SJPHKI Suomen sinivalkoisten värien puolesta

Ministeri Arhinmäki laiminlyö virkavelvollisuuksiaan

  • Ministeri Arhinmäki laiminlyö virkavelvollisuuksiaan

Eilen oli Savonlinnan oopperajuhlien 100-vuotisjuhlagaala, joka välittyi myös suorana lähetyksenä Yle-teema kanavan kautta. Monien  oopperatalojen edustajat ympäri maailmaa esittivät illan juhlagaalassa henkilökohtaisesti tervehdyksensä. Mutta missä oli Suomen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.

 Arvoisan ministerin toiminta on närkästyttänyt lievästi sanottuna monia tahoja.  Gaalan loppupuolella sanoivat  Jaakko  Ryhänen ja Matti Salminen ”suorat sanat” ministeri Arhinmäelle. He totesivat, ettei tässä kysytä Arhinmäen mielipidettä, vaan Savonlinnan 100-vuotisjuhlat kuuluvat ministerin pakollisiin virkavelvollisuuksiin. Kevensivät sanottavaansa, että kyllä ministeri  voi tulla jalkapallokengissäkin.

Olen aikaisemminkin todennut, että olen kaivannut urheilu- ja kulttuuriministeriksi entistä vasemmistoliiton puheenjohtajaa, kulttuuriministerinä myös ollutta Claes Anderssonia. Hänen omat urheilusaavutuksensakkin  ovat paljon suuremmat kuin ministeri Arhinmäen. Claes Andersson olisi ollut eilen henkilökohtaisesti paikalla tässä 100-vuotisjuhlagaalassa.

Savonlinnan oopperajuhlat

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Jos ei ministeri saavu paikalle, niin pitäisi jonkun muun "vastaavan merkittävän" saapua. Tulkitsen blogista, ettei presidentti tai kukaan muu ministeri myöskään ollut paikalla. En ole koskaan käynyt oopperassa, mutta tiedostan mikä on merkittävää.

Kalle Kuusivuori

On aikakin, että lihavien akkojen ja ukkojen huvituksia ei enää pyhästi suojella. Maksakoon liput omasta pussistaan. Eikä me eletä tsaarin aikaa, jolloin tarvittiin valtiovallan pyhä suojelus tapahtumille.

Ääni Arhinmäelle täältä.

Käyttäjän TeijoPaananen kuva
Teijo Paananen

Hienoa, että ministeri Arhinmäki oli luontevasti Ruisrockissa. Siellä missä tämän päivän ja tulevaisuuden luova voima on. Elävä globaali kulttuuri, joka kulkeutuu repuissa ja kuulokkeissa ympäri maailman. Hienoa, että on ministeri, joka näkee tämän, elää tätä ja tajuaa tämän. Kaikelle aikansa, muuttuville ajoillekin. Ehkä tästä juhlasta olisi syytä tehdä virkavelvollisuus. Ehkä Ryhäsen ja Salmisenkin olisi syytä tajuta tämä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hienoa minunkin mielestä, että ministeri oli paikalla Ruisrockissa. Mutta olisi ehtinyt myös Savonlinnaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kulttuuriministerin tempaisuista

Savonlinnan 100-vuotisjuhlat jäivät Paavo Arhinmäeltä kesäkiireiden vuoksi väliin eikä punaiset tennarit vilkkuneet iloisesti Olavinlinnan kävelysillalla. Varmaan kiistanalainen päätös oli olla menemättä, koska oopperaeliitti kuvittelee olevansa koko kulttuuri. Ministeri halusi näin osoittaa, missä kaappi seisoo.

Tunnettu valtakunnallinen sanomalehti kulttuuriosion ensimmäisellä sivulla kertoilee Arhinmäen perjantaisesta vierailusta Turun ruisrockiin. En tiedä kuuluuko tämä käynti sarjaan ” tilaisuuksissa, joissa en yleensä käy”.

Hatunnoston arvoisena pidän kulttuuriministerin vierailua viime tiistaina (3.7.) Masalan nuorisoteatterissa katsomassa Matti Kurikan elämänvaiheista kertovaa Sointula kesäteatteriesitystä. Kirkkonummen Masalan nuorisoteatteri on perustettu vuonna 1981. Harrastustoiminnan myötä teatteri tuottaa 3 - 4 näytelmää vuosittain, mikä on melkoinen ponnistus nuorilta. Tuomo Aitan käsikirjoitus on silmiä avaava kertomus suomalaisista virtauksista ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuskinpa tässä on kysymys jostakin eliittiajattelusta.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Olen SJPHKI:n kanssa täysin samaa mieltä. Tietääköhän tämä ministerimme sitä, että ooppera vasta onkin oikein "työläisten" pikkukaupunki. Siellä päätähtien esiintymisen tekee mahdolliseksi pukusuunnittelijat, ompelijat, suutarit, lavasteiden suunnittelijat kirvesmiehet ja puusepät, maalarit, putkimiehet, sähkömiehet ja hitsaajat; soitinten virittäjät ja soittajat vaikka pajupilleineen tarvittaessa. Koko oopperatalon hallinto sihteereineen ja kirjanpitäjineen ja muine paperityöläisineen. Ovimiehet ja vartijat. Taksinkuljettajat ja bussinkuljettajat jne... varmaan joku ammattiryhmä puuttuukin. Tässä tapauksessa Savonlinna toreineen kuolisi ilman vuosittaista ooppereajuhlaa. Savonlinna on vientituote tähtisolisteineen ja orkestereineen. Kyllä oli hieno hetki Ylen teemalla kaikille meille, jotka emmet voineet olla läsnä paikanpäällä. Arhinmäki on hoitanut leiviskänsä alle arvostelun.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuo on totta. Jos puhutaan musiikista kokonaisuutena maailman laajuisesti, tämä
kevyempi musiikki työllistää kyllä käsittääkseni vieläkin enemmän

