SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Voyager 1 aurinkokuntamme rajamailla

  • Voyager 1    aurinkokuntamme rajamailla

 

USA:n ilmailu ja avaruushallinto   NASAn nettisivut kertovat, että vuonna 1977 matkalle lähetetty Voyager 1  on tulossa aurinkokuntamme rajamaille.

Voyager on nyt 18 miljardin kilometrin päässä Auringosta. Etäisyys  on 122-kertainen, mitä on Maan ja Auringon välinen etäisyys.  Radiosignaali  Voyagerista saapuu omalle maapallollemme 17 tunnissa. Eipä tuota etäisyyttä osaa oikein enää hahmottaa kilometreissä.

Voyager 1:n  tietokoneen muisti on vain  sadastuhannesosa  kahdeksan gigatavun iPod Nanon muistista. Niin sellaista aikaa elettiin silloin. Omalla työpöydälläni oli tuolloin mekaaninen sähköllä toimiva laskukone ja tavallinen naputeltava kirjoituskone. Sähköpostista ja internetistä ei ollut tietoakaan. Kopiokoneita oli kyllä, mutta suuremmat monistustyöt tehtiin  paljolti vielä vahasmonistuksella spriikatkuisessa monistamossa. Posti tuli ja meni kirjepostina. Ja työpöydällä oli lankapuhelin. Olin etuoikeutettu, koska pääsin työtehtävistä johtuen puhelimella soittamaan kaukopuhelun  (ohi silloisen 09-verkkoryhmän)  ohi työpaikan puhelinvaihteen. Ja osalla henkilöstöä kademieltä riitti siitä. Että ovat ne ajat muuttuneet.

Voyager 1:n  odotetaan toimivan vielä  tuonne  vuonna 2020 –luvun puolivälin paikkeille. Missähän se silloin mahtaa olla ulkoavaruudessa ?

P.s. Suosikkiteleskooppini Hubble  jatkaa kuvien ottamista. Myös toinen teleskooppi Kepler tekee löytöjä jatkuvasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.