SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Valtava kaasupilvi syöksyy galaksiimme - aikanaan

 

 

Tähtitieteellinen yhdistys Ursan Tähdet ja avaruus –lehdessä uutisoidaan valtavasta kaasupilvestä, joka syöksyy kohti galaksiamme.

Ensinnäkin tämä kaasupilven koko, joka on mittausten perusteella 11 000 valovuotta pitkä ja 2 500 valovuotta leveä, - pudottaa jo kärryiltä hahmottaa kaasupilven koko. Hubble-sivustolla kerrotaan, että tämä kaasupilvi havaittiin jo 1960-luvulla.  Nasan sivulla uutisoidaan asiasta myös.

Toinen asia on matka, jonka kaasupilvi tekee ennen törmäystään galaksiimme. Pilvi iskeytyy galaksiimme noin 30 miljoonan vuoden kuluttua. Kuinkas pitkän matkan tuossa ajassa kaasupilvi tekee. Ja puhutaan vielä pikkumatkasta koko maailmankaikkeudessa, jonka kokoa ei ole uskottavasti edes pystytty selvittämään.

Että   tässä vaan viikon alkajaisiksi  some –keskusteluun pikkuisen  suhteellisuutta, kun eduskunnan kevätistuntokausikin alkaa tällä viikolla. Monella kansanedustajalla tuottaa vaikeuksia hahmottaa  numeroita ja lukuja. Eipä silti , esim. USA:n liittovaltion velan määrän ja muutosten kirjaaminen kirjanpidossa oikein voi olla kirjanpitäjälle jo melkoinen ponnistus.

Suhteellista päivän jatkoa kaikille !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onneksi helmikuu on niin lyhyt, että kaasupilvi ei ainakaan tämän kuun aikana silmille hyppää;)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tässä kuvasarja kaasupilven liikkeistä; 70 milj. vuotta sitten, nyt ja 30 milj vuoden päästä.

http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Linnunrata on myös Törmäyskurssilla Andromedan Galaksin kanssa, mutta sekin on ihmiskunnan jälkeisen tulevaisuuden harmeja (sillä Aariko on ehtinyt palaa loppuun siihen mennessä). Et muutes sattuisi osata kertoa lähestyykö moinen kaasupilvi Maastakatsottuna Lohikäärmeen tähdistön Thuban suunnasta?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Andromedan törmäysestä uutisoitiin jo vuosia sitten
http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/science/m...

Aurinkokunta saa ilotulitusta neljän miljardin vuoden päästä. Tutkijat perustavat näkemyksen avaruusteleskooppi Hubblen havainnoihin monen vuoden ajalta.
http://www.nasa.gov/images/content/654284main_i122...

Smithin kaasupilvestä on julkaistu aiemmin mm. tälläinen tutkimus
http://arxiv.org/abs/0911.0684