tehdä SUL:n organisaatiossa ne tarvittavat päätökset, jotka liittyvät meneillään olevaan huippu-urheilun muutokseen ja SUL:n integroitumiseen siihen", sanoi SUL:n hallituksen puheenjohtaja Antti Pihlakoski.

Suomen Palloliitto

Suomen Palloliitolla  edessään uuden puheenjohtajan valinta, koska edellinen puheenjohtaja Sauli Niinistö valittiin Suomen tasavallan presidentiksi.Niinistö erosi puheenjohtajan  tehtävästä heti valinnan selvittyä 5.2.2012. Ketään etulyöntiasemassa  olevaa ehdokasta ei tällä hetkellä ole Niinistön  seuraajaksi, koska tilanne on nyt aivan uusi edelliseen puheenjohtajan valintatilanteeseen verrattuna. Mutta valistuneella päätelmällä voisin ennakoida uuden puheenjohtajan edustavan talouselämää.

 

Suomen Jääkiekkoliitto. 

Jääkiekkoliiton  liittohallituksen nykyinen puheenjohtaja Kalervo Kummola on myös kansainsainvälisen liiton  IIHF:n varapuheenjohtaja (Vice President). On semmoinen näkemys monilla, että Kalervo Kummola on seuraava IIHF:n puheenjohtaja. Suomen jääkiekkoliiton sääntöjen mukaan  liittohallituksen jäsenten toimikausi on valintaa seuraavat kolme (3) kalenterivuotta. Jatkaako Kummola nykyisen toimintakauden jälkeen (v. 2014) on oman arvioni mukaan epätodennäköistä.

IIHF:n seuraavan presidentin puheenjohtajan valintakiemuroihin vaikuttaa tavalla tai toisella myös Valko-Venäjälle vuoden 2014 jääkiekon  MM-kisojen kohtalo, josta kirjoitin aiemmin blogissani. Myös toinen IIHF:n seuraavan puheenjohtajan valintaan liittyvä seikka on, että kuka on Kansainvälisen Olympiakomitean (IOC) seuraava presidentti  belgialaisen Jacques Roggen jälkeen. Rogge jättää tehtävät vuonna 2014. Yhtenä ehdokkaana on mainittu julkisuudessa IIHF:n nykyinen presidentti/puheenjohtaja sveitsiläinen René Fasel. Jos Fasel valittaisiin IOC:n presidentiksi, Kalervo Kummola on vahva ehdokas IIHF:n seuraavaksi presidentiksi/ puheenjohtajaksi.    Oma valistunut  päätelmä on, että  IOC:n seuraava presidentti ei ehkä ole Euroopasta, kun myös Jacques Roggen edeltäjä  oli eurooppalainen, espanjalainen Juan Antonio Samaranch

 

Suomen Hiihtoliitto

Suomen Hiihtoliitto  (SHL) joutuu pohtimaan –näin ennustan – vielä omaa järjestörakennettaan. Oliko viisasta perustaa omat erilliset toimintayksiköt Hiihtoliiton sateenvarjon alle, kun tuntuu kaikkien lajiryhmien nykyisin valittavan enemmän tai vähemmän rahapulaa. Ainakin yhteenlaskettu järjestöhallinnon työmäärä kasvoi ja lisäsi kustannuksia. 

Päättymässä olevan  hiihtokauden menestys   (perinteiset pohjoismaiset hiihtolajit) on yksi heikoimmista -ellei jopa heikoin- kautta aikojen Suomen hiihdon historiassa.  Voi olla, että Hiihtoliiton puheenjohtaja –kysymys nousee nyt syksyllä esille 1,5 vuotta ennen Sotshin  2014 talviolympiakisoja. Suomen hiihtourheilua vuosikymmeniä seuranneena minusta on paikallaan hiihtourheilun tason ja lajiharrastuksen määrän nostamiseksi katsoa myös luottamusmiesjohtoa valmennusjohdon lisäksi ja hakea tehtäviin pitemmäksi aikaa sitoutuvia henkilöitä. 

Tänään on uutisoitu, ettei mäkihypyn ja yhdistetyn taustayhdistyksen Finnjumping ry:n puheenjohtajana koko sen olemassaolon ajan toiminut Ilkka Tiilikainen  asetu enää ehdolle seuraavalle kaksivuotiskaudelle.

 

Muut lajiliitot

Monilla muillakin lajiliitoilla  on puheenjohtajavalintoja edessään, mutta otin tässä nyt muutamia tulossa olevia valintoja esille aktiivisen urheilun seuraajan  näkökulmasta. 

Suomalaisen autourheilun kattojärjestö AKK-Motorsport ry uusi liiton johtoa viime vuonna.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Aamun HS tietää kertoa (sivu B 9), että SLU lopetetaan. SLU, Nuori Suomi ja Kunto ry uutisen mukaan sulautuvat yhdeksi liikuntaorganisaatioksi.

Kun ollaan tekemässä päätöksiä oikeaan suuntaan.

HS-uutinen netissä
http://www.hs.fi/urheilu/Urheilun+kattoj%C3%A4rjes...

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset