SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Otetaanko Valko-Venäjältä pois vuoden 2014 jääkiekon MM-kisat ?

Julkisuudessa on ollut esillä tieto, että Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF  on joutunut käsittelemään Valko-Venäjälle myönnettyjen vuoden 2014 MM-kisojen siirtämistä jonkin toisen maan järjestettäväksi. MM-kisat käydään tänä ja ensi vuonna Suomen ja Ruotsin järjestäminä yhteistoimintakisoina. Kuluvan vuoden 2012 MM-kisojen semifinaalit ja mitaliloppuottelut käydään Helsingissä ja ensi vuoden 2013  vastaavasti Tukholmassa. Ottelupaikkakuntia vuonna 2013 on Tukholman ja Helsingin lisäksi myös Mälmö ja Turku.

Erilaisia pakotteita Valko-Venäjää kohtaan on lisätty. EU -maat ovat vetäneet suurlähettiläänsä pois Valko-Venäjältä ja Valko-Venäjä on karkoittanut EU-lähettilään pois maasta.  USA:n presidentti Barack Obama on allekirjoittanut mm.  lain, joka tiukentaa pakotteita ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistynyttä Valko-Venäjää kohtaan. USA  edellyttää mainitun  lain velvoittamana  Kansainvälistä jääkiekkoa peruttamaan MM-kisat Valko-Venäjältä, ellei maa vapauta poliittisia vankejaan. USA:lta  on tullut vetoomus IIHF:lle, joka  on käsitellyt asian  ja viestinyt USA:lle, että  IIHF pyrkii  olemaan poliittisten asioiden ulkopuolella.

Jääkiekko on Valko-Venäjällä suosittu laji. Maan pääkaupungissa Minskissä on suuri 15 000 katsojan  uusi Minsk-Arena, joka toimii myös KHL:n kärkijoukkueisiin kuuluvan Dinamo Minskin kotihallina. Dinamo Minskin joukkueessa pelaa myös  paljon ulkomaisia pelaajia  mm. Suomen Jere Karalahti.

Valko-Venäjä ja sen pääkaupunki Minsk valmistautuvat   jo vuoden 2014 jääkiekon MM-kisoihin (9.-25. toukokuuta 2014). MM-kisoja varten tarkoitus tänä ja ensi vuonna   rakentaa toinen urheilun 8000 hengen  monitoimihalli Tšižovka-Arena.

Jääkiekon vuoden  1969 MM-kisat siirrettiin Tšekkoslovakian  Prahasta Tukholmaan  vuoden 1968 tapahtumien johdosta.   Vuonna 1968 Warsovan liiton maat Neuvostoliiton johdolla miehittivät Tšekkoslovakian .  Kasvaako paine  eri maissa Valko-Venäjää kohtaan nyt niin suureksi, että Kansainvälisen jääkiekkoliiton on siirrettävä jääkiekon vuoden 2014 MM-kisat pois Minkistä.  On semmoinen tunne, että joku A-sarjan maa voi jäädä vuoden 2014 MM-kisoista pois, jos IIHF ei siirrä kisoja muualle. Vaikka IIHF pyrkii  olemaan poliittisten asioiden ulkopuolella, politiikka on vaikuttanut aiemminkin suurempienkin urheilutapahtumien järjestelyihin , kuten olympiakisoihin vuonna 1980 ja 1984.

 

List of IIHF World Championship medalists

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Ilkka Järvelä

No entäpäs 2008 kesäolympiakisat (niin, myöhäistä jo) taikka 2014 talviolympialaiset?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Peking hävisi muistaakseni kerran kisapaikkaäänestyksessä, mutta sai vuoden 2008 kisat.
http://en.wikipedia.org/wiki/2008_Summer_Olympics

Sotšin kisojen lobbaukseen käytti Venäjä melkoisen määrän rahaa ja itse Putin oli KOK:n valintakokouksessa pitämässä puheen.
http://www.olympic.org/sochi-2014-winter-olympics

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Euroopan parlamentti vaatii kisoja pois Valko-Venäjältä

http://www.iltasanomat.fi/mmkiekko/lukashenko-suut...

Katso IS:n uutisen viimeinen kappale.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Kyllä, kannatan Eu-parlamentin ajatusta.