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Arhinmäki on vieraillut Kansallisoopperassa tutustuen mm. sen tekniikkaan ja hän tietää sen miten ooppera tai teatteri sadaan näyttämökuntoon. Arvostelusi Heikki Karjalainen meni aivan hukkaan.
Mutta keksi lisää.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Arhinmäki varmaankin ruokkii omaa äänestäjäkuntaansa vaimakkaimmalla poliittisella tunneaseella. Siinä mielessä Arhinmäen toiminta on loogista.

Käyttäjän kiravuo kuva
Timo Kiravuo

Karavaani kulkee ja koirat haukkuvat. Toki sekalaisten kissanristiäisten järjestäjät saavat vaatia ministeriä paikalle, mutta kyllä homma menee niin päin, että ministeri päättää mihin osallistuu tai jättää osallistumatta ja kulttuuri- ja urheiluväki saa tyytyä siihen. Ei ministeri ole mikään lämmin lihakimpale, jonka kulttuuritilaisuuden järjestäjät voivat edellyttää pystyvänsä istuttamaan penkkiin kärsimään osoittaakseen omaa mahtavuuttaan ja valtaansa.

Ministerin läsnäolo Savonlinnan opperajuhlissa ei paranna tilaisuuden laatua milliäkään, eikä vaikuta mihinkään muuhun kuin että seuraavan viikon paikallislehdessä on kuva bileiden johtajasta kättelemässä ministeriä ja nimet alla. Poisjääminen puolestaan tuo tilaisuudelle julkisuutta ja avaa tilaisuuden keskustella opperan merkityksestä.

kiravuo

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Aivan, ministeri voi päättää osallistumisensa. Savonlinnan poisjäännillään ministeri osoitti, ettei ministerin oma näköala ole riittävän laaja-alainen suomalaiseen yhteiskuntaan.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalainen_oopperamu...

Käyttäjän TimoPouru kuva
Timo Pouru

Kyllähän Savonlinnan 100-vuotisjuhlagaalan taso vain nousi, kun Arhinmäen punakone säksätti jossain muualla..

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kirjoitin hiljattain näille palstoille samasta aiheesta. Annoin kulttuuriministerille tunnustusta urheiluministerinä, joka ottaa rohkeasti kantaa mm. Itä-Euroopan maiden ihmisoikeuskysymyksiin. Hän kävi myös Pride-festivaaleilla ja esitti samalla kirpeää kritiikkiä Pietarin sukupuolivähemmistöjen sorrosta. Se on melkoinen teko vasemmistoministeriltä.

Toisaalta kirjoitin, että Suomi tarvitsisi myös kulttuuriministeriä. Kyllähän Arhinmäki on käynyt monenmoisissa kulttuuritapahtumissakin ympäri maata. Mutta jostain syystä hän on boikotoinut ns. "korkeakulttuuria".

Oli huonosti harkittua mennä johonkin koripallo-otteluun samaan aikaan, jolloin Helsingissä avattiin Musiikitalo ja Sibelius-Akatemian tilat.

Ehkä Savonlinnassakaan kulttuuriministerin ei aivan välttämättä tarvitsisi olla joka vuosi, jos oopperoiden seuraaminen on hänelle tervanjuontia. Mutta oli todella huonosti harkittua jäädä pois 100-vuotisjuhlilta. Savonlinnan Oopperajuhlat ovat tärkeä osa Suomi-brändiä. Jäämällä pois juhlista ministeri ei tahrannut Savonlinnan mainetta, mutta omaa mainettaan sitäkin enemmän.

Sinfoniat ja oopperat maksavat. Se on totta. Mutta vielä paljon enemmän julkista ja hämärää rahaa liikkuu jalkapallossa, joka tuntuu olevan kulttuuriministerin erityisessä suosiossa.