Thomas Makinen

Johdonmukaisuuden nimissä Valko-Venäjältä kisojen poisottamista vaativien vaatia myös jalkapallon MM-kisojen ja olympiakisojen viemistä Venäjältä. Vai pystyykö joku osoittamaan konkreettisia eroja Valko-Venäjän ja Venäjän ihmisoikeistilanteen välillä (hylkään jo etukäteen vetoamisen kuolemanrangaistukseen. Venäjällä on myös kuolemanrangaistus sekä de facto, jota ei tarvinne todistella, että de jure, presidentin määräyksellä, ilman tuomioistuimen päätöstä, turvallisuuspalveluilla on oikeus ottaa hengiltä kuka vaan)?

Itse kuitenkin kannatan kaikkien mahdollisten suurkisojen viemistä Venäjälle. Se nimittäin nopeuttaa putinismin loppua Venäjällä. Kuka ei usko, katsokoon Kreikkaan. Vaikka perimmäiset syyt Kreikan rappioon ja tappioon ovatkin rakenteellisia, aivan kuten Venäjällä, niin vuoden 2004 olympiakisat nopeuttivat vääjäämätöntä huomattavasti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ateenan vuoden 2004 kesäolympiakisojen lopullisista kustannuksista ei ole
lopullista lukua. Kreikan parlamentissa niistä kiisteltiin jo heti samana vuonna.
http://www.greekembassy.org/Embassy/content/en/Art...

Yleisesti puhutaan kisojen kustannusarvioksi n. 9 mrd euroa (Pekingin 2008 kisat maksoivat n. 11 mrd euroa, Lontoon ensi kesän kisat vähemmän).
http://en.wikipedia.org/wiki/2004_Summer_Olympics#....

Ateenan piti saada kisat jo vuodeksi 1996, jolloin tuli kuluneeksi 100 vuotta 1896 Ateenan kisojen järjestämisestä

Että jos tarkoitat Kreikan eläneen jo silloin yli varojen, olet oikeassa.

Olen samaa mieltä, että Moskovan vuoden 1980 kisat vauhdittivat omalta osaltaan kehitystä 1980-luvulla rautaesiripun takana koko Itä-blokissa.
http://en.wikipedia.org/wiki/1980_Summer_Olympics_...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Miksi ylipäätään kisat Valko-Venäjälle on myönnetty?

No, kun siellä on näitä Kummoloita, joita todellisuudessa ihmisoikeudet eivät kiinnosta pätkääkään.

Todettakoon, että Kalervo Kummolan puoluekanta on kokoomus.

Ei jouduttaisi tällaisiin jälkiviisaustilanteisiin, jos harkittaisiin alusta lähtien.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kummola on arvostettu henkilö IIHF:n piirissä ja voi olla seuraava presidentti/puheenjohtaja
http://www.iihf.com/sk/iihf-home/the-iihf/council....

IIHF:n jäsenmaita on 70
http://www.iihf.com/sk/iihf-home/the-iihf/members....

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Siltikin oli virhe myöntää kisat Valko-Venäjälle.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Oli virhe antaa kisat Valko-Venäjälle. Nyt kisojen pois ottaminen on liian vaikeaa. Politiikasta urheilu voi ja sen kannataakin pysyä pois, mutta ihmisoikeuskysymykset ovat enemmän kuin poliittisia. Jos kilpaurheilun yksi perusajatus on reilu peli ja vastustajan kunnoitus niin niitä tulisi myös löytyä maalta jossa kisat käydään.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Minusta Jääkiekkoliitto tekisi viisaasti jos he noudattaisivat ministeri Arhinmäen neuvoja. Kisat pois tuollaisen diktatuurin maasta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jokseenkin samoilla kritereillä voisi siirtää muualle sekä jääkiekon MM-kisat että talviolympialaiset v. 2014. Mutta yleisten syiden vuoksi se ei liene mahdollista.

Käyttäjän tormayslinjallakolari kuva
Markku Kolari

No onhan se nyt aivan joutavan päiväistä käydä vakavaa ihmisoikeuksien rikkomista vastaan mokoman marginaalilajin kautta. Se ei painostuskeinona tavallista kadun tallaajaa auta. Euroopan parlamentin kautta pakotteita ja toimia pitää lisätä. Suomen hallituskin on ollut kovin hiljaa asian tiimoilta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Seurataan tilanteen kehitystä, viimeistä näytöstä ei ole käyty vielä likimainkaan. Ennen Minskin kisoja ovat kahdet MM-kisat ja 2014 Sotshin talviolympiakisat.

Nythän on jo EU-maat vetäneet suurlähettiläänsä pois, USA.ssa tullut laki, joka saattaa estää USA:n osallistumisen.

Mikä on sitten marginaalilaji urheilussa,on sitten eri asia.
http://www.topendsports.com/world/lists/popular-sp...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

HS_n pääkirjoutuksessa otetaan tänään kantaa:
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Kisat+pois+Minski...

Lainaus: "Kansainvälisen jääkiekkoliiton tulee siirtää kisat pois Minskistä."

Marko Siekkinen

Milloinkahan "sivistyneet" länsimaat alkavat vastaaviin toimenpiteisiin ylivoimaisesti suurimpia ihmisoikeuksien rikkojia vastaan? Esimerkkinä tämä Usassa voimaan astunut laki joka antaa mahdollisuudeen vangita kansalaisia määrittämättömäksi ajaksi, ilman rikossyytteitä tai mahdollisuutta oikeudenkäyntiin. Tämähän onkin hyväksyttävää, koska kyseessä on demokratiaa ja ihmisoikeuksia kunnioittava valtio. Ja kaiken tämän syvältä sydämmestä kumpuavan kunnioituksen ihmisoikeuksia kohtaan voimmekin nähdä tällä hetkellä lähi-idässä.

Käyttäjän karihopponen kuva
Kari Hopponen

Jääkiekon MM-kisoissa eivät pelaa kaikki maailman parhaat jääkiekkoilijat. "MM-kisoja" pelataan joka vuosi - myös talviolympiavuosina. Inflatorisen kisatiheyden perusteena ovat jääkiekkoliittojen taloudelliset syyt. Jos NHL pitää tauon Shotsin talvikisojen aikana, vuoden 2014 maailman todella paras joukkue ratkaistaan isolla Venäjällä - ei Valko-Venäjällä. Vuoden 2014 "MM-kisojen" isännäksi haki kaiketi vain kaksi maata, Valko-Venäjä ja Ukraina. Valko-Venäjän hakemuksen motiivit ovat kaikkien tiedossa. Ukrainalla ei ole kunnollista maajoukkuetta, joka pystyisi A-sarjassa taistelemaan edes yksinumeroiset tappiolukemat huippumaita vastaan.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton on syytä peruuttaa Minskin kisat 2014 siirtämättä niitä minnekään ja lopettaa "MM-kisojen" järjestäminen talviolympiavuosina kokonaan.

Järjestetäänkö minkään maailmanlaajuisen merkittävän urheilumuodon MM-kisoja olympiavuosina?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä niitä eri lajien MM-kisoja on myös olympiavuosina.
Talvikisavuosina on nyt jääkiekon MM-kisat, taitoluistelun MM-kilpailut,
myös pikaluistelussa jne

Kesäolympiavuosina on ainakin maanosien mestaruuskisoja, kuten nyt jalkapallon ja yleisurheilun EM-kisat

Tässä kesä- ja talvikisojen lajit
http://www.noc.fi/olympialaiset/olympialajit/

Käyttäjän karihopponen kuva
Kari Hopponen

Yksikään noista esimerkkilajeista ei ole maailmanlaajuinen merkittävä urheilulaji. Uinti taitaa olla ainoa maailmalaajuisesti suosittu merkittävä urheilumuoto, missä järkätään MM-kisat olympiavuonna; mutta nekin järkätään lyhyellä 25 m radalla eli tarkkaan ottaen näissäkään MM-kisoissa ei kilpailla samoissa lajeissa kuin olympiakisoissa.

Talviurheilumuodoista maailmanlaajuisesti suosituin taitaa olla alppihiihto ja siellä erityisesti pujottelu. Eikä sielläkään ole MM-kisoja olympiavuonna.

No, tämä menee vähän sivuraiteelle pääasiasta eli mielestäni v 2014 Minskin kisat on syytä peruuttaa kokonaan ja jättää tulevaisuudessakin "MM-kisat" talviolympiavuonna pitämättä.