Näin meikämies liittyi Paavo Arhinmäen arvostelijaksi, koska kulttuuriministeri kertoi jäävänsä pois Savonlinnan Oopperajuhlien 100-vuotistilaisuuksista. Aiheesta syntyi vilkasta keskustelua. Klikkaa:
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/110604-...

Käyttäjän RaunoHeinonen kuva
Rauno Heinonen

No jos suoraan sanoisi, niin Savonlinnan Oopperajuhlat meni ohi varmaan jotain 99,98% kansasta. Kun Arhinmäki ei sinne mennyt, laski prosentti johonkin 99,95%in. Joten parempaa PR-työtä hän teki jäämällä pois.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei ihan noin. Savonlinnan oopperajuhlien alkamisesta ja 100 vuotoisjuhlasta uutisoitiin lähes jokaisessa mediassa (päivälehdet, iltapäivälehdet, TV ja radio).

Johan Von

Ruisrock on on suurempi kulttuuri tapahtuma. Joka tosin korostaa erilaisen musiikin olemusta. Siellä oli viikonloppuna yli 60 000 katsojaa. Kelpaa hyvin esimerkiksi oopperalle. Ja sinne saa mennä urheilutossutkin jalassa. Eikä tarvi koko aikaa istua silmät pullistuneina kravatin kuristuksessa. Mitä msiikki siten on miten sitä arvostellaan. Eikö hyvää musiikkia ole se mikä kuulijan horvassa kuulostaa hyvältä. Tai onko se hyvää kun joku nainen huutaa kuin lavalla sikaa pistettäisiin. Vai seko kun toinen taas pomppii lavalla hullun lailla. Asiasta voidaa vaikka demokraattisesti äänestääkkin. Ja tuloskin saadaan. Ja Arhinmäenkin kuuluu hyväksyä kummatkit tavat. Mutta siltikää en pakoittaisi häntä seuraamaan kumpaakaan esitystä. Hänhän voi mennä vaikka seinäjoen tangomarkkinoille. Tai sitten ei Jalkapallon katsominen on hyvä vaihtoehto moisille riekkujille.. Lehdet radio ja TV pauhaavat monista tapuksista päiväkausia. Jalkapallokin on hyvin vakava asia sen vuoksi ollaan jopa maiden välillä sodittu.

Pekka Manner

Arhinmäki teki tässä oikein, kyllä Suomessa kulttuuri rällästää, sektori saa kaiken mitä kehtaa pyytää mm Musiikkitalo, Kiasma, uusi oopperatalo jne......miljardeja veronmaksajien rahoja on laitettu eliitin kulttuurikirkkoihin jossa voidaan palvoa korkeakulttuuria.

Itse lopettaisin korkeakulttuurin tukemisen koska sitä harrastavilla on varaa mennä kuuntelemaan kirkumista oopperaan tai autonrenkaita Kiasmaan jne....

Rahat laittaisin nuorten harrastustoimintaan ja liikuntaan.

Ja ei Paavo ole mikään kapinallinen, jätkä on täysin "teostojen" talutusnuorassa kuten suurin osa kansanedustajista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kerrotko jonkun merkittävän maan, joka ei ylläpitäisi omia kulttuurilaitoksiaan.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Seppo-Juhani Pietikäisellä taitaa olla valikoiva havaintokyky.

Kun Kokoomuksen läheisen yhteistyöpuolueen,Rkp:n, kulttuuriministerinä oli Stefan Wallin niin esimerkiksi kesällä 2009:

Suomen hallituksen kulttuuriministeri Stefan Wallin (rkp) osallistui kesän 2009 aikana viiteen (5) kulttuuritilaisuuteen.

Pohjoisin niistä on Alastarossa missä kulttuuriministeri sytytti tervahaudan. Itäisin paikkakunta missä kulttuuriministeri Wallin vieraili oli Helsinki missä Wallin osallistuu Helsingin juhlaviikkoihin.

Itä-Suomessa kulttuuriministeri ei vieraillut ollenkaan missään kulttuuritapahtumassa. Ei myöskään missään itäsuomalaisessa urheilutapahtumassa. (YLE Puhe 14.7.09 kulttuuriuutiset)

Onhan Wallin myös muka Suomen hallituksen urheiluministeri.

Linkki:
http://ryyti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17412-kulttu...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vuonna 2009 ei Savonlinnan oopperajuhlat viettänyt 100-vuotisjuhlia.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Hyväksyn perustelut. Arhinmäen olisi pitänyt näyttäytyä Itä-Suomessa.

Siitä huolimatta kovin vähälle huomiolle jäi kulttuuriministeri Stefan Wallinin (rkp) valikoiva kulttuuriharrastus verrattuna Tanja Karpelan (kesk.) ja Paavo Arhinmäen (vas.) kulttuuriministerin viran hoidon kritiikkiin.

Kannattaisi pohtia mistä moinen suhtautumisero johtuu. Siitäkö,että Rkp on aina hallituksessa vaalien lopputuloksesta riippumatta kuin joku NKP Neuvostoliitossa?

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